Noro sočna in rahla čokoladna torta s hrustljavo skorjo. Hrustljava zunanjost spominja na Pavlovo torto, mehka, puhasta notranjost pa se kar stopi v ustih.
Recept za to mojstrovino je noro preprost, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin.
Torta je pripravljena brez moke, zato je res noro sočna, lahka in krhka. Za rahlo notranjost in prhko zunanjost poskrbijo beljaki, stepeni v trden sneg.
Ko jih zmešamo skupaj z ostalimi sestavinami nastane gladka, puhasta zmes, ki spominja na mousse.
Pri mešanju beljakov z ostalimi sestavinami je pomembno, da mešate počasi in ne predolgo, ter da med mešanjem iz beljakov ne izpustite preveč zraka. S tem poskrbite za zmagovalno kombinacijo: hrustljava skorja in mehka, sočna notranjost.
Zaradi sestavin in načina priprave torta močno spominja na mousse – polna čokolade in tako rahla, da se res stopi v ustih.
Božanska sladica, ki bo navdušila tudi največje “čokoholike”. Odlična tudi s kepico sladoleda.
Čokoladna torta brez moke s hrustljavo skorjo
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
55gmasla
200gtemne čokolade
130gbelega sladkorja
6srednje velikihjajc(sobna temperatura)
1jedilna žlica instant kave
1jedilna žlicavanilijeve arome
ščep soli
15gkakava v prahu
Postopek
Pečico segrejte na 175°C.
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Medtem nasekljajte čokolado in jo postavite v večjo posodo. Maslo odstranite z ognja in z njim prelijte čokolado. Pustite nekje 1 minuto, nato pa premešajte, da nastane gladka čokoladna zmes.
V ločeni posodi z ročnim mešalnikom mešajte rumenjake in 50g sladkorja tako dolgo, da postane zmes svetla in puhasta (4 minute). Dodajte instant kavo, vanilijo, sol in kakav ter premešajte, da nastane enotna zmes.
Dodajte stopljeno čokolado in premešajte. Zmes bo zelo gosta.
V ločeni posodi s pomočjo ročnega mešalnika na nizki hitrosti stepajte beljake tako dolgo, da nastanejo mehki vrhovi. Med neprestanim mešanjem v zmes postopoma dodajajte preostanek sladkorja in mešajte na srednji hitrosti, dokler ne nastane trden sneg.
Beljake nato postopoma dodajajte k čokoladni mešanici in počasi mešajte z gibi navzgor, dokler se čokoladna zmes ne razrahlja. Mešajte tako dolgo, da dobite enotno maso, podobni moussu. Ne mešajte preveč ali prehitro, ker boste izgubili preveč zraka iz snega beljakov.
Zmes nato prelijte v naoljen pekač premera 22 cm in pecite 40 minut.
Pustite, da se popolnoma ohladi v pekaču, nato pa postrezite.
Čokoladna torta brez moke s hrustljavo skorjo
Čokoladna torta brez moke s hrustljavo skorjo
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: