Najbolj okusen in sočen jabolčni drobljenec pripravljen z ovsenimi kosmiči in polnozrnato moko!
Odlična izbira za zajtrk ali sladico, saj si jo lahko prilagodite čisto po svojem okusu!
Drobljenec lahko pripravimo na 101 način, jaz pa z vami delim najljubši način za pripravo drobljenca z jabolkami in dodano posebno sestavino!
Spodaj pa vam predstavim tudi nekaj zamenjav, da si lahko drobljenec pripravite čisto po svojem okusu s sestavinami, ki jih že imate na voljo!
Drobljenec je res izredno preprost za pripravo. Vse sestavine samo zmešate v dveh ločenih posodah, nadevate v izbran pekač in postavite v pečico.
Prav tako lahko ogromno sestavin prilagodite ali zamenjate in ga s tem pripravite po čisto svojem okusu.
Jaz sem svoj drobljenec pripravila z ovsenimi kosmiči, polnozrnato pirino moko, jabolki in melaso, spodaj pa vas čaka nekaj drugih predlogov za pripravo mojega drobljenca.
Namesto jabolk lahko uporabite hruške, jagodičevje, breskve itd. skratka skoraj katerokoli drugo sadje.
Namesto pirine polnozrnate moke lahko uporabite tudi ovseno ali pšenično moko, namesto mandljev pa oreščke po izbiri.
V sladici je uporabljena tudi melasa sladkornega trsa (gost, črn sirup) saj doda sladici neverjetno aromo in okus, ki je praktično nenadomestljiv. Ker pa je melasa kar močnega okusa, svetujem da je dodate točno toliko, kot piše v receptu, tudi če se na pogled zdi malo. V kolikor melase nimate oz. je ne bi uporabili, bo odlično aromo dodal tudi javorjev sirup.
30grjavega sladkorja ali sladkorja sladkornega trsa Hiša dobrot Zalc(ali sladkor po izbiri)
40gsesekljanih mandljev
50gmasla(sobna temperatura, narezan na kocke)
Dodatki
sladoled
nasekljani oreščki
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Pripravite nadev. Jabolka operite, očistite in narežite na tanke kolobarje ali majhne kocke. Po želji jih lahko tudi olupite.
V večji posodi zmešajte narezana jabolka, melaso (ali javorjev sirup), sladkor, vodo in pirino moko. Premešajte in razporedite po pekaču premera 20cm, nato pa pripravite drobljenec.
V posodi zmešajte ovsene kosmiče, moko in sladkor. Dodajte maslo sobne temperature, narezano na kocke in premešajte oz. pregnetite, da nastanejo majhni koščki v velikosti graha. Dodajte sesekljane mandlje in rahlo pregnetite.
Drobljenec bogato posujte po jabolčnem polnilu, tako da prekrijete celega in pecite 30-35 minut. Drobljenec je pečen, ko je zlato obarvan, jabolka pa so mehka in kuhana.
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču še 5-10 minut, da se malo ohladi. Po vrhu po želji dodajte kakšno kepico sladoleda, posujte z nasekljanimi oreščki in postrezite še toplo.
KLJUČNE BESEDE drobljenec, jabolčna pita, jabolčni drobljenec, jabolka, medenjak, melasa, sladki zajtrk, vaflji za zajtrk
Jabolčni drobljenec oz. “Crumble”
Bio melaso sem naročila pri Hiši dobrot Zalc.
Jabolčni drobljenec oz. "Crumble"
Nina ZorčičSestavine
Jabolčno polnilo
Drobljenec
Dodatki
Postopek
Preberite še: