Noro sočen bananin kruh - tokrat pripravljen malo drugače! Dodala sem mu še malo temnega kakava v prahu in ustvarila čudovit "Marble" vzorec.
Bananin kruh je odličen prigrizek ali zajtrk, s kepico sladoleda pa se spremeni v božansko sladico! Odlična stvar pri bananinem kruhu je to, da lahko končno uporabite tiste banane, ki so vam ostale in ne veste kaj bi z njimi! Bolj rjave kot so banane, bolj sladek kruh bo nastal. Uporabite pa lahko tudi sveže banane.
Moj bananin kruh je pripravljen v eni posodi, zelo preprosto in iz samih klasičnih sestavin, ki se najdejo v vsaki shrambi. V receptu pa ponujam tudi nekaj možnih zamenjav, da si lahko recept malo prilagodite po svoje.
Vse sestavine za maso se zmešajo v posodi, sledite pa določenemu vrstnemu redu. Zakaj? Tako se sestavine lepše povežejo in nastane boljša masa. Najprej kremno zmešamo maslo in sladkor, nato pa dodamo jajca. Tako preprečimo, da bi se maslo z jajci slabo premešalo in bi nastale grudice. Nato dodamo suhe sestavine - kislo smetano dodamo na koncu, saj s tem preprečimo nastanek grudic. Zaradi oblike našega kruha pa čisto na koncu dodamo še kakav, saj je polovica mase vaniljeva.
"Marble" oz. marmoriran efekt je pripravljen zelo preprosto - v pekač najprej dodamo eno zajemalko (za sladoled) vaniljeve mase, nato pa eno zajemalko (uporabite drugo, da se masi med seboj ne mešata) kakavove mase. Mase dodajamo eno poleg druge, da prekrijemo dno. Nato nadaljujemo z drugo plastjo in izmenično dodajamo obe masi, tako da vedno dobimo kombinacijo vanilja-kakav. Na koncu, za bolj waw efekt, lahko masi s pomočjo zobotrebca ali palčke za ražnjič še malo premešamo, da dobimo zanimive linije. Mase ne mešajte predolgo, da se plasti ne zmešata v eno.
Kruh se peče skoraj 1 uro, uživate pa ga lahko še toplega ali pa počakate, da se ohladi, hranite ga lahko v neprodušno zaprti posodii več dni.
Bananin kruh lahko postrežete samostojnega ob skodelici kave ali čaka, če mu pa dodate še kepico sladoleda ustvarite vrhunsko sladico!
Po želji lahko po vrhu posujete še nasekljano čokolado ali čokoladne kapljice. Za sladilo sem dodala beli kristalni sladkor, lahko pa ga nadomestite z drugim sladkorjem ali eritritolom. Namesto pšenične moke bi lahko alternativno uporabili tudi pirino, vendar tega nisem testirala.
Marmoriran bananin kruh s kakavom (Marble Banana Bread)
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Sladica
Količina 11porcij
Sestavine
115gmasla(sobna temperatura, mehek na dotik)
50gkristlanega belega sladkorja ali sladila (alternative: kokosov, rjavi sladkor ali eritritol)
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
2čajni žličkivaniljeve arome
4srednje velikebanane(spasirane)
220gpšenične bele moke tip 500
1čajna žličkasoda bikarbone
1čajna žličkasoli
115gkisle smetane
35gtemnega kakava v prahu
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj. Podolgovat pekač premera približno 20x10 cm dobro namastite in obložite s papirjem za peko.
V večji posodi zmešajte maslo sobne temperature in izbran sladkor ali sladilo. S pomočjo ročnega mešalnika vse skupaj premešajte, da nastane gladka, puhasta zmes - stepajte minuto ali dve.
Dodajte jajci in vaniljevo aromo ter premešajte, da nastane enotna zmes. V kolikor se maslo loči od jajc in nastanejo grudice ni ptoblema, se kasneje vse združi.
Dodajte še spasirane banane (banane najlažje spasirate v mešalniku, smoothie makerju ali pa kar v skodelici s pomočjo vilic). Premešajte.
V maso presejte moko, sodo in sol. Premešajte samo toliko, da ni več sledu moke.
Dodajte kislo smetano in premešajte, da nastane enotna zmes brez grudic.
Polovico mase prelijte v drugo posodo in dodajte kakav. Premešajte, da nastane enotna zmes brez grudic.
Sedaj sledi razporejevanje mase po pekaču. S pomočjo dveh zajemalk za sladoled (ali jedilne žlice) maso razporedite po pekaču - najprej v kot pekača dodajte 1 zajemalko vaniljeve mase. Z drugo zajemalko zajemite kakavovo maso in jo postavite v drug rob pekača poleg vaniljeve mase. Ponavljajte, dokler ne prekrijete dna, nato nadaljujte po zgorji plasti. Na vaniljevo maso dodajte kakavovo in tako z izmeničnim dodajanjem mase nadaljujte, dokler je ne zmanjka.
Pekač na koncu parkrat nežno udarite ob pult, da se masa razporedi in zračni mehurčki, ki so morda nastali, izginejo.
Z leseno palčko za ražnjiče ali daljšim zobotrebcem potegnite linijo ali dve v masi - od dna po celi dolžini pekača, da se v sredici kruha naredi tak marmoriran vzorec. Po želji pa lahko naredite poljubni vzorec tudi na vrhu mase - mase ne mešajte predolgo, da se plasti ne združita v eno.
Pekač postavite v pečico in pecite 55 - 60 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Po peki pekač vzemite iz pečice in pokrijte s kuhinjsko krpo. Pokritega pustite vsaj 20 minut, da se vrh oz. skorja kruha zmehča, kruh pa rahlo ohladi.
Kruh nato prestavite na rešetko za hlajenje, kjer pustite, da se popolnoma ohladi, postrežete pa lahko tudi toplega.
KLJUČNE BESEDE banana bread, banana bread with cocoa, bananin kruh, bananin kruh s kakavom, marble banana bread, marmoriran bananin kruh
Marmoriran bananin kruh s kakavom (Marble Banana Bread)
Noro sočen bananin kruh - tokrat pripravljen malo drugače! Dodala sem mu še malo temnega kakava v prahu in ustvarila čudovit "Marble" vzorec.
Bananin kruh je odličen prigrizek ali zajtrk, s kepico sladoleda pa se spremeni v božansko sladico! Odlična stvar pri bananinem kruhu je to, da lahko končno uporabite tiste banane, ki so vam ostale in ne veste kaj bi z njimi! Bolj rjave kot so banane, bolj sladek kruh bo nastal. Uporabite pa lahko tudi sveže banane.
Moj bananin kruh je pripravljen v eni posodi, zelo preprosto in iz samih klasičnih sestavin, ki se najdejo v vsaki shrambi. V receptu pa ponujam tudi nekaj možnih zamenjav, da si lahko recept malo prilagodite po svoje.
Vse sestavine za maso se zmešajo v posodi, sledite pa določenemu vrstnemu redu. Zakaj? Tako se sestavine lepše povežejo in nastane boljša masa. Najprej kremno zmešamo maslo in sladkor, nato pa dodamo jajca. Tako preprečimo, da bi se maslo z jajci slabo premešalo in bi nastale grudice. Nato dodamo suhe sestavine - kislo smetano dodamo na koncu, saj s tem preprečimo nastanek grudic. Zaradi oblike našega kruha pa čisto na koncu dodamo še kakav, saj je polovica mase vaniljeva.
"Marble" oz. marmoriran efekt je pripravljen zelo preprosto - v pekač najprej dodamo eno zajemalko (za sladoled) vaniljeve mase, nato pa eno zajemalko (uporabite drugo, da se masi med seboj ne mešata) kakavove mase. Mase dodajamo eno poleg druge, da prekrijemo dno. Nato nadaljujemo z drugo plastjo in izmenično dodajamo obe masi, tako da vedno dobimo kombinacijo vanilja-kakav. Na koncu, za bolj waw efekt, lahko masi s pomočjo zobotrebca ali palčke za ražnjič še malo premešamo, da dobimo zanimive linije. Mase ne mešajte predolgo, da se plasti ne zmešata v eno.
Kruh se peče skoraj 1 uro, uživate pa ga lahko še toplega ali pa počakate, da se ohladi, hranite ga lahko v neprodušno zaprti posodii več dni.
Bananin kruh lahko postrežete samostojnega ob skodelici kave ali čaka, če mu pa dodate še kepico sladoleda ustvarite vrhunsko sladico!
Po želji lahko po vrhu posujete še nasekljano čokolado ali čokoladne kapljice. Za sladilo sem dodala beli kristalni sladkor, lahko pa ga nadomestite z drugim sladkorjem ali eritritolom. Namesto pšenične moke bi lahko alternativno uporabili tudi pirino, vendar tega nisem testirala.
Marmoriran bananin kruh s kakavom (Marble Banana Bread)
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: