Puhast in izredno sočen veganski "Gingerbread" medenjakov kolač. Pripravljen s prazničnimi začimbami, kokosovim sladkorjem in melaso iz trsnega sladkorja.
Vsi ti okusi se izredno lepo povežejo in ustvarijo pravi sladek, sočen, puhast in aromatičen medenjakov kolač.
Kolač je pripravljen iz nekaj osnovnih sestavin: moka, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbona, vaniljeva aroma, kis in "mleko". Dodamo mu še domačo mešanico za "medenjake" in melaso trsnega sladkorja. Melasa je izjemno močna, zato upoštevajte količino, ki je zapisana v receptu. V kombinaciji s kokosovim sladkorjem ustvari božansko karamelno aromo.
Posebnih zamenjav ni, saj je recept pripravljen v dveh korakih. Najprej v veliki posodi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte jim vse mokre sestavine in premešajte. Prelijte v pekač in postavite v pečico. To je vse. V manj kot eni uri je kolač pečen in kmalu zatem že lahko uživate v slastnem kolaču.
V receptu priporočam, da kolač v prvem delu peke pokrijete z alufolijo - odkar jih pečem na takšen način sem ugotovila, da je kolač tako bolj sočen, vrh kolača pa manj trd in se zato lepše reže. Ta korak lahko seveda izpustite, ga pa toplo priporočam.
Prav tako svetujem, da kolač po peki pokrijete s čisto kuhinjsko krpo - tako se med hlajenjem ne izsuši, zunanja plast oz. skorja pa se zmehčata. Ne pokrivajte z alufolijo, saj se nabere kondenz, ki kaplja po biskvitu.
Kolač lahko uživate tudi brez preliva, za tiste sladkosnede in za dodatno sočnost pa ga vseeno svetujem. Pripravite ga lahko na dva načina.
Prvi način je klasičen sladkorni preliv, kjer zmešate sladkor, vodo/mleko in vaniljevo aromo, v drugem načinu pa temu prelivu rada dodam še kremni sir, saj tako dobimo res božansko kremo. P.S. v kremo lahko dodate tudi stopljeno belo čokolado - božanska kombinacija!
"Gingerbread" medenjakov kolač
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 50mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
250gpšenične bele moke tip 500
130gkokosovega sladkorja Eko Škrnicl
2čajni žličkicimeta Eko Škrnicl
½čajne žličkeingverja
¼čajne žličkekardamoma
ščeppimenta
ščepmuškatnega oreščka
2čajni žličkipecilnega praška
1čajna žličkasoda bikarbone
80gmelase iz trsnega sladkorja
35golivnega olja
140gnesladkane jabolčne čežane
230grastlinskega mleka oz. napitka
1čajna žličkakisa
1jedilna žlicavaniljeve paste
Krema
150gkremnega sira(klasičen ali veganski)
3jedilne žlicesladkorja v prahu
1jedilna žlicavaniljeve paste
100gstopljene bele čokolade(opcijsko, za dodatno aromo)
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Pekač premera 25 cm namastite in obložite s papirjem za peko.
V večji posodi zmešajte moko, kokosov sladkor, začimbe, pecilni prašek in soda bikarbono.
Dodajte melaso, olje, nesladkano jabolčno čežano, rastlinski napitek , kis in vaniljevo pasto. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da nastane gladka masa brez grudic. Ne mešajte predolgo.
Maso prelijte v pripravljen pekač in postavite v segreto pečico. Pokrijte s folijo za živila in pecite 30 minut. Nato odstranite alufolijo in pecite še dodatnih 15-20 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa, lahko pa ima vlažne drobtinice.
Pekač vzemite iz pečice in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Kolač pustite v pekaču še 10 minut, nato vzemite iz pekača in postavite na rešetko za hlajenje. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite, da se popolnoma ohladi. Ohlajen kolač se lepše reže.
Medtem pripravite kremo. Vse sestavine za kremo zmešajte v manjši skodelici in poskusite. Po želji dodajte več sladkorja ali malo vode, če bi želeli bolj tekočo kremo. Po želji lahko v kremo dodate tudi stopljeno belo čokolado.
“Gingerbread” medenjakov kolač
Puhast in izredno sočen veganski "Gingerbread" medenjakov kolač. Pripravljen s prazničnimi začimbami, kokosovim sladkorjem in melaso iz trsnega sladkorja.
Vsi ti okusi se izredno lepo povežejo in ustvarijo pravi sladek, sočen, puhast in aromatičen medenjakov kolač.
Kolač je pripravljen iz nekaj osnovnih sestavin: moka, sladkor, pecilni prašek, soda bikarbona, vaniljeva aroma, kis in "mleko". Dodamo mu še domačo mešanico za "medenjake" in melaso trsnega sladkorja. Melasa je izjemno močna, zato upoštevajte količino, ki je zapisana v receptu. V kombinaciji s kokosovim sladkorjem ustvari božansko karamelno aromo.
Posebnih zamenjav ni, saj je recept pripravljen v dveh korakih. Najprej v veliki posodi zmešajte vse suhe sestavine. Dodajte jim vse mokre sestavine in premešajte. Prelijte v pekač in postavite v pečico. To je vse. V manj kot eni uri je kolač pečen in kmalu zatem že lahko uživate v slastnem kolaču.
V receptu priporočam, da kolač v prvem delu peke pokrijete z alufolijo - odkar jih pečem na takšen način sem ugotovila, da je kolač tako bolj sočen, vrh kolača pa manj trd in se zato lepše reže. Ta korak lahko seveda izpustite, ga pa toplo priporočam.
Prav tako svetujem, da kolač po peki pokrijete s čisto kuhinjsko krpo - tako se med hlajenjem ne izsuši, zunanja plast oz. skorja pa se zmehčata. Ne pokrivajte z alufolijo, saj se nabere kondenz, ki kaplja po biskvitu.
Kolač lahko uživate tudi brez preliva, za tiste sladkosnede in za dodatno sočnost pa ga vseeno svetujem. Pripravite ga lahko na dva načina.
Prvi način je klasičen sladkorni preliv, kjer zmešate sladkor, vodo/mleko in vaniljevo aromo, v drugem načinu pa temu prelivu rada dodam še kremni sir, saj tako dobimo res božansko kremo. P.S. v kremo lahko dodate tudi stopljeno belo čokolado - božanska kombinacija!
"Gingerbread" medenjakov kolač
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Krema
Postopek
Preberite še: