Končno je na vrsto prišla tudi moja najljubša sladica – klasičen, noro kremni Cheesecake.
Vedno sem oboževala točno takšnega – klasičnega, brez dodanih priokusov. Za vas sem pripravila recept, po katerem vedno uspe noro kremast Cheesecake, ki ne razpoka!
Pri pripravi uporabljam tehniko z vodno kopeljo. Morda se sliši zahtevno, ampak sploh ni. Vse kar je potrebno storiti je to, da pekač pred peko z zunanje strani dobro obložite z alufolijo, pred peko cheesecake kreme pa ta pekač položite na sredino večjega pekača, v katerega nato nalijete vročo vodo.
Para iz vode poskrbi za lepšo peko cheesecake-a in prepreči, da bi ta na vrhu počil. Vsem priporočam peko na tak način, saj se mi je cheesecake velikokrat ponesrečil ali pa malce razpočil na vrhu, če vodne kopeli med peko nisem dodala.
Prav tako je pomembno, da kremo mešate na nizki hitrosti. V nasprotnem primeru se lahko v kremo ujame preveč zraka, kar lahko povzroči to, da cheesecake med peko poči po vrhu.
Kremni, mehek, sočen. Pravi New York Style Cheesecake. Kot dodatek pa samo malo gozdnih sadežev ali granatnega jabolka.
Cheeesecake je že sam po sebi tako zelo okusen, da dodatki niti niso potrebni, kljub temu pa ste lahko pri izbiri dodatkov kreativni. Cheesecake lahko prelijete s karamelo in dodate arašide, morda s čokolado po izboru ali pa samo s poljubnim sadjem.
Klasičen "NY Style" Cheesecake
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Piškotno dno
240gmaslenih piškotov
90gmasla(stopljeno)
Kremna Cheesecake plast
450gkremnega sira
15gpšenične bele moke tip 500
135gbelega sladkorja
ščepsoli
1čajna žilčkasoka iztisnjene limone
2čajni žličkivaniljeve arome
55gkisle smetane
3srednje velikajajca(sobna temperatura - izredno pomembno)
Preliv
gozdni sadeži, granatno jabolko, maline, jagode itd.
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Pekač premera 18 cm obložite s papirjem za peko in zunanjost dobro zavijte v alufolijo. Pekač mora biti po zunanji strani v celoti prekrit z alufolijo vse od vrha, saj ga bomo kasneje položili v večji pekač in okoli zalili z vročo vodo, le-ta pa ne sme priti v stik s sladico.
Pripravite dno. V sekljalniku ali blenderju meljite piškote, dokler ne nastane grobemu pesku podobna zmes.
Dodajte stopljeno maslo in premešajte. Dobiti bi morali teksturo podobno vlažnemu, lepljivemu pesku. V kolikor zmes ni dovolj kompaktna dodajte še kakšno jedilno žlico stopljenega masla in premešajte.
V pekaču oblikujte dno ter robove. Pri tem si lahko pomagate z ravnim dnom kozarca, da zmes enakomerno porazdelite.
Postavite v pečico za 10 minut, nato odstranite iz pečice in zmanjšajte temperaturo na 160 stopinj.
V veliki posodi z ročnim mešalnikom zmešajte kremni sir, sladkor in moko, dokler nie nastane gladka krema.
Dodajte vanilijo, limono in sol ter mešajte z mešalnikom na srednji hitrosti samo toliko, da se vse združi.
Med stalnim mešanjem postopoma dodajajte jajca, na koncu pa še kislo smetano.
Premešajte, da nastane enotna gladka krema brez grudic.
Pekač z maso postavite v večji pekač, visok vsaj 4 cm, in okoli njega nalijte vrelo vodo. Vrela voda naj bo nekje do 1,5 cm višine.
Vse skupaj postavite v pečico in pecite 50-55 minut. Cheesecake bo takrat na sredini še vedno mehek in masa se bo, ob zelo rahlem tresljaju, malo zatresla.
Pečen Cheesecake vzemite iz pečice in pustite v vodni kopeli dokler se popolnoma ne ohladi, nato pekač odstranite iz kopeli in odvijte alufolijo. Pekač zavijte v folijo za živila in čez noč ali za vsaj 8 ur postavite v hladilnik.
Po želji okrasite z dodatki po izbiri in postrezite.
KLJUČNE BESEDE cheesecake, new york cheesecake, sirna torta
Pozdravljena, po navadi uporabim kremni sir ABC, Philadelphia ali tistega znamke Spar. ABC in Philadelphia sta na voljo v večini trgovin. Izberite navadnega brez okusov in dodatkov 🙂 Lep pozdrav, Nina
Klasičen “NY Style” Cheesecake
Klasičen "NY Style" Cheesecake
Nina ZorčičSestavine
Piškotno dno
Kremna Cheesecake plast
Preliv
Postopek
Preberite še:
4 replies to “Klasičen “NY Style” Cheesecake”
Maja
Pozdravljea, zaima me kateri kremni sir uporabite v recetu? Cebje kaksen poseben kje se ga dobi?
Hvala za odgovor
Lp
Nina Zorčič
Pozdravljena, po navadi uporabim kremni sir ABC, Philadelphia ali tistega znamke Spar. ABC in Philadelphia sta na voljo v večini trgovin. Izberite navadnega brez okusov in dodatkov 🙂 Lep pozdrav, Nina
Luba
Nardila sem ta cheesecake zadnjic in je prisu noro dober, hvala za recept!
Nina Zorčič
O najlepša hvala za tako lepe besede. sem vesela, da vam je recept všeč! Lep dan še naprej, Nina