Najboljše obeh svetov: noro kremast zlat riž s kurkumo in špinačo v kombinaciji s popečeno hrustljavo čičeriko s kokosom in sezamom.
Zakaj zlati riž? Zaradi čudovite barve, ki jo doda kurkuma!
Kurkuma jedi doda odlično aromo, prav tako pa deluje antioksidantno in protivnetno in ima ogromno blagodejnih učinkov na telo, zato je odličen dodatek k drugače pustemu rižu!
Za kremoznost poskrbi kokosovo mleko v pločevinki. To mleko ni nadomestljivo s klasičnim rastlinskim kokosovim napitkom oz. "mlekom" ali kokosovo vodo.
Priprava je zelo preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine, ki jih najverjetneje že imate doma. Kljub temu pa dobimo okusen obrok, ki nas nasiti in prebudi vse naše brbončice. Za takšno rižoto je odličen beli basmati riž od Eko Škrnicl , ker ima malo daljša zrna in se ne razkuha tako hitro! P.S. S kodo NINAZORCIC imate v njihovi spletni trgovini vedno 10% popust.
Priprava je preprosta, posebnosti ni. Uporabite lahko konzervirano ali surovo čičeriko. V primeru, da boste uporabili surovo jo najprej namakajte v vreli vodi. Vedno svetujem namakanje v vreli vodi, saj se tako čičerika hitreje zmehča in je hitreje pripravljena za uživanje.
Edina posebnost je popečena čičerika, ki jo tokrat kombiniramo s kokosom in sezamom. Nenavadna, a zanimiva in izredno okusna kombinacija. Poskusite tudi sami!
Kremast zlati riž s hrustljavo čičeriko in kokosom
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Rižota
30golivnega olja
2čajni žličkikurkume Eko Škrnicl
2strokačesna(drobno nasekljan)
180gbelega basmati riža Eko Škrnicl
1zelenjavna jušna kocka
1pločevinka kokosovega mleka
1čajna žličkasoli(več po okusu)
650mlvode(več/manj po potrebi)
100gsveže špinače
Hrustljava čičerika s kokosom
140gkuhane čičerike Eko Škrnicl(uporabite lahko konzervirano ali surovo, ki jo predhodno namakajte, navodila spodaj)
V kolikor boste uporabili surovo čičeriko jo najprej namočite v vrelo vodo za 2 uri. Vsakič, ko se vmes ohladi voda, jo odlijte in dodajte vrelo vodo.
V večji ponvi (navadni ali litoželezni) segrejte olje. Na segreto olje dodajte kurkumo in česen ter premešajte. Pražite par minut, da česen zadiši, nato dodajte opran riž in pražite dobro minuto.
Dodajte jušno kocko, vso kokosovo mleko, 250ml vode in sol. Premešajte, pokrijte s pokrovko in kuhajte na srednjem ognju toliko časa, da izpari vsa tekočina. Riž z vilicami premešajte in dodajte 250ml vode. Pokrijte in kuhajte na srednjem ognju, dokler se riž ne zmehča in vsrka vso vodo. Če je riž še vedno trd dodajte še 150-200ml vode, premešajte in ponovno kuhajte, dokler skoraj ne zmanjka vode. Riž mora biti mehek na ugriz, ne pa razkuhan.
Ko je riž kuhan dodajte še 200ml vode in premešajte. Odstavite z ognja, na vrh riža pa dodajte svežo špinačo in pokrijte s pokrovko. Pustite počivati 10 minut in ne mešajte. Če se po 10 minutah riž preveč zgosti lahko dodajte še dodatnih 100ml vode in vse skupaj na hitro premešajte.
Pripravite čičeriko. Na manjši ponvi segrejte olivno olje.
Na segreto olje dodajte čebulo in sol ter premešajte. Na nizkem ognju pražite toliko časa, da se čebula karamelizira. Ko je čebula mehka in steklena, robovi pa karamelizirano rjavi, jo odstranite iz ponve.
V ponev dodajte česen, začimbe in odcejeno čičeriko. Premešajte in pražite na srednje visokem ognju toliko časa, da se čičerika zlato, hrustljavo zapeče, približno 7-10 minut.
Nato dodajte oba kokosa in sezam ter premešajte. Pražite še minuto ali dve, toliko da se kokos in sezam zlato zapečeta, nato odstavite.
V krožnike nadevajte riž, skupaj z zmehčano špinačo. Po vrhu dodajte žlico (veganske) kisle smetane, karamelizirano čebulo, svež peteršilj in popečeno čičeriko s kokosom ter postrezite.
KLJUČNE BESEDE rižota s kurkumo, veganska rižota, vegansko kosilo, zlat riž, zlata rižota
Kremast zlati riž s hrustljavo čičeriko in kokosom
Najboljše obeh svetov: noro kremast zlat riž s kurkumo in špinačo v kombinaciji s popečeno hrustljavo čičeriko s kokosom in sezamom.
Zakaj zlati riž? Zaradi čudovite barve, ki jo doda kurkuma!
Kurkuma jedi doda odlično aromo, prav tako pa deluje antioksidantno in protivnetno in ima ogromno blagodejnih učinkov na telo, zato je odličen dodatek k drugače pustemu rižu!
Za kremoznost poskrbi kokosovo mleko v pločevinki. To mleko ni nadomestljivo s klasičnim rastlinskim kokosovim napitkom oz. "mlekom" ali kokosovo vodo.
Priprava je zelo preprosta, uporabljene pa so samo klasične sestavine, ki jih najverjetneje že imate doma. Kljub temu pa dobimo okusen obrok, ki nas nasiti in prebudi vse naše brbončice. Za takšno rižoto je odličen beli basmati riž od Eko Škrnicl , ker ima malo daljša zrna in se ne razkuha tako hitro! P.S. S kodo NINAZORCIC imate v njihovi spletni trgovini vedno 10% popust.
Priprava je preprosta, posebnosti ni. Uporabite lahko konzervirano ali surovo čičeriko. V primeru, da boste uporabili surovo jo najprej namakajte v vreli vodi. Vedno svetujem namakanje v vreli vodi, saj se tako čičerika hitreje zmehča in je hitreje pripravljena za uživanje.
Edina posebnost je popečena čičerika, ki jo tokrat kombiniramo s kokosom in sezamom. Nenavadna, a zanimiva in izredno okusna kombinacija. Poskusite tudi sami!
Kremast zlati riž s hrustljavo čičeriko in kokosom
Nina ZorčičSestavine
Rižota
Hrustljava čičerika s kokosom
Dodatki
Postopek
Preberite še: