Z vami delim recept za najbolj okusen, sočen in aromatičen jabolčni drobljenec oz. “Crumble”.
V receptu se skriva odlična praznična mešanica začimb, ki bo že navsezgodaj zjutraj nadišavila vašo kuhinjo.
Tale drobljenec je tokrat tudi brez glutena – v sebi skriva samo ovsene kosmiče in ovseno moko.
Posebnost mojega drobljenca je v posebni mešanici začimb in dodani skrivni sestavini – jabolčna čežana. Ni nujna, tako da jo lahko izpustite, v kolikor je nimate, vseeno pa jo svetujem, ker doda jedi ogromno sočnosti.
Jed je primerna za zajtrk, v kolikor pa ji dodate še kepico sladoleda pa ustvari božansko jesensko ali praznično sladico.
Drobljenec je izredno preprost za pripravo. Vse sestavine samo zmešate v dveh ločenih posodah, nadevate v izbran pekač in postavite v pečico.
Prav tako lahko ogromno sestavin prilagodite ali zamenjate in ga s tem pripravite po čisto svojem okusu.
Jaz sem svoj drobljenec pripravila z ovsenimi kosmiči in ovseno moko (namesto te lahko uporabite tudi polnozrnato pšenično/pirino), jabolki in javorjevim sirupom (uporabite lahko tudi med, agavin ali datljev sirup ali pa melaso trsnega sladkorja).
Namesto jabolk lahko uporabite tudi hruške, v kolikor pa vas bolj mika jagodičevje pa svetujem tega z višnjami ali borovnicami.
Pripravite nadev. Jabolka operite, očistite in narežite na majhne kocke v velikosti 1x1 cm.
V večji posodi zmešajte narezana jabolka, javorjev sirup, sladkor, ovseno moko, čežano, začimbe in vodo. Premešajte in razporedite po pekaču premera 20 cm, nato pa pripravite drobljenec.
V posodi zmešajte ovsene kosmiče, moko, sladkor, začimbe in mandljeve lističe. Premešajte in dodajte zmehčano maslo. Z rokami ali vilicami pretlačite, da dobite mokro zmes podobno vlažnemu pesku,
Drobljenec bogato posujte po jabolčnem polnilu, tako da prekrijetecelo površino in pecite 30-35 minut. Drobljenec je pečen, ko je zlato obarvan, jabolka pa so mehka in kuhana.
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču še 5 minut, da se ohladi. Po želji dodajte še kepico sladoleda.
KLJUČNE BESEDE drobljenec, jabolčna pita, jabolčni drobljenec, jabolka, medenjak, melasa, sladki zajtrk, vaflji za zajtrk
Jabolčni drobljenec oz. “Crumble”
Posebnost mojega drobljenca je v posebni mešanici začimb in dodani skrivni sestavini – jabolčna čežana. Ni nujna, tako da jo lahko izpustite, v kolikor je nimate, vseeno pa jo svetujem, ker doda jedi ogromno sočnosti.
Jed je primerna za zajtrk, v kolikor pa ji dodate še kepico sladoleda pa ustvari božansko jesensko ali praznično sladico.
Jabolčni drobljenec oz. "Crumble"
Nina ZorčičSestavine
Jabolčno polnilo
Drobljenec
Dodatki
Postopek
Preberite še: