Odlična praznična sladica – mehki medenjaki s prelivom iz bele čokolade. Medenjaki so pripravljeni v samo eni posodi – čisto brez kompliciranja!
Za pripravo piškotov sem uporabila melaso iz trsnega sladkorja – temna, gosta kremna zmes, ki doda res neverjetno aromo. Ker pa je melasa po okusu zelo močna, uporabite točno zapisano količino.
Posebnih zamenjav pri receptu ne bi svetovala, saj so že v osnovi uporabljene klasične sestavine, lahko pa se igrate s prelivom – uporabite lahko klasičen preliv s sladkorjem in vodo ali pa preprosto uporabite belo čokolado, ki se odlično dopolnjuje z okusom medenjakov.
Hlajenje pri piškotih je izrednega pomena, zato tega koraka ne preskočite. Med hlajenjem se okusi povežejo in razvijejo, prav tako pa hlajenje pomaga pri tem, da piškoti med peko obdržijo svojo obliko.
Mehki medenjaki
Nina Zorčič
Čas priprave 3ur10min
Čas peke 6min
Vrsta obroka Sladica
Količina 45piškotov
Sestavine
Piškoti
145gmasla(sobna temperatura)
435gbio pšenične bele moke od Vila Natura
150grjavega sladkorja
175gmelase trsnega sladkorja
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
3/4jedilne žlice mletega ingverja
1jedilna žlicacimeta
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
½čajne žličkepimenta
¼čajne žličkemletih klinčkov
1čajna žličkasode bikarbone
½čajne žličkesoli
Preliv
150gstopljene bele čokolade
Postopek
S pomočjo ročnega mešalnika mešajte maslo približno 1 minuto oz. dokler ne nastane gladka kremna zmes. Dodajte sladkor in melaso ter mešajte na višji hitrosti, dokler ne nastane kremna, puhasta zmes - približno 3 minute. Dodajte jajce in vanilijo ter mešajte še vsaj 2 minuti. Zmes se bo napihnila, napolnila z zrakom in postala svetlejše barve.
V ločeni posodi zmešajte moko, sodo, sol, cimet, ingver, muškatni orešček, piment in klinčke. Suhe sestavine dodajte k mokrim sestavinam in zmešajte s pomočjo mešalnika na nizki hitrosti samo toliko, da se vse združi v enotno zmes. Masa bo zelo lepljiva.
Maso razdelite na dva približno enaka dela, iz vsakega oblikujte krog oz. disk in vsakega posebej dobro zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali kar čez noč.
Ko je testo ohlajeno segrejte pečico na 165 stopinj.
Testo bo verjetno mehko in malo lepljivo, zato svetujem, da ga razvaljate na papirju za peko, da se ne prilepi na kuhinjski pult. Na papir za peko položite ohlajeno testo. Na testo nato položite še drug kos papirja za peko in razvaljajte z valjarjem na debelino 0,5-0,75 cm. Debelejši piškoti so bolj kompaktni in mehki na sredini, pa tudi lažje jih je varno prestaviti na pekač. V kolikor boste oblikovali tanjše/debelejše piškote, temu primerno prilagodite čas peke.
Iz razvaljanega testa izrežite piškote s poljubnimi oblikami. Izrezane piškote polagajte na velik pekač obložen s papirjem za peko vsaj 2 cm narazen.
Preostanek mase zgnetite v kepo in postavite v hladilnik ali kar zamrzovalnik, da se preveč ne segreje, ker potem piškoti izgubijo prvotno obliko.
Piškote na pekaču, obloženem s papirjem za peko, postavite vsaj 2-3 cm narazen in jih pecite 6,5 minut. *Tukaj zna čas malo variirati od pečice do pečice. Dlje kot so piškotki v pečici, bolj hrustljavi bodo. Jaz sem želela mehke, zato sem jih vzela ven že po 6,5 minutah.
Ko so piškoti pečeni jih pustite na pekaču še 3 minute oz. tako dolgo, da se toliko strdijo, da jih lahko varno prestavite na rešetko za hlajenje.
Ponovite s preostankom mase in pecite dokler ne zmanjka mase.
Piškote lahko po želji okrasite s stopljeno belo čokolado, nato pa postrezite.
Mehki medenjaki
Mehki medenjaki
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Preliv
Postopek
Preberite še: