Puhast in izredno sočen veganski kolač z limono in olivnim oljem. Dodamo mu sok sveže izstisnjene limone in naribano bio limonino lupinico ter kvalitetno olivno olje.
Recept je nastal v sodelovanju s Spar trgovcem, v sklopu veganskega meseca januarja, ko vam postrežemo z vrhunskimi veganskimi recepti!
Kolač je pripravljen iz nekaj osnovnih sestavin: moka, sladkor, pecilni prašek, vaniljeva aroma, limone in olivno olje. Dodamo mu še vodo ali rastlinski napitek. Priporočam kar rastlinski napitek, saj doda malo sladkobe in dodano aromo. Uporabila sem ovseni napitek Spar Veggie, lahko pa uporabite tudi mandljevega, riževega itd.
Posebnih zamenjav ni, saj je recept pripravljen v dveh korakih. Najprej v veliki posodi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte jim vse mokre sestavine in premešajte. Prelijte v pekač in postavite v pečico. To je vse. V eni uri je kolač pečen in kmalu zatem že lahko uživate v slastni limonini sladici.
V kolikor bi opazili, da se kolač med peko pehitro barva rjavo, ga lahko pokrijete z alufolijo. Tako bo vrhnja plast biskvita zaščitena. Po peki kolač pokrijte s čisto kuhinjsko krpo, da preprečite nastanek trde skorje kolača.
Kolač lahko uživate tudi brez preliva, za tiste sladkosnede in za dodatno sočnost pa ga vseeno svetujem. Pripravite ga lahko na dva načina.
Prvi način je klasičen sladkorni preliv, kjer zmešate sladkor, vodo/mleko in vaniljevo aromo, v drugem načinu pa temu prelivu rada dodam še kremni sir, saj tako dobimo res kremozen preliv.
Sočen veganski kolač z limono in olivnim oljem
Nina Zorčič
Čas priprave 10min
Čas peke 1ura
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
315gpšenične bele moke tip 500
230gbelega sladkorja
3čajne žličkepecilnega praška
sok 2-3 limon (80g) + nastrgana lupina ene bio limone
250mlrastlinskega napitka
105golivnega olja
1jedilna žlica vaniljeve paste
1vrečkavaniljevega sladkorja
Preliv
3jedilne žlicesladkorja v prahu
1jedilna žlicavaniljeve paste
1-2jedilni žlicirastlinskega napitka(dodajte postopoma, glede na gostoto, ki jo želite)
3jedilne žlicekremnega sira(navaden ali veganski, opcijsko)
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
V večji skledi zmešajte moko, sladkor in pecilni prašek.
Dodajte limonin sok, limonino lupino, rastlinski napitek, olivno olje, vaniljevo pasto in vaniljev sladkor. Z metlico za stepanje premešajte, dokler ne nastane gladka masa, brez grudic. Ne mešajte predolgo.
Zmes prelijte v pekač premera 25 cm, obložen s papirjem za peko.
Postavite v segreto pečico in pecite 1 uro oz. toliko časa, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Vzemite iz pečice, pekač pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vsaj 15 minut, da se kolač rahlo ohladi ter malenkost strdi. Nato vzemite iz pekača, postavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladi. Vmes pripravite preliv.
Vse sestavine za preliv zmešajte v manjši skodelici. Po potrebi dodajte več sladkorja/ vode, za bolj gosto kremo pa lahko dodate tudi kremni sir.
Preliv premažite po ohlajenem kolaču in postrezite.
KLJUČNE BESEDE kolač z limono, kolač z olivnim oljem, vaniljev kolač, veganski kolački
Sočen veganski kolač z limono in olivnim oljem
Puhast in izredno sočen veganski kolač z limono in olivnim oljem. Dodamo mu sok sveže izstisnjene limone in naribano bio limonino lupinico ter kvalitetno olivno olje.
Recept je nastal v sodelovanju s Spar trgovcem, v sklopu veganskega meseca januarja, ko vam postrežemo z vrhunskimi veganskimi recepti!
Kolač je pripravljen iz nekaj osnovnih sestavin: moka, sladkor, pecilni prašek, vaniljeva aroma, limone in olivno olje. Dodamo mu še vodo ali rastlinski napitek. Priporočam kar rastlinski napitek, saj doda malo sladkobe in dodano aromo. Uporabila sem ovseni napitek Spar Veggie, lahko pa uporabite tudi mandljevega, riževega itd.
Posebnih zamenjav ni, saj je recept pripravljen v dveh korakih. Najprej v veliki posodi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte jim vse mokre sestavine in premešajte. Prelijte v pekač in postavite v pečico. To je vse. V eni uri je kolač pečen in kmalu zatem že lahko uživate v slastni limonini sladici.
V kolikor bi opazili, da se kolač med peko pehitro barva rjavo, ga lahko pokrijete z alufolijo. Tako bo vrhnja plast biskvita zaščitena. Po peki kolač pokrijte s čisto kuhinjsko krpo, da preprečite nastanek trde skorje kolača.
Kolač lahko uživate tudi brez preliva, za tiste sladkosnede in za dodatno sočnost pa ga vseeno svetujem. Pripravite ga lahko na dva načina.
Prvi način je klasičen sladkorni preliv, kjer zmešate sladkor, vodo/mleko in vaniljevo aromo, v drugem načinu pa temu prelivu rada dodam še kremni sir, saj tako dobimo res kremozen preliv.
Sočen veganski kolač z limono in olivnim oljem
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Preliv
Postopek
Preberite še: