Božanska solata s hrustljavimi pekan oreščki in bučnimi semeni z javorjevim sirupom, zrnci granatnega jabolka, nadrobljenim feta sirupom in božansko polivko z naravnim pomarančnim sokom in figovo marmelado.
Tale solata je daleč od dolgočasnega. Vsebuje vse elemente, ki presenetijo in navdušijo vaše brbončice. Hrustljavo, sočno, slano, sladko in kislo!
Priprava je zelo preprosta in enostavna, kljub temu pa z vami delim nekaj načinov, kako dolgočasno solato popeljete na drug nivo in ustvarite pravo gurmansko poslastico.
Solati po izbiri dodajte zanimive dodatke - v tem primeru imamo oreščke, ki jih skupaj z bučnimi semeni in javorjevim sirupom najprej popečemo v pečici. Tako se oreščki hrustljavo zapečejo, po peki pa so slajši in bistveno bolj aromatični. Priporočam kvalitetno figovo marmelado oz. džem - moja najljubša je tale. .
Za dodatno sočnost je tukaj še jabolko, avokado in granatno jabolko. Zrnca so odlična v tej kombinaciji in nenadomestljiva.
Veliko vlogo pri solati pa igra tudi njena polivka. Tukaj sem klasičnim sestavinam (olje, kis, sol) dodala še med (ali javorjev sirup), figovo marmelado in naravni pomarančni sok Vrhunska kombinacija, ki jo morate poskusiti.
Solata s hrustljavimi oreščki, bučnimi semeni, granatnim jabolkom in pomarančno figovo polivko
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 15mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 6porcij
Sestavine
Popečeni oreščki in semena
100gorehov ali pekan oreščkov
50gbučnih semen(neoluščena, cela)
40gjavorjevega sirupa
ščepmletega čilija ali kajenskega popra(opcijsko)
ščepsoli
Solata in dodatki
150gsolate po izbiri(berivka, zelena, motovilec, rukola, mlada špinača)
50gfrisee solate
1srednje velikosladko jabolko
2zrela avokada
½zrnc granatnega jabolka
80gnadrobljenega feta sira ali gorgonzole
Polivka
60golivnega olja
45gjabolčnega kisa
1jedilna žlicagorčice
2čajni žličkimedu ali javorjevega sirupa
1jedilna žlicafigove marmelade
2jedilni žlicinaravnega pomarančnega soka
sol, poper po okusu
mlet čili ali kajenski poper(opcijsko)
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjši posodi zmešajte oreščke, bučna semena, javorjev sirup in začimbe. Premešajte, da so vsi oreščki in semena prekriti s sirupom.
Zmes prelijte na pekač, obložen s papirjem za peko in jo enakomerno porazdelite na pekaču, da se oreščki med seboj ne prekrivajo.
Postavite v pečico in pecite 10 minut, da se oreščki kandirajo.
Po peki vzemite pekač iz pečice in oreščke dobro premešajte, nato pa jih ponovno porazdelite po pekaču tako, da se ne prekrivajo. Pustite, da se ohladijo, vmes pa še enkrat premešajte. Posujte s soljo.
Nato pripravite solato in dodatke. Izbrano solato ali mešanico solat operite in narežite/natrgajte. Jabolko operite in narežite na tanjše rezine. Avokado odprite, odstranite meso in ga narežite na manjše kocke ali tanjše rezine. Granatno jabolko odprite in odstranite zrnca.
Solato, skupaj z dodatki premešajte v veliki posodi.
Pripravite preliv. V manjši posodici s pokrovom zmešajte vse sestavine za polivko in zaprite. Dobro pretresite, da se vse sestavine premešajo in nastane enoten preliv. Poskusite in po potrebi dodajte več sestavin.
Polivko prelijte po solati (polivko dodajajte postopoma in vmes poskusite, količino prilagodite svojemu okusu) in premešajte.
Po vrh solate posujte še popečene oreščke in semena ter nadrobljeno feto. Premešajte in postrezite s krekerji ali grisini.
KLJUČNE BESEDE sladka solata, solata, solata s feto, solata z granatnim jabolkom
Solata s hrustljavimi oreščki, bučnimi semeni, granatnim jabolkom in pomarančno figovo polivko
Božanska solata s hrustljavimi pekan oreščki in bučnimi semeni z javorjevim sirupom, zrnci granatnega jabolka, nadrobljenim feta sirupom in božansko polivko z naravnim pomarančnim sokom in figovo marmelado.
Tale solata je daleč od dolgočasnega. Vsebuje vse elemente, ki presenetijo in navdušijo vaše brbončice. Hrustljavo, sočno, slano, sladko in kislo!
Priprava je zelo preprosta in enostavna, kljub temu pa z vami delim nekaj načinov, kako dolgočasno solato popeljete na drug nivo in ustvarite pravo gurmansko poslastico.
Solati po izbiri dodajte zanimive dodatke - v tem primeru imamo oreščke, ki jih skupaj z bučnimi semeni in javorjevim sirupom najprej popečemo v pečici. Tako se oreščki hrustljavo zapečejo, po peki pa so slajši in bistveno bolj aromatični. Priporočam kvalitetno figovo marmelado oz. džem - moja najljubša je tale. .
Za dodatno sočnost je tukaj še jabolko, avokado in granatno jabolko. Zrnca so odlična v tej kombinaciji in nenadomestljiva.
Veliko vlogo pri solati pa igra tudi njena polivka. Tukaj sem klasičnim sestavinam (olje, kis, sol) dodala še med (ali javorjev sirup), figovo marmelado in naravni pomarančni sok Vrhunska kombinacija, ki jo morate poskusiti.
Solata s hrustljavimi oreščki, bučnimi semeni, granatnim jabolkom in pomarančno figovo polivko
Nina ZorčičSestavine
Popečeni oreščki in semena
Solata in dodatki
Polivka
Postopek
Preberite še: