Odlično kosilo za celo družino - hrustljavo zapečen piščanec s krompirjem in korenčkom. Piščanec je pečen direktno nad krompirjem, zato ga lepo napoji s svojimi sokovi. Krompir je tako mehek, sočen in res noro okusen.
Okusno kosilo za celo družino, pripravljeno hitro in preprosto, iz le nekaj preprostih sestavin. Piščanca sem začinila samo z maslom, soljo in poprom - preprosto a okusno!
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar. Za vas smo kreirali odlične recepte za celo družino, znesek uporabljenih sestavin pa ne preseže 10 eur!
Uporabili smo odlične in cenovno dostopne Spar S budget izdelke. Kljub temu, da so izdelki noro ugodni, je kvaliteta vrhunska, pripravljene jedi pa bodo očarale vse za mizo!
Celoten recept spodaj, video recept pa vas čaka na Instagram profilu @ninazorcic.
Odlično kosilo oz. večerja, pripravljeno hitro in enostavno. Spodaj delim nekaj trikov za najbolj okusnega in pečenega piščanca.
Piščanca bogato premažite z maslenim prelivom - premažite celotno površino piščanca, z obeh strani, tudi med krili.
Pekač s piščancem postavite na najnižjo rešetko. Tako se piščanec peče bolj enakomerno, prav tako pa se koža med peko ne zažge.
Piščanca po 20 minut peke prelijte s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača. Tako bo piščanec res noro okusen in še bolj sočen.
Piščanca nekje na polovici peke obrnite - tako poskrbite, da se hrustljavo zapečeta obe strani.
Poleg krompirja in korenčka lahko v pekač dodate tudi kakšno drugo zelenjavo. Obvezno pa dodajte čebulo in česen, ter kakšno vejico svežih zelišč (timijan, rožmarin itd). Zaradi teh dodatkov je krompir še bolj aromatičen.
Krompir prav tako pred peko posujte z začimbno mešanico, ki je opisana v receptu spodaj. Preprosta mešanica, nastane pa božanski krompir!
Hrustljav piščanec v pečici s krompirjem
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Krompir
750gkrompirja
3srednje velikikorenčki
1srednje velika rdeča čebula
1glavačesna
2jedilni žliciolivnega olja
2čajni žličkisladke paprike
1čajna žličkatimijana
1čajna žličkasoli
1čajna žličkarožmarina
1čajna žličkarožmarina
1čajna žličkapopra
1čajna žličkačesna v prahu
½bio limone
2vejicisvežega rožmarina
Masleni preliv
110gstopljenega masla
1zvrhana čajna žličkasoli
1čajna žličkapopra
Piščanec
1,2kgpiščanca(1 cel piščanec)
Postopek
Krompir operite, olupite in narežite na krhlje.
Korenje olupite in narežite na daljše krhlje.
Čebulo razrežite na četrtine, glavo česna pa po širini na polovico.
V večji pekač dodajte olivno olje.
Dodajte še krompir in korenje. Začinite s sladko papriko, timijanom, soljo, rožmarinom, poprom in česnom v prahu. Premešajte, da se začimbe enakomerno razporedijo po krompirju in korenju.
Na krompir položite še četrtine čebule, razpolovljen česen polovico limone in vejice rožmarina.
Piščanca pred peko pustite vsaj 30 minut na pultu, da se segreje na sobno temperaturo.
Pečico segrejte na 220 stopinj.
V notranjost piščanca dodajte 1 jedilno žlico soli in z jo roko enakomerno razporedite po notranjih stenah.
Nato pripravite maslen preliv. V manjši posodici zmešajte stopljeno maslo, sol in poper. Piščanca z obeh strani dobro premažite z maslom, tudi s strani in med krili.
Piščanca položite na krompirjevo posteljico.
Pekač postavite v pečico na najnižjo rešetko. Tako se piščanec peče bolj enakomerno, prav tako pa se koža med peko ne zažge. Pecite 25 minut.
Nato zmanjšajte moč na 180 stopinj in pecite še 20 minut. Po 20 minutah piščanca zalijte s sokom, ki se je nabral na dnu pekača.
Postavite nazaj v pečico in pecite še 30 minut, pred tem pa lahko piščanca tudi obrnete, da se hrustljavo zapeče iz obeh strani. Po 20 minutah peke preverite stanje piščanca s termometrom - sredica mora imeti 65 stopinj. Pomagate si lahko tudi s časom - v osnovi velja pravilo, da se po začetnih 25 minutah piščanec peče dodatnih 20 minut na vsakih 500g. V primeru, da imate 1,2kg težkega piščanca, potem je približen čas peke 25 minut na 220 stopinj + 50 minut na 180 stopinj.
Po slabi uri peke piščanca odstranite iz pečice, pekač s krompirjem in zelenjavo pa vrnite nazaj v pečico in pecite na 220 stopinj še 10-15 minut oz. tako dolgo, da je krompir skuhan in po vrhu rahlo hrustljav.
Pekač vzemite iz pečice in postrezite skupaj s piščancem.
KLJUČNE BESEDE cel piščanec iz pečice, hrustljav piščanec, pečen piščanec, piščanec iz pečice
Hrustljav piščanec v pečici s krompirjem
Odlično kosilo za celo družino - hrustljavo zapečen piščanec s krompirjem in korenčkom. Piščanec je pečen direktno nad krompirjem, zato ga lepo napoji s svojimi sokovi. Krompir je tako mehek, sočen in res noro okusen.
Okusno kosilo za celo družino, pripravljeno hitro in preprosto, iz le nekaj preprostih sestavin. Piščanca sem začinila samo z maslom, soljo in poprom - preprosto a okusno!
Recept je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar. Za vas smo kreirali odlične recepte za celo družino, znesek uporabljenih sestavin pa ne preseže 10 eur!
Uporabili smo odlične in cenovno dostopne Spar S budget izdelke. Kljub temu, da so izdelki noro ugodni, je kvaliteta vrhunska, pripravljene jedi pa bodo očarale vse za mizo!
Celoten recept spodaj, video recept pa vas čaka na Instagram profilu @ninazorcic.
Odlično kosilo oz. večerja, pripravljeno hitro in enostavno. Spodaj delim nekaj trikov za najbolj okusnega in pečenega piščanca.
Piščanca bogato premažite z maslenim prelivom - premažite celotno površino piščanca, z obeh strani, tudi med krili.
Pekač s piščancem postavite na najnižjo rešetko. Tako se piščanec peče bolj enakomerno, prav tako pa se koža med peko ne zažge.
Piščanca po 20 minut peke prelijte s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača. Tako bo piščanec res noro okusen in še bolj sočen.
Piščanca nekje na polovici peke obrnite - tako poskrbite, da se hrustljavo zapečeta obe strani.
Poleg krompirja in korenčka lahko v pekač dodate tudi kakšno drugo zelenjavo. Obvezno pa dodajte čebulo in česen, ter kakšno vejico svežih zelišč (timijan, rožmarin itd). Zaradi teh dodatkov je krompir še bolj aromatičen.
Krompir prav tako pred peko posujte z začimbno mešanico, ki je opisana v receptu spodaj. Preprosta mešanica, nastane pa božanski krompir!
Hrustljav piščanec v pečici s krompirjem
Nina ZorčičSestavine
Krompir
Masleni preliv
Piščanec
Postopek
Preberite še: