Božansko, hitro pripravljeno kosilo na azijski način!
Rjavi riževi rezanci kuhani v aromatični omaki s česnom, sojino omako, čilijevo pasto in medom. Dodamo jim še goveje trakce, zelenjavo in popražen sezam - vrhunsko kosilo, pripravljeno hitro in preprosto.
Spodaj pa z vami delim tudi trik za mehko kuhano govedino!
Za res mehke goveje trakce poskrbimo na več načinov. Goveje zrezke s kladivom najprej potolčite na debelino 0,5 cm. Nato jih narežite na trakce in dodajte v manjšo posodo. Meso posujte s soda bikarbono in premešajte, da se soda enakomerno razporedi po trakcih. Postavite v hladilnik za 25 minut. Soda trakce zmehča, tako da dobimo res mehko, sočno meso, ki se kar stopi v ustih.
Ker so trakci tanki in ozki jih ne pražite predolgo. Samo toliko časa, da z obeh strani porjavijo. Trakci se do konca skuhajo še v omaki.
Domača omaka je pripravljena iz česna, čilijeve paste, sojine omake, riževega kisa, sezamovega olja in javorjevega sirupa.
Uporabite lahko tudi nekaj zamenjav: namesto javorjevega sirupa lahko uporabite med. Namesto riževega kisa lahko uporabite jabolčni kis. Namesto sezamovega olja lahko uporabite olivno olje.
Kljub vsemu, pa najbolj svetujem, da uporabite kar sestavine, ki so uporabljene v receptu. Tako dosežete res najboljši okus jedi.
Riževi rezanci v sojini omaki z govejimi trakci
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Govedina
450ggovejih zrezkov
1čajna žličkasoda bikarbone
Omaka
3strokičesna(nasekljan)
130glahke sojine omake
50gjavorjevega sirupa ali medu
2jedilni žliciriževega kisa
1jedilna žlicačilijeve paste(dodajte več po okusu, glede na to kako pekoče želite)
1jedilna žlicasezamovega olja(ali olivno, če sezamovega nimate)
Stir Fry
250griževih rezancev(navadni ali rjavi rezanci)
2jedilni žlicisezamovega olja(ali olivno, če sezamovega nimate)
2srednje velikakorenčka
1manjšabučka
1manjšardeča paprika
3manjšerdeče čebule
130gvloženih kalčkov
25gsezama
Dodatki
sezam za posip
Postopek
Goveje zrezke najprej s kladivom potolčite, da njihovo debelino zmanjšate na približno 0,5 cm, nato pa jih narežite na manjše trakce debeline 1 cm.
Goveje trakce prestavite v posodo in posujte s soda bikarbono. Dobro premešajte, da se soda enakomerno razporedi, nato pa posodo prestavite v hladilnik za 25 minut.
Vmes pripravite omako za rezance. Česen drobno nasekljajte in ga skupaj z vsemi sestavinami za omako zmešajte v manjši skodelici. Postavite na stran.
V večji posodi v osoljeni vreli vodi skuhajte riževe rezance po navodilih. Po navadi potrebujejo 5 minutah kuhanja v vreli vodi. Rezancev ne kuhajte predolgo, saj se razkuhani potem zlepijo skupaj. Kuhajte jih do "al dente" stanja, saj se bodo do konca skuhali še kasneje v omaki.
Kuhane rezance sperite s hladno vodo, odcedite in postavite na stran.
Medtem narežite zelenjavo. Najbolje je, da jo narežete na "julienne" način, torej na tanjše trakce široke do 3mm, saj se tako zelo hitro skuhajo in najlepše vmešajo v omako.
V večji ponvi (navadni ali litoželezni) segrejte 1 jedilno žlico olja.
Dodajte korenček, bučko in rdečo papriko. Na srednjem ognju pražite 3-5 minut oz. toliko da se zelenjava zmehča. Dodajte 2 jedilni žlici pripravljene omake in premešajte. Kuhajte še minuto, da se omaka oprime zelenjave.
Zelenjavo prestavite v ločeno posodo, ponev pa vrnite na ogenj.
Na ponev dodajte jedilno žlico olivnega olja in narezano čebulo. Premešajte in pražite 3-5 minut oz. toliko časa, da se čebula zmehča in postekleni.
Vmes govedino dobro operite, da sperete soda bikarbono. Odcedite in dodajte v ponev.
Premešajte in kuhajte na srednjem ognju 2-3 minute oz. samo toliko, da govedina porjavi z obeh strani. Ne pražite predolgo, saj se meso tako izsuši. Nato dodajte preostanek pripravljene omake in premešajte. Kuhajte do rahlega vretja nato pa dodajte zelenjavo, rezance in kalčke.
Premešajte in kuhajte 2-3 minute oz. toliko časa, da se vse poveže. Poskusite in po želji dodajte več čilijeve paste, če imate radi bolj pekoče jedi.
V ločeni ponvi na srednje visokem ognju brez olja popražite sezam. Pražite toliko časa, da se zlato obarva.
Odstavite in dodajte v rezance.
Premešajte in postrezite.
KLJUČNE BESEDE azijska kuhinja, azijske jedi, goveje jedi, jedi z govedino, riževi rezanci v sojini omaki z govedino
Riževi rezanci v sojini omaki z govejimi trakci
Božansko, hitro pripravljeno kosilo na azijski način!
Rjavi riževi rezanci kuhani v aromatični omaki s česnom, sojino omako, čilijevo pasto in medom. Dodamo jim še goveje trakce, zelenjavo in popražen sezam - vrhunsko kosilo, pripravljeno hitro in preprosto.
Spodaj pa z vami delim tudi trik za mehko kuhano govedino!
Za res mehke goveje trakce poskrbimo na več načinov. Goveje zrezke s kladivom najprej potolčite na debelino 0,5 cm. Nato jih narežite na trakce in dodajte v manjšo posodo. Meso posujte s soda bikarbono in premešajte, da se soda enakomerno razporedi po trakcih. Postavite v hladilnik za 25 minut. Soda trakce zmehča, tako da dobimo res mehko, sočno meso, ki se kar stopi v ustih.
Ker so trakci tanki in ozki jih ne pražite predolgo. Samo toliko časa, da z obeh strani porjavijo. Trakci se do konca skuhajo še v omaki.
Domača omaka je pripravljena iz česna, čilijeve paste, sojine omake, riževega kisa, sezamovega olja in javorjevega sirupa.
Uporabite lahko tudi nekaj zamenjav: namesto javorjevega sirupa lahko uporabite med. Namesto riževega kisa lahko uporabite jabolčni kis. Namesto sezamovega olja lahko uporabite olivno olje.
Kljub vsemu, pa najbolj svetujem, da uporabite kar sestavine, ki so uporabljene v receptu. Tako dosežete res najboljši okus jedi.
Riževi rezanci v sojini omaki z govejimi trakci
Nina ZorčičSestavine
Govedina
Omaka
Stir Fry
Dodatki
Postopek
Preberite še: