Božanski sladki datlji s kozjim sirom, hrustljavo slanino in medom, ki preseneti s kančkom pekočega čilija.
Priprava je neverjetno preprosta!Vzela vam bo manj kot 10 minut in datlji so že v pečici. Potrebujete pa le nekaj sestavin.
Uporabite sveže datlje, ne posušenih, saj želimo sladke, mehke in sočne datlje. Prav tako izberite pravi sir - mehki kozji sir je odličen, v datlje pa ga dodamo v manjših količinah saj je kar močen. Recept sem testirala tudi z gruyere sirom, ki je božanski in manj močen in zato bolj nežen. Z obema siroma recept uspe. Pomemna pa je tudi izbira suhe mesnine - recept je testiran s slanino, pršutom in suho salamo, z vsemi pa sem dobila odlične rezultate.
Datlje najprej prerežite po polovici, ampak ne čisto do konca, ustvarite samo žepek, iz katerega boste odstranili koščico in nadevali sir. Dodajte majhno količino sira, samo toliko da ga lahko nadevate v sredico. Vse skupaj ovijte v izbrano mesnino (različne možnosti so navedene v receptu spodaj). Premažite z začinjenim medom in postavite v pečico. To je vse!
Med po datljih premažite, ne pokapajte, saj bo drugače presladko. Med dodamo zato, da se izbrana mesnina hrustljavo karamelizira.
V kolikor boste datlje ovili v slanino ali pršut uporaba zobotrebcev ni potrebna. Če pa boste datlje ovijali v suho salamo pa robove salame zavarujte z zobotrebci, da se med peko ne razprejo.
Datlji s kozjim sirom, hrustljavo slanino in medom
Nina Zorčič
Vrsta obroka prigrizek
Količina 16datljev
Sestavine
Rahlo pekoč med z začimbami in oreščki
50gpekan oreščkov
ščep soli
100gmedu
1čajna žlička timijana ali rožmarina
ščep pekočega čilija v prahu
sol, poper
1-2jedilni žlicivode
Datlji s sirom in slanino
16svežih, sočnih datljev
50gmehkega kozjega sira ali gruyere sira
4rezine slanine ali 8 rezin pršuta ali 16 kosov suhe salame po izbiri(izberite mesnino po izbiri)
sol, poper
Postopek
Pečico segrejte na 205 stopinj.
V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite pekan oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato jih nasekljajte. Pustite na strani.
V manjši posodici zmešajte med, timijan/rožmarin, čili (opcijsko, če želite kanček pekoč med), sol, poper in vodo, s katero razredčite med, če je pregost.
Datlje prerežite po polovici, ampak ne čisto do konca. Samo toliko, da lahko iz datlja vzamete koščico. Ponovite z vsemi datlji.
V vsak datelj nadevajte manjši košček kozjega ali gruyere sira (1 cm x 1 cm). Sir popolnoma skrijte v datelj, da med peko ne uide iz datlja in se razleze po pekaču.
Datlje lahko ovijete v slanino, pršut ali suho salamo. Slanino po dolžini prerežite na polovico, nato pa še po širini, da iz enega kosa slanine dobite 4 enake kose. V kolikor boste raje uporabili pršut: pršut po dolžini prerežite na polovico. Datelj ovijte v en kos slanine/pršuta. Namesto slanine lahko uporabite tudi en kos suhe salame - če je kos velik ga prerežite po polovici in ovijte obe polovici okoli enega datlja, vse skupaj pa zavarujte z zobotrebcem, da se med peko ne ovije.
Ovite datlje zložite na večji pekač obložen s papirjem za peko. Vse datlje premažite z medom in posujte s soljo ter poprom.
Postavite v pečico in pecite 8 minut datlje s suho salamo in pršutom (oz. toliko časa, da se mesnina hrustljavo zapeče, ne začne pa se žgati) in 12-15 minut datlje s slanino. Med peko datlje redno preverjajte, da se ne zažgejo. Slanina se peče malo dlje kot suha salama in pršut. Datlje pecite toliko časa, da se mesnina hrustljavo zapeče ne začne pa se žgati.
Ostanek medu zmešajte s popečenimi nasekljanimi pekan oreščki.
Pečene datlje vzemite iz pečice in pokapajte s preostankom medu. Datlje lahko postrežete skupaj z medom z oreščki, poleg sirove plošče, jim dodate še hrustljavo bageto ali druge dodatke po izbiri.
KLJUČNE BESEDE datlji s kozjim sirom in pršutom, datlji s sirom, datlji z medom, pečeni datlji
Datlji s kozjim sirom, hrustljavo slanino in medom
Ideja za prigrizek, ki bo NAVDUŠILA vaše goste.
Božanski sladki datlji s kozjim sirom, hrustljavo slanino in medom, ki preseneti s kančkom pekočega čilija.
Priprava je neverjetno preprosta!Vzela vam bo manj kot 10 minut in datlji so že v pečici. Potrebujete pa le nekaj sestavin.
Uporabite sveže datlje, ne posušenih, saj želimo sladke, mehke in sočne datlje. Prav tako izberite pravi sir - mehki kozji sir je odličen, v datlje pa ga dodamo v manjših količinah saj je kar močen. Recept sem testirala tudi z gruyere sirom, ki je božanski in manj močen in zato bolj nežen. Z obema siroma recept uspe. Pomemna pa je tudi izbira suhe mesnine - recept je testiran s slanino, pršutom in suho salamo, z vsemi pa sem dobila odlične rezultate.
Datlje najprej prerežite po polovici, ampak ne čisto do konca, ustvarite samo žepek, iz katerega boste odstranili koščico in nadevali sir. Dodajte majhno količino sira, samo toliko da ga lahko nadevate v sredico. Vse skupaj ovijte v izbrano mesnino (različne možnosti so navedene v receptu spodaj). Premažite z začinjenim medom in postavite v pečico. To je vse!
Med po datljih premažite, ne pokapajte, saj bo drugače presladko. Med dodamo zato, da se izbrana mesnina hrustljavo karamelizira.
V kolikor boste datlje ovili v slanino ali pršut uporaba zobotrebcev ni potrebna. Če pa boste datlje ovijali v suho salamo pa robove salame zavarujte z zobotrebci, da se med peko ne razprejo.
Datlji s kozjim sirom, hrustljavo slanino in medom
Nina ZorčičSestavine
Rahlo pekoč med z začimbami in oreščki
Datlji s sirom in slanino
Postopek
Preberite še: