Noro kremna rižota z bučnim pirejem, parmezanom in mascarpone sirom. Po vrhu pa slastne slane drobtine in hrustljavo zapečena slanina.
Pripravljeno hitro in preprosto, okus pa neverjetno bogat! Rižota je pripravljena čisto preprosto, kljub temu pa jo z nekaj triki spremenimo v božansko pojedino.
Najprej namesto masla uporabim guanciale, suho mesnino, ki jo lahko nadomestite tudi s slanino. Izbrano meso narežite na zelo majhne kocke (0,5 cm x 0,5 cm) in pražite na ponvi brez olja toliko časa, da izpusti maščobo in se hrustljavo zapeče. V tej masti, ki ostane, kasneje popražimo čebulo in skuhamo celo rižoto. To meso doda res odlično aromo in vse okuse v rižoti res lepo poveže.
Po želji lahko ta del recepta tudi preskočite, če ne želite uporabiti mesa v receptu, vam pa toplo priporočam, da preizkusite moj način, ker vam ne bo žal!
Postopek? Izredno preprost!
Sledi klasična priprava rižote, kjer upoštevamo vse nasvete za najboljšo rižoto: najprej za minuto popražimo riž, mu dodamo vino in počakamo da izpari. Tokrat sem uporabila sladko belo vino. Nato dodamo bučni pire in vročo jušno osnovo, ki jo dodajamo postopoma. Dodajamo pa vročo jušno osnovo, da se rižota med kuhanjem ne hladi zaradi dodajanja hladne tekočine. Jušno osnovo dodajamo postopoma, vmes pa redno mešamo, kar pripomore k res kremni rižoti.
Na koncu dodamo še sveže nariban parmezan (ne uporabite kupljenega ribanega, ampak ga naribajte sami) in mascarpone sir - obe sestavini dodata piko na i okusu in teksturi. Tako dobimo res najbolj kremno rižoto, brez dodajanja večjih količin masla.
P.S. za piko na i dodamo v rižoto še eno čajno žličko medu. Nujno preizkusite!
Kremna bučna rižota s parmezanom, slanino in slanimi drobtinami
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Bučna rižota
20gguanciale mesnine ali slanine
4rezinesuhe salame ali pršuta
1jedilna žlicamasla
1srednje velikardeča čebula
1jedilna žlicaposušenega timijana
1čajna žličkasoli
¼čajne žličkepopra
200garborio ali basmati riža
1dcl(sladkega) belega vina(opcijsko)
300gbučnega pireja
1zelenjavna jušna kocka + 1 l vode(ali 1 l jušne osnove)
1čajna žličkamedu
1zvrhana jedilna žlicamascarpone sira
60gsveže naribanega parmezana
Slane drobtine s parmezanom
1jedilna žlicamasla
50gslanih krekerjev
½čajne žličkeposušenega timijana
30gsveže naribanega parmezana
Postopek
Guanciale mesnino ali slanino narežite na čim manjše koščke - najbolje 0,5 cm x 0,5 cm. Enako storite s salamo.
V večji (litoželezni ali navadni) ponvi na srednjem ognju popražite kose guanciale/slanine, dokler ne spusti maščobe in se hrustljavo zapeče.
Iz ponve odstranite koščke mesnine, maščobo pa pustite. Koščke mesnine odložite na papirnato brisačko. Shranite za kasneje.
V ponev dodajte drobno nasekljano salamo in pražite, dokler se hrustljavo ne zapeče.
Iz ponve odstranite koščke salame, maščobo pa pustite. Koščke salame odložite na papirnato brisačko poleg guanciale. Shranite za kasneje. P.S. Po želji lahko ta del preskočite, če ne želite uporabiti mesa v receptu, vam pa toplo priporočam, da preizkusite moj način, ker vam ne bo žal!
V ponev dodajte eno jedilno žlico masla in drobno nasekljano rdečo čebulo. Pražite na srednjem ognju dobrih 5 minut, dokler čebula ne postekleni.
Začinite s timijanom, soljo in poprom. Premešajte. Dodajte opran riž in pražite dobro minuto.
Riž zalijte z vinom (opcijsko) in pražite, dokler vino ne izhlapi. Vmes v manjšem loncu segrejte vodo in dodajte jušno kocko. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju, da ohranite vročo jušno osnovo.
Ko vino izhlapi rižu dodajte bučni pire in 300 ml vroče jušne osnove. Premešajte in kuhajte na srednjem ognju toliko časa, da tekočina skoraj izhlapi, nato dodajte še 250 ml jušne osnove. Premešajte in kuhajte, dokler ne izhlapi. Postopek ponovite še dvakrat oz. tolikokrat, da se riž popolnoma skuha.
Ko je riž mehek dodajte med, mascarpone in sveže nariban parmezan. Premešajte, da se vse poveže in kuhajte še kako minuto.
Vmes pripravite drobtine. V manjši ponvi na visokem ognju stopite žlico masla. Dodajte slane krekerje, ki ste jih pred tem fino zmleli v sekljalniku, timijan in parmezan. Premešajte in pražite toliko časa, da se drobtine zlato, hrustljavo zapečejo.
Rižoto postrezite skupaj s hrustljavo popečenimi mesninami in slanimi drobtinami.
KLJUČNE BESEDE bučna rižota, kremasta rižota, rižota s parmezanom
Kremna bučna rižota s parmezanom, slanino in slanimi drobtinami
Noro kremna rižota z bučnim pirejem, parmezanom in mascarpone sirom. Po vrhu pa slastne slane drobtine in hrustljavo zapečena slanina.
Pripravljeno hitro in preprosto, okus pa neverjetno bogat! Rižota je pripravljena čisto preprosto, kljub temu pa jo z nekaj triki spremenimo v božansko pojedino.
Najprej namesto masla uporabim guanciale, suho mesnino, ki jo lahko nadomestite tudi s slanino. Izbrano meso narežite na zelo majhne kocke (0,5 cm x 0,5 cm) in pražite na ponvi brez olja toliko časa, da izpusti maščobo in se hrustljavo zapeče. V tej masti, ki ostane, kasneje popražimo čebulo in skuhamo celo rižoto. To meso doda res odlično aromo in vse okuse v rižoti res lepo poveže.
Po želji lahko ta del recepta tudi preskočite, če ne želite uporabiti mesa v receptu, vam pa toplo priporočam, da preizkusite moj način, ker vam ne bo žal!
Postopek? Izredno preprost!
Sledi klasična priprava rižote, kjer upoštevamo vse nasvete za najboljšo rižoto: najprej za minuto popražimo riž, mu dodamo vino in počakamo da izpari. Tokrat sem uporabila sladko belo vino. Nato dodamo bučni pire in vročo jušno osnovo, ki jo dodajamo postopoma. Dodajamo pa vročo jušno osnovo, da se rižota med kuhanjem ne hladi zaradi dodajanja hladne tekočine. Jušno osnovo dodajamo postopoma, vmes pa redno mešamo, kar pripomore k res kremni rižoti.
Na koncu dodamo še sveže nariban parmezan (ne uporabite kupljenega ribanega, ampak ga naribajte sami) in mascarpone sir - obe sestavini dodata piko na i okusu in teksturi. Tako dobimo res najbolj kremno rižoto, brez dodajanja večjih količin masla.
P.S. za piko na i dodamo v rižoto še eno čajno žličko medu. Nujno preizkusite!
Kremna bučna rižota s parmezanom, slanino in slanimi drobtinami
Nina ZorčičSestavine
Bučna rižota
Slane drobtine s parmezanom
Postopek
Preberite še: