Čaka vas recept za BOŽANSKO torto s čokoladno in kavno aromo.
Za vas sem v sodelovanju z Eko Škrnicl pripravila vegansko torto, pripravljeno torej brez mlečnih izdelkov in jajc, testirana pa je tudi z veganskim mascarpone sirom!
Če priprava izgleda zahtevna, naj vas potolažim - priprava je res preprosta! Najprej pripravite biskvit, nato kreme. Potem pa namočene biskvite izmenično premažete s kremami. Spodaj vas čaka še nekaj trikov za lažjo dekoracijo!
Biskvit je že sam po sebi izredno sočen, ker pa sem želela, da ima močno kavno aromo, sem ga po peki prerezala na polovice (dobite 4 tanke kose biskvita) in jih bogato premažite z močno kavo. Svetujem močno kavo, saj bo tako okus intenzivnejši. Namesto klasične kave lahko uporabite tudi brezkofeinsko ali kakav. Svetujem kavo brez usedline.
Na postavek nato postavite prvi biskvit, ga namočite in dodate kreme. Kreme lahko izmenjujete po želji, moj način priprave pa je opisan spodaj. Ko imate vse biskvite zložene enega na drugega, zaključite z zadnjim, na katerem ni kreme, vse skupaj postavite v zamrzovalnik kar tako, brez pokrivanja, da se kreme strdijo. Ko so kreme malo strjene je tudi torta bolj kompaktna in dekoriranje lažje.
Torto dekorirajte s preostankom kreme. Jaz sem želela ustvariti preprost "ombre" prelivajoč vzorec, lahko pa jo okrasite čisto po želji. Tak način mi je všeč, ker ni potrebna posebna natančnost.
Na blogu pa vas čaka že ogromno receptov torte in druge veganske sladice. Vse najdete tukaj .
Čokoladna "tiramisu" torta s kavo
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
240grastlinskega napitka oz. "mleka"
1čajna žličkajabolčnega kisa
200gpšenične bele moke
200gsladkorja
2 ½čajne žličkepecilnega praška
½čajne žličkesoda bikarbone
60gstopljenega kokosovega olja
Polivka za biskvit
močna kava(brez usedline, lahko tudi brezkofeinska, ali kakav)
Vaniljeva krema
250g(veganskega) mascarpone sira(uporabite lahko tudi klasičen, mlečni)
1čajna žličkavaniljeve arome
2jedilni žlicisladkorja(poskusite in po potrebi dodajte več)
2vaniljevasladkorja
Čokoladna mousse krema
100g(veganskega) mascarpone sira(uporabite lahko tudi klasičen, mlečni)
100g)veganske) smetane za stepanje
120gohlajene stopljene čokolade(temna, mlečna ali z lešnikovim nougatom)
3jedilne žlicesladkorja(poskusite in po potrebi dodajte več)
1-2jedilni žlicikakava(dodajte na koncu in v ločeni posodi!)
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača premera 18 cm obložite s papirjem za peko.
V posodi zmešajte rastlinski napitek oz. "mleko" in kis ter premešajte. Pustite stati 10 minut.
V ločeni posodi zmešajte vse suhe sestavine. V suhe sestavine prilijte mleko s kisom ter stopljeno olje. Premešajte, da dobite enotno maso.
Maso enakomerno prelijte v pripravljena pekača in nežno udarite ob pult, da se znebite morebitnih mehurčkov.
Postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Vzemite iz pečice in pustite par minut da se ohladi, nato biskvit zavijte v folijo za živila. Ko je biskvit ohlajen ga postavite v zamrzovalnik.
Pripravite vaniljevo kremo. V večji posodi s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso. V kolikor v veganski mascarpone direktno vmešate dodatno tekočino nastanejo grudice.
Dodajte vaniljevo aromo in sladkorja. Premešajte in poskusite. Če je masa pregosta dodajte žlico vode ali rastlinskega mleka.
V ločeni posodi ponovno s pomočjo ročnega mešalnika stepajte mascarpone, da dobite bolj gladko maso.
V ločeni posodi stepite vegansko kremo za stepanje, dokler ne dobite trdnih vrhov. V stepeno smetano vlijte stopljeno in ohlajeno čokolado ter premešajte, da dobite enotno maso.
Stepeno čokolado smetano vlijte v mascarpone in dodajte še sladkor ter vse skupaj z mešalnikom zmešajte, da dobite gladko maso. Poskusite in po želji dodatno sladite.
1/4 mase prestavite v ločeno posodo in ji dodajte kakav. Premešajte, da dobite gladko maso, po potrebi pa dodajte še par jedilnih žlic vode/"mleka", da dobite bolj gladko kremo. Postavite v hladilnik, da se krema malo utrdi.
Iz zamrzovalnika vzemite oba biskvita in ju prerežite na polovico, da dobite 4 tanjše kose biskvita.
En kos biskvita s prerezano stranjo navzgor položite na krožnik ali podstavek in ga bogato premažite/pokapajte s kavo. Biskvit naj bo res namočen.
Po vrhu premažite polovico vaniljeve kreme. Po vrhu vaniljeve kreme dodajte še 1/4 svetle čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še en biskvit in ga spet bogato namočite s kavo. Po vrhu premažite 1/4 čokoladne kreme. Na vrh dodajte biskvit in ga ponovno namočite. Po vrhu biskvita premažite preostanek vaniljeve kreme in 1/4 čokoladne kreme. Po vrhu dodajte še zadnji kos biskvita, ki ste ga pred tem po prerezani strani namočili s kavo. Položite s prerezano stranjo navzdol.
Postavek s torto stavite v zamrzovalnik, da se kreme utrdijo, da lahko torto potem že obmažemo s strani. Vsaj 30 minut.
Ko so kreme s strani strjene vzemite torto iz zamrzovalnika in jo s strani obmažite s preostankom kreme. Spodnji del torte premažite s temno kremo, zgornji pa s svetlo. Vmes kremi malo premešajte, da dobite lepši prehod. Postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se krema strdi (ali pa tudi čez noč), nato postrezite.
Čokoladna “tiramisu” torta s kavo
Čaka vas recept za BOŽANSKO torto s čokoladno in kavno aromo.
Za vas sem v sodelovanju z Eko Škrnicl pripravila vegansko torto, pripravljeno torej brez mlečnih izdelkov in jajc, testirana pa je tudi z veganskim mascarpone sirom!
Če priprava izgleda zahtevna, naj vas potolažim - priprava je res preprosta! Najprej pripravite biskvit, nato kreme. Potem pa namočene biskvite izmenično premažete s kremami. Spodaj vas čaka še nekaj trikov za lažjo dekoracijo!
Biskvit je že sam po sebi izredno sočen, ker pa sem želela, da ima močno kavno aromo, sem ga po peki prerezala na polovice (dobite 4 tanke kose biskvita) in jih bogato premažite z močno kavo. Svetujem močno kavo, saj bo tako okus intenzivnejši. Namesto klasične kave lahko uporabite tudi brezkofeinsko ali kakav. Svetujem kavo brez usedline.
Na postavek nato postavite prvi biskvit, ga namočite in dodate kreme. Kreme lahko izmenjujete po želji, moj način priprave pa je opisan spodaj. Ko imate vse biskvite zložene enega na drugega, zaključite z zadnjim, na katerem ni kreme, vse skupaj postavite v zamrzovalnik kar tako, brez pokrivanja, da se kreme strdijo. Ko so kreme malo strjene je tudi torta bolj kompaktna in dekoriranje lažje.
Torto dekorirajte s preostankom kreme. Jaz sem želela ustvariti preprost "ombre" prelivajoč vzorec, lahko pa jo okrasite čisto po želji. Tak način mi je všeč, ker ni potrebna posebna natančnost.
Na blogu pa vas čaka že ogromno receptov torte in druge veganske sladice. Vse najdete tukaj .
Čokoladna "tiramisu" torta s kavo
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Polivka za biskvit
Vaniljeva krema
Čokoladna mousse krema
Postopek
Preberite še: