Če obožujete medenjake se boste zaljubili v te noro mehke, najbolj sočne medenjakove kocke s popečenimi pekan orehi!
Spodaj vas čaka eden najbolj preprostih in hitrih receptov – masa za mehke medenjakove kocke je pripravljena v manj kot petih minutah, biskvit pa se peče manj kot 15 minut!
V receptu sem uporabila melaso trsnega sladkorja, ki se najpogosteje uporablja v sladicah z okusom “medenjaka”.
Okus melase je specifičen in nujno potreben za pravo medenjak aromo, v kolikor pa je nimate, pa jo lahko nadomestite z medom. Tekstura bo enaka, edino okus je lahko malenkost manj intenziven.
Pri uporabi melase upoštevajte zapisano količino, saj ima izredno močan okus in so zadostne že manjše količine.
Mehke medenjakove kocke s pekan orehi
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 12mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12kock
Sestavine
Biskvit
pestpekan orehov
ščepsoli
85golivnega olja
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
10gmelase
60grjavega sladkorja
125gpšenične bele moke tip 500
½čajne žličkepecilnega praška
½čajne žličkecimeta
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
¼čajne žličkeingverja
¼čajne žličkepimenta
ščepsoli
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite pekan oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato jih nasekljajte. Medtem pripravite biskvit.
V ločeni posodi zmešajte olje, jajce, vaniljo, melaso in sladkor.
Vse skupaj dobro premešajte, nastala bo zelo gosta, lepljiva zmes.
Zmes razporedite po naoljenem pekaču, velikosti 18cm x 18cm, obloženem s papirjem za peko. Pekač nujno najprej namastite, saj ta masčoba preprečuje, da bi se papir za peko, med glajenjem tako goste mase, po pekaču premikal.
Ko je zmes enakomerno razporejena, po vrhu posujte nasekljane pražene pekan orehe in postavite v pečico. Pecite 11 - 14 minut. 11 minut za bolj mehko sredico, 14 minut za bolj zapečeno.
Pečen biskvit pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, ker so kocke krhke in zelo mehke. Razrežite in postrezite.
KLJUČNE BESEDE ingverjeve ploščice, medenjak, medenjaki, medenjakova sladica, medenjakove ploščice
Mehke medenjakove kocke s pekan oreščki
Mehke medenjakove kocke s pekan orehi
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Postopek
Preberite še: