Hrustljavo kakavovo dno, kremna kokosova krema, banana in slastna čokoladna kokosova karamela – vse sestavine vaše nove najljubše pite narejene brez peke!
Mehka kokosova krema, ki se stopi v ustih, gladka čokoladna karamela, ki kar steče ven in sladka banana, ki vse okuse poveže. Vrhunska kombinacija preprostih a odličnih okusov.
Priprava je zelo preprosta, moja kokosova pita je narejena čisto brez kompliciranja, uporabljene pa so samo klasične sestavine!
Edina “posebnost” je kokosova krema za stepanje, ki je v receptu nenadomestljiva. Ima neverjeten okus kokosa in res lepo se stepe v gladko kremo, zato je nujno potrebna.
Drugih posebnih zamenjav ni – v kolikor pa bi želeli namesto piškotnega dna pripraviti hrustljavo masleno dno (s kokosovim oljem) pa si poglejte tale recept.
Kokosova pita z banano in čokoladno karamelo
Nina Zorčič
Čas priprave 45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Dno
200gmaslenih piškotov
25gkakava
79gmasla(stopljeno)
45gkokosovega sladkorja
45gmleka po izbiri(najboljše je mandljevo ali kokosovo)
2banani(narezani na kolobarje)
Karamela
200gkokosovega mleka iz pločevinke(uporabite strjen del oz. kokosovo meso)
80gkokosovega sladkorja
40gnasekljane temne čokolade(85%)
Kokosova krema
60gbeljakov
10gpšenične bele moke tip 500
4gškroba
30gbelega sladkorja
200gkokosovega mleka iz pločevinke
1čajna žličkavaniljeve arome
50gkokosove kreme za stepanje
Posip
nasekljana temna čokolada
Postopek
Pekač premera 18cm rahlo naoljite in postavite na stran.
Pripravite dno. V blenderju ali sekljalniku meljite piškote, dokler ne nastane gladkemu pesku podobna zmes.
Dodajte kakav, stopljeno maslo, kokosov sladkor in mleko ter premešajte, da nastane lepljiva, vlažna zmes.
Maso prestavite v pripravljen pekač in oblikujte dno z dvignjenim robom. Za bolj enakomerno dno in lažje oblikovanje si lahko pomagate z dnom ravnega kozrca - kozarec pritisnite ob dno pekača in z njim gladite piškotno dno.
Po oblikovanem dnu razporedite narezane banane in postavite v hladilnik.
Pripravite karamelo. V manjšem loncu zmešajte kokosovo mleko in sladkor. Segrevajte na srednjem ognju, dokler zmes ne zavre, vmes pa redno mešajte. Ko zavre, malo znižajte ogenj (da vre počasi) in ob rednem mešanju kuhajte, da se karamela malo zgosti (25-30 minut).
Ko karamela doseže gosto sirupa, jo odstranite z ognja, dodajte čokolado, premešajte in pustite, da se ohladi.
Med hlajenjem se bo karamela še dodatno zgostila.
Ohlajeno karamelo prelijte čez oblikovano dno in banane ter pustite na strani.
Pripravite kokosovo kremo. V posodi zmešajte beljake, moko, škrob in sladkor.
Na srednjem ognju segrevajte kokosovo mleko in odstavite takoj, ko začne vreti.
Kokosovo mleko med stalnim mešanjem dolivajte v posodo z mešanico beljakov in suhih sestavin. Zmes s pomočjo železne metlice za stepanje dobro premešajte, nato pa prelijte nazaj v lonec, dodajte vanilijo in kuhajte približno 5 minut na nizkem do srednjem ognju, dokler se zmes ne zgosti in postane gladka, svilnata in gosta. Med kuhanjem stalno mešajte, da se vam krema ne prime na dno posode in da preprečite nastanek grudic.
Gosto kremo prelijte v ločeno posodo in vrh popolnoma prekrijte s folijo za živila (tako preprečite, da bi se na vrhu naredila koža oz. trdna plast kreme). Kremo pustite počivati na sobni temperaturi, dokler se popolnoma ne ohladi.
Ohlajeni kremi dodajte kokosovo kremo za stepanje in s pomočjo ročnega mešalnika na srednji hitrosti stepajte vsaj 5 minut, dokler ne dobite gladke kreme.
Stepeno kokosovo kremo premažite po ohlajeni karameli in postavite v hladilnik za vsaj par ur ali kar do naslednjega dne.
Po želji posujte z nasekljano temno čokolado in postrezite.
KLJUČNE BESEDE banane, čokolada, karamela, karamelna pita, kokos, kokosova pita, pita, pita brez peke
Kokosova pita z banano in čokoladno karamelo
Kokosova pita z banano in čokoladno karamelo
Nina ZorčičSestavine
Dno
Karamela
Kokosova krema
Posip
Postopek
Preberite še: