Pred vami je božanski recept za vrhunske, puhaste cimetove rolice. Tokrat s kokosovo karamelo in popečenimi pekan oreščki.
Testo je lahko, puhasto, mehko in sočno, da se kar stopi v ustih. Masleno in polno vaniljeve arome, kot tudi mora biti.
Karamela pa je sočna in gladka, z božanskimi praženimi oreščki. Za bolj okusno in aromatično karamelo sem dodala kokosov sladkor. Kokosov sladkor doda jedem nežno karamelno aromo, zato je popoln za takšno sladico.
Rolice so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajane rolice razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do roba premažite z izbranim nadevom in rolice res tesno zvijte. Bolj tesno kot so zvite, lepše se bodo rezale na koncu. Nasveti in triki za najlepše oblikovane rolice vas čakajo spodaj v receptu.
Rolice lahko nadevate s klasičnim nadevom: sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne rolice, ki v sebi skrivajo jesensko, jabolčno presenečenje.
Puhaste cimetove rolice s karamelo in ameriškimi pekan oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 3hrs
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12rolic
Sestavine
Testo
250mltoplega mleka (mlačno, ne vroče)
1zavojčekinstat suhega kvasa
85gbelega sladkorja
90gmasla(stopljeno, sobne temperature)
1srednje velikojajce
1srednje velikrumenjak
1zavojčekvaniljevega sladkorja
½čajne žličkesoli
500 + 30gbele pšenične moke tip 500
Karamela z oreščki
100gpraženih pekan oreščkov
95gmasla
220gkokosovega sladkorja
80gmedu ali datljevega sirupa
125gmleka
Nadev
80gmasla(sobna temepratura)
100grjavega sladkorja
3jedilne žlicecimeta(po želji dodajte več)
50gnaravne nesladkane jabolčne čežane(opcijsko)
1čajna žličkavaniljeve arome
Polivka
120gsladke smetane
1zavojček vaniljevega sladkorja
Postopek
V veliki posodi zmešajte toplo mleko in kvas. Pustite 5-10 minut, da se kvas aktivira, nato dodajte sladkor, stopljeno maslo, jajce, rumenjak in vaniljev sladkor.
S kuhinjskim robotom z nastavkom za testo vse skupaj dobro premešajte. Dodajte polovico moke (250g) in premešajte, da se moka poveže z mokrimi sestavinami.
Dodajte sol in še polovico preostanka moke ter s pomočjo kuhinjskega robota mešajte oz. gnetite, da se vse skupaj poveže v testo. Postopoma dodajte več moke, da dobite enotno, elastično testo. Vse skupaj dodajte približno 500g moke, ne dodajte preveč. Ko dodate približno 500g moke, testo vzemite iz posode robota in ga na hitro pregnetite še z rokami. Če se testo lepi na roke dodajte še jedilno žlico ali dve moke in na hitro pregnetite, da dobite elastično testo, ki se ne lepi na prste in se ne trga.
Testo prestavite v večjo, rahlo naoljeno posodo in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Testo naj vzhaja 45 min do 1 ure oz. tako dolgo, da dvakrat naraste. Če imate v prostoru mrzlo bo testo vzhajalo dlje. Lahko ga pa postavite tudi v pečico na 35 stopinj in ga vzhajajte tam.
Vmes pripravite karamelo.
Na srednjem ognju segrejte manjšo ponev, brez olja. Dodajte pekan oreščke in ščep soli. Pražite 5-10 minut oz. toliko časa, da se oreščki zapečejo. Odstavite in pustite, da se ohladijo.
Na srednjem ognu v večji ponvi zmešajte vse sestavine razen oreščkov. Segrevajte do vretja, vmes stalno mešajte. Ko karamela zavre malo znižajte ogenj, nato pa pustite, da počasi vre še vsaj 5-10 minut, da se zmes gosti. Na koncu posujte z oreščki in postavite na stran, da se karamela ohladi.
Ko testo naraste, ga prestavite na dobro pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik. Debelina testa naj bo približno 0,5 - 0,7 cm. Razvaljano testo enakomerno premažite z zmehčanim maslom. Nato pripravite nadev.
V majhni posodici zmešajte sladkor, cimet, jabolčno čežano (opcijsko) in vaniljevo aromo.
Nadev enakomerno posujte po celotni površini testa, čisto do roba.
Ko je testo premazano začnite testo zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Bolj tesno, kot boste zavili, lepše se bo oblikovalo testo.
Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zelo ostrim nožem ali zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, približno 3 cm (ta dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Večji pekač premera 35 cm x 25 cm premažite z zmehčanim maslom. V pekač polagajte izrezane rolice, vsaj 1 cm narazen, da imajo dovolj prostora za vzhajanje. Če jih "stlačite" v premajhen pekač, imajo premalo prostora in se med peko zlepijo skupaj.
Odlikovane rolice pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in jih pustite vzhajati še vsaj 45 minut do 1 ure. V kolikor jih boste vzhajali v pečici jih po 45 minutah vzemite iz pečice, pečico pa segrejte na 175 stopinj.
Vzhajane rolice prelijte z mešanico sladke smetane in vanilje. Preliv polijte med rolice in po robovih rolic. Pekač postavite v pečico in pecite 25-27 minut oz. tako dolgo, da so rolice zlato zapečene.
Pečene rolice vzemite iz pečice, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite na pultu 5-10 minut, da se ohladijo.
Ohlajene rolice prelijte s karamelo in pekan oreščki in postrezite.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, cimetove rolice s karamelo, cinnamon rolls, kvašeno testo
Cimetove rolice s karamelo in ameriškimi pekan oreščki
Rolice so pripravljene hitro in preprosto, brez kompliciranja. Pri pripravi sledimo klasičnim korakom: najprej kvas zmešamo s toplim (ne vročim!) mlekom in pustitmo 5-10 minut, da se kvas aktivira. Nato dodamo maslo, sladkor in jajca ter premešamo. Po tem koraku začnemo z dodajanjem moke in soli. Moko dodajajte postopoma, najprej 250 gramov, nato še 125 gramov in na koncu še 125 gramov. Na tej točki bi moralo biti testo že enotno, kompaktno in obvladljivo. Na tej točki ga vzemite iz posode kuhinjskega robota in testo pregnetite na roke. Po potrebi, če se preveč lepi, dodajte še 30g moke in pregnetite. Po tem ročnem gnetenju bi moralo biti testo elastično in gladko. Takrat ga prestavite v naoljeno posodo in pustite, da vzhaja.
V hladnih prostorih bo testo vzhajalo dlje časa, zato svetujem, da ga vzhajate v pečici, segreti na 35 stopinj. S tem se tudi izognete prepihu in drugim dejavnikom, ki lahko vplivajo na čas vzhajanja.
Vzhajane rolice razvaljajte na večji pravokotnik debeline 0,5 do 0,7 cm. Do roba premažite z izbranim nadevom in rolice res tesno zvijte. Bolj tesno kot so zvite, lepše se bodo rezale na koncu. Nasveti in triki za najlepše oblikovane rolice vas čakajo spodaj v receptu.
Rolice lahko nadevate s klasičnim nadevom: sladkor in cimet, lahko pa jim dodate še malo jabolčne čežane in s tem poskrbite za res sočne rolice, ki v sebi skrivajo jesensko, jabolčno presenečenje.
Puhaste cimetove rolice s karamelo in ameriškimi pekan oreščki
Nina ZorčičSestavine
Testo
Karamela z oreščki
Nadev
Polivka
Postopek
Preberite še: