Preprosta, hitra in noro kremna. Kremna juha iz cvetače in krompirja je pripravljena brez mlečnih izdelkov ali dodatnih gostil. Za dodano aromo pa poskrbi še svež rožmarin.
Kombinacija cvetače, krompirja, čebule, pora in česna je vrhunska! Z dodatkom rožmarina pa dodamo še tisto piko na i, ki je mogoče manjkala.
Za izboljšan okus cvetačo, čebulo, por in česen najprej popečemo v pečici. Tako se česen lepo zmehča in doda malo sladkobe.
Da pa je juha tudi hranljiva, sem ji dodala še krompir in lečo. Za dodatno "sirovo" aromo pa še kvasne kosmiče - za nevegansko verzijo pa lahko dodate kar parmezan.
Ko so vse naše sestavine kuhane jih spasiramo v blenderju ali s pomočjo paličnega mešalnika. Dodajamo vodo po potrebi, da dobimo želeno teskturo in juha je končana.
Bio lečo vedno naročam pri Eko Škrnicl, kjer imate s kodo NINAZORCIC še popust.
Kremna juha iz cvetače in krompirja
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Juha
1glava cvetače
1rdeča čebula
1por(dodajte v dveh delih)
1glavica česna
parvejic svežega rožmarina ali 2 čajni žlički sušenega rožmarina
3jedilne žliceolivnega olja(dodajte ločeno)
5srednje velikih krompirjev
60gbio rdeče leče Eko Škrnicl
400mlvode ali zelenjavne jušne osnove
1 ½čajne žličkesoli
½čajne žličkepopra
½čajne žličkečesna v prahu(opcijsko ampak priporočljivo)
4jedilne žlicekvasnih kosmičev(opcijsko - ali parmezana za nevegansko različico)
Dodatki
kvasni kosmiči ali parmezan za posip
Postopek
Pečico segrejte na 210 stopinj.
Velik pekač obložite s papirjem za peko.
Glavo cvetače operite in razrežite na manjše kose, nato pa jo razporedite po pekaču.
Čebulo in 1/2 pora olupite oz. očistite in prerežite na večje kose - ne režite na premajhne kose, saj se bo drugače med peko začelo žgati.
Česen olupite - odstranite samo zunanjo, suho plast. Glavici česna odrežite dno - približno 0,5 vm globoko, da prerežete vsak strok in jih izpostavite. Položite na pekač s prerezanim delom navzgor.
Dodajte vejice rožmarina in vse skupaj pokapajte z olivnim oljem - približno 2 jedilni žlici.
Postavite v segreto pečico in pecite 30 minut oz. tako dolgo, da se cvetača popolnoma zmehča.
Medtem v večjem loncu v vreli vodi skuhajte olupljene in očiščene krompirje, dokler niso popolnoma skuhani in mehki. Ko je krompir kuhan ga odcedite in postavite na stran. V ločenem loncu skuhajte še rjavo lečo po navodilih. Kuhano lečo odcedite in postavite na stran.
Ko je cvetača mehka vzemite pekač iz pečice.
Na srednjem ognju segrejte veliko ponev. Dodajte eno jedilno žlico olja. Na segreto olje dodajte drugo polovico pora in ga popražite samo toliko, da se malo zmehča. Na ogenj dodajte še cvetačo, kuhan krompir, čebulo in por iz pečice, vejice rožmarina in česen brez kože oz. olupka. Česen previdno stisnite iz kože - ker je mehek bi moral kar skočiti ven.
Vse skupaj zalijte s približno 4 dcl vode in kuhajte 5-10 minut.
Ponev nato odstavite z ognja. Maso v delih pasirajte - v blender oz. mešalnik dodajte približno 1/4 mase in jo spasirajte, da nastane gladka krema. Po potrebi v mešalnik dodajte še malo vode ob vsakem pasiranju, da dobite gladko juho. Spasirano juho nadevajte v večjo posodo in ponovite, dokler ne spasirate vse juhe.
Spasirano juho vrnite v ponev, dodajte sol, poper in česen ter premešajte. Dodajte še kuhano lečo in kvasne kosmiče/parmezan ter premešajte. Vse skupaj kuhajte še približno 5 minut. Juho vmes poskusite in po želji dodajte več soli ali drugih začimb po izbiri.
Juho nadevajte v krožnike, posujte s kvasnimi kosmiči ali parmezanom in postrezite.
Kremna juha iz cvetače in krompirja
Preprosta, hitra in noro kremna. Kremna juha iz cvetače in krompirja je pripravljena brez mlečnih izdelkov ali dodatnih gostil. Za dodano aromo pa poskrbi še svež rožmarin.
Kombinacija cvetače, krompirja, čebule, pora in česna je vrhunska! Z dodatkom rožmarina pa dodamo še tisto piko na i, ki je mogoče manjkala.
Za izboljšan okus cvetačo, čebulo, por in česen najprej popečemo v pečici. Tako se česen lepo zmehča in doda malo sladkobe.
Da pa je juha tudi hranljiva, sem ji dodala še krompir in lečo. Za dodatno "sirovo" aromo pa še kvasne kosmiče - za nevegansko verzijo pa lahko dodate kar parmezan.
Ko so vse naše sestavine kuhane jih spasiramo v blenderju ali s pomočjo paličnega mešalnika. Dodajamo vodo po potrebi, da dobimo želeno teskturo in juha je končana.
Bio lečo vedno naročam pri Eko Škrnicl, kjer imate s kodo NINAZORCIC še popust.
Kremna juha iz cvetače in krompirja
Nina ZorčičSestavine
Juha
Dodatki
Postopek
Preberite še: