Najbolj hrustljav piškot z odlično kombinacijo kave in temne čokolade.
Najbolj hrustljav piškot z odlično kombinacijo kave in temne čokolade.
Tokrat so moči združili moji najljubši okusi – rjavo maslo, čokolada in kava. Odlična kombinacija vrhunskih okusov, iz katerih nastane res božanska sladica.
Rjavo maslo ni nič posebnega – gre samo za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Tokrat so moči združili moji najljubši okusi – rjavo maslo, čokolada in kava. Odlična kombinacija vrhunskih okusov, iz katerih nastane res božanska sladica.
Rjavo maslo ni nič posebnega – gre samo za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Pri pripravi mase za piškote je pomembno, da z moko ne pretiravate. V kolikor boste v maso dodali preveč moke bo masa suha in se bo drobila, piškoti pa se med peko ne bodo razlezli. Moko dodajajte postopoma in maso vmes vsakič dobro premešajte. Masa mora biti ravno prav vlažna, da lahko bolikujete piškote, ne sme biti pa tako vlažna, da se vam lepi na prste.
Za pripravo piškotov sem uporabila moko Molino Pasini tip “00” za vsestransko uporabo – njihova mehka moka je primerna za vse sladice in pekovske izdelke: piškoti, mafini, torte, krofi itd.
Pri pripravi mase za piškote je pomembno, da z moko ne pretiravate. V kolikor boste v maso dodali preveč moke bo masa suha in se bo drobila, piškoti pa se med peko ne bodo razlezli. Moko dodajajte postopoma in maso vmes vsakič dobro premešajte. Masa mora biti ravno prav vlažna, da lahko bolikujete piškote, ne sme biti pa tako vlažna, da se vam lepi na prste.
Za pripravo piškotov sem uporabila moko Molino Pasini tip “00” za vsestransko uporabo – njihova mehka moka je primerna za vse sladice in pekovske izdelke: piškoti, mafini, torte, krofi itd.
Kavni espresso piškoti s koščki čokolade
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Čas peke 8mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 18piškotov
Sestavine
170gmasla
140gmuscovado sladkorja
55gbelega sladkorja
245gMolino Pasini moka tip "00" za vsestransko uporabo(ali pšenične bele moke tip 500)
¾čajne žličkesoda bikarbone
½čajne žličkesoli
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1rumenjak(sobna temperatura)
1čajna žličkakavne paste ali 1 jedilna žlica instant kave v granulah
200gnasekljane temne čokolade ali čokoladnih kapljic
Postopek
V manjšem loncu na nizkem ognju stopite maslo, dokler ne začne rahlo vreti. Maslo naj počasi vre, končano pa je takrat, ko se na dnu naberejo majhni rjavi koščki, pena se obarva zlate barve, vonj pa ima po praženih oreščkih.
Takrat maslo odstavite in prelijte v manjšo skodelico ter pustite, da se ohladi na sobno temperaturo in strdi v gladko kremo. Najbolje, da ga čez noč pustite stati na pultu. Postopek pa lahko pohitrite tako, da maslo za 5 minut postavite v zamrzovalnik, nato pa ga premešajte. postavite nazaj v hladilnik za 5 minut in spet premešajte. Ko se začne maslo strjevati ga postavite v hladilnik za par minut in nato spet premešajte, dokler ne dobite gladke, kremne teksture.
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Kremno maslo skupaj z obema sladkorjema dodajte v večjo posodo. S pomočjo ročnega mešalnika ali kuhinjskega robota mešajte na srednji hitrosti 5 minut dokler ne nastane gladka, puhasta in bleda zmes, sladkor pa je skoraj popolnoma raztopljen.
Nato dodajte jajca, rumenjake in kavno pasto ter mešajte, dokler se vse ne poveže.
Dodajte polovico suhih sestavin ter mešajte na drugi hitrosti, dokler se vse ne poveže. Dodajte še preostanek sestavin in premešajte samo toliko, da ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
V zmes dodajte nasekljano čokolado ter premešajte s silikonsko lopatico (nekaj koščkov pustite, da jih lahko na koncu posujete na piškote).
Zmes postavite v hladilnik za 1-1,5 ure. Ne pustite dlje v hladilniku, saj se masa lahko preveč strdi.
Na pekač, obložen s papirjem za peko, oblikujte kroglice težke nekje 25-30g (pomagajte si z zajemalko za sladoled) in jih postavite na pekač vsaj 2,5 cm narazen, saj se piškoti med peko razlezejo. Po želji dodatno posujte s čokolado. Preostanek mase pokrijte s folijo za živila, da se ne izsuši.
Pecite 7-8 minut oz. tako dolgo, da se robovi obarvajo rahlo rjavo.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še nekje 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Kavni espresso piškoti s koščki čokolade
Najbolj hrustljav piškot z odlično kombinacijo kave in temne čokolade.
Najbolj hrustljav piškot z odlično kombinacijo kave in temne čokolade.
Tokrat so moči združili moji najljubši okusi – rjavo maslo, čokolada in kava. Odlična kombinacija vrhunskih okusov, iz katerih nastane res božanska sladica.
Rjavo maslo ni nič posebnega – gre samo za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Tokrat so moči združili moji najljubši okusi – rjavo maslo, čokolada in kava. Odlična kombinacija vrhunskih okusov, iz katerih nastane res božanska sladica.
Rjavo maslo ni nič posebnega – gre samo za način toplotne obdelave navadnega masla, ki zaradi daljšega kuhanja postane rjave barve in dobi noro, oreškasto aromo, ki vsako sladico popelje na drug nivo.
Pri pripravi mase za piškote je pomembno, da z moko ne pretiravate. V kolikor boste v maso dodali preveč moke bo masa suha in se bo drobila, piškoti pa se med peko ne bodo razlezli. Moko dodajajte postopoma in maso vmes vsakič dobro premešajte. Masa mora biti ravno prav vlažna, da lahko bolikujete piškote, ne sme biti pa tako vlažna, da se vam lepi na prste.
Za pripravo piškotov sem uporabila moko Molino Pasini tip “00” za vsestransko uporabo – njihova mehka moka je primerna za vse sladice in pekovske izdelke: piškoti, mafini, torte, krofi itd.
Pri pripravi mase za piškote je pomembno, da z moko ne pretiravate. V kolikor boste v maso dodali preveč moke bo masa suha in se bo drobila, piškoti pa se med peko ne bodo razlezli. Moko dodajajte postopoma in maso vmes vsakič dobro premešajte. Masa mora biti ravno prav vlažna, da lahko bolikujete piškote, ne sme biti pa tako vlažna, da se vam lepi na prste.
Za pripravo piškotov sem uporabila moko Molino Pasini tip “00” za vsestransko uporabo – njihova mehka moka je primerna za vse sladice in pekovske izdelke: piškoti, mafini, torte, krofi itd.
Kavni espresso piškoti s koščki čokolade
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: