Hitro pripravljeni hrustljavi masleni piškoti, ki se kar stopijo v ustih!
Pripravljeni hitro, z zelo malo hlajenja, najboljše pa je, da lahko za dodatke uporabite sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi. Zato sem tokrat porabila ostanke nasekljane čokolade, nekaj nasekljanih piškotov in slane prestice.
Kombinacija temne čokolade in slanih prestic je BOŽANSKA! Morate poskusiti.
Ti hrustljavi piškoti so narejeni z rjavim maslom. Rjavo maslo je narejeno iz navadnega masla, ki ga kuhate na srednji temperaturi, dokler ne zavre in porjavi. Maslo je pripravljeno, ko se na dnu lonca nabere rjava usedlina, vonj masla pa spominja na pražene oreščke – božanski dodatek k sladicam in glavnim jedem.
Vonj je iskreno omamen, okus pa prijeten, po maslenih praženih oreščkih. Ker doda rjavo maslo nenadomestljiv okus je v tem receptu nezamenljiv.
Ker pa maslo segrevate in iz njega izpareva voda, sem v sestavinah pri količini moke dodala razpon (160-180g). Dlje kot maslo segrevate, več vode bo izparelo in manj moke bo potrebne za piškote. Tukaj vam svetujem, da dodate najprej 160g moke in premešate – nato pa po potrebi dodate še 20g moke, v kolikor je masa prevlažna in se lepi na prste. V maso ne dodajajte preveč moke, saj so potem piškoti suhi, mokasti in drobljivi.
Posebnih zamenjav pri receptu ne bi svetovala. Pri piškotih je priporočljivo treba popolnoma slediti receptu.
Imam pa na blogu že ogromno različnih receptov za piškote. Takšne s peko ali brez, veganske ali klasične, brezglutenske ali brez sladkorja. Tudi takšne mehke in sočne ali tanke in hrustljave. Vse najdete tukaj.
Hitri hrustljavi piškoti s sladkimi in slanimi dodatki
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 10mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 14piškotov
Sestavine
Piškoti
110gmasla
140gbelega sladkorja
1srednje velikojajce
1čajna žličkavaniljeve arome
160-180gpšenične bele moke tip 500(dodajate postopoma)
V srednje velikem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Maslo prelijte v manjšo skodelico in pustite približno 30 minut, da se ohladi na sobno temperaturo.
Ohlajeno maslo prestavite v večjo posodo in dodajte sladkor. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da nastane enotna masa.
Dodajte jajce in vaniljo ter ponovno premešajte.
V posodo dodajte še 160g moke, škrob, sodo, pecilni prašek in soda bikarbono.
S pomočjo silikonske lopatice premešajte samo toliko, da ob strani ni več sledu moke. Po potrebi, v kolikor je masa preveč vlažna in se lepi na roke/rob posode, dodajte še 20g moke.
Na koncu v maso dodajte še dodatke po izbiri in premešajte.
Posodo z maso tesno ovijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 20 minut.
Ko je zmes ohlajena segrejte pečico na 170 stopinj.
Iz ohlajene mase za piškote oblikujte 14 enako velikih kroglic, težkih približno 40g (pomagate si lahko z zajemalko za sladoled).
Oblikovane kroglice postavite na velik pekač, obložen s papirjem za peko, vsaj 4 cm narazen, in pecite 10-12 minut. Ker se piškoti med peko razlezejo vam svetujem, da pečete največ 6 piškotov na enkrat na enem pekaču.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še približno 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se ohladijo.
KLJUČNE BESEDE ameriški piškoti, chocolate chip piškoti, čokoladni piškoti, masleni piškoti, polnjeni piškoti
Hitri hrustljavi piškoti s sladkimi in slanimi dodatki
Hitro pripravljeni hrustljavi masleni piškoti, ki se kar stopijo v ustih!
Pripravljeni hitro, z zelo malo hlajenja, najboljše pa je, da lahko za dodatke uporabite sestavine, ki jih mogoče že imate na zalogi. Zato sem tokrat porabila ostanke nasekljane čokolade, nekaj nasekljanih piškotov in slane prestice.
Kombinacija temne čokolade in slanih prestic je BOŽANSKA! Morate poskusiti.
Ti hrustljavi piškoti so narejeni z rjavim maslom. Rjavo maslo je narejeno iz navadnega masla, ki ga kuhate na srednji temperaturi, dokler ne zavre in porjavi. Maslo je pripravljeno, ko se na dnu lonca nabere rjava usedlina, vonj masla pa spominja na pražene oreščke – božanski dodatek k sladicam in glavnim jedem.
Vonj je iskreno omamen, okus pa prijeten, po maslenih praženih oreščkih. Ker doda rjavo maslo nenadomestljiv okus je v tem receptu nezamenljiv.
Ker pa maslo segrevate in iz njega izpareva voda, sem v sestavinah pri količini moke dodala razpon (160-180g). Dlje kot maslo segrevate, več vode bo izparelo in manj moke bo potrebne za piškote. Tukaj vam svetujem, da dodate najprej 160g moke in premešate – nato pa po potrebi dodate še 20g moke, v kolikor je masa prevlažna in se lepi na prste. V maso ne dodajajte preveč moke, saj so potem piškoti suhi, mokasti in drobljivi.
Posebnih zamenjav pri receptu ne bi svetovala. Pri piškotih je priporočljivo treba popolnoma slediti receptu.
Imam pa na blogu že ogromno različnih receptov za piškote. Takšne s peko ali brez, veganske ali klasične, brezglutenske ali brez sladkorja. Tudi takšne mehke in sočne ali tanke in hrustljave. Vse najdete tukaj.
Hitri hrustljavi piškoti s sladkimi in slanimi dodatki
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Postopek
Preberite še: