Browniji so ena mojih najljubših, najhitrejših in najlažjih sladic. Težko gre kaj narobe in vedno so okusni, prav tako pa jih lahko kombiniramo z mnogimi dodatki in tako vedno znova odkrivamo božanske kombinacije. Tokrat pa sem pustila, da browniji zasijejo kar sam, brez dodatkov in kompliciranja.
Med testiranjem in iskanjem “popolnega” recepta za brownije sem se naučila veliko trikov, s katerimi poskrbimo, da vedno dobimo tako lepo, svetlečo razpokano površino. Najpomembneje je, da uporabimo dovolj masla in sladkorja. Sladkor tudi poskrbi za sočno “fudgy” teksturo. Pomembna pa je tudi velikost zrnc sladkorja. V kolikor se zrna sladkorja ne raztopijo popolnoma, dobimo grobo, zrnkasto teksturo, ki vpliva na končno teksturo biskvita. Moj trik, za vedno sijočo površino je kar sladkor v prahu. S tem preprečimo, da bi se zaradi sladkorja naredile grudice in poskrbimo, da bodo naši browniji res noro sočni.
Pozorni bodite tudi na jajca. Pomembno je, da jih stepate dovolj časa. Jajca so pripravljena, ko so mehka, puhasta in bleda, kar zahteva vsaj 5 minut stepanja z ročnim mešalnikom na srednji hitrosti.
Pomemben pa je tudi čas peke. V kolikor brownije pečete predolgo se lahko izsušijo in nimajo sočne, “fudgy” sredice. Ker vsaka pečica peče malo po svoje vam svetujem, da začnete preverjati stanje brownijev po 25 minutah peke.
To najlažje preverite z zobotrebcem – vstavite ga v sredino brownija. Izvlečen zobotrebec na sebi ne sme imeti surovega testa ali biti čisto čokoladen, mora pa biti vlažen in imeti nekaj sledu čokolade. Tako preprečimo, da bi se browniji preveč zapekli.
Klasični "fudgy" browniji
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 28mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
115gmasla
85gtemne čokolade 75%
150gsladkorja v prahu(dodan v dveh delih)
1čajna žličkavaniljeve arome
½čajne žličkeinstant kave v zrnih
2srednje velikijajci(sobna temperatura)
35gpšenične bele moke tip 500
30g100% kakava v prahu
100gčokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopite maslo in temno čokolado.
Vmešajte 70g sladkorja v prahu, vanilijo in instant kavo. Premešajte, nato pripravite jajca.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika na višji hitrosti stepajte jajca in preostanek sladkorja tako dolgo, da nastane bleda, puhasta zmes (približno 5 minut).
V jajca dodajte čokoladno mešanico in premešajte, da nastane malo bolj gosta čokoladna masa.
Dodajte moko in kakav ter mešajte, dokler ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
Dodajte čokoladne kapljice ali nasekljano čokolado in premešajte samo toliko, da se vse poveže.
Zmes razporedite v pekač premera 18x18 cm, obložen s papirjem za peko in pecite 25 minut oz. dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, je pa rahlo vlažen - tako dobimo fudgy sredico. Čas temperature se razlikuje pri različnih pečicah, zato začnite preverjati stanje brownijev po 23 minutah peke.
Pečene brownije vzemite iz pečice in pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladijo, nato pa postrezite.
KLJUČNE BESEDE brownies, browniji, čokoladen kolač
Klasični “fudgy” browniji
Klasični "fudgy" browniji
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: