Pred vami je recept za odlične, sočne, puhaste, čokoladne rolice!
Polne pravega kakava in premazane s hitrim kremnim premazom iz kremnega sira in burbonske vanilje.
Rolice so pripravljene po klasičnem postopku, dodala pa sem jim malo drugačen nadev in čisto poseben preliv!
Za nadev sem tokrat uporabila maslo, rjavi sladkor in kakav v prahu. Po želji lahko dodate tudi nastrgano čokolado ali čokoladne kapljice – da zadovoljite tudi največje čokoholike.
Pri receptu ni posebnosti – uporabljene so klasične sestavine, posebih zamenjav ne svetujem, predlagam pa da se držite zapisanih količin in postopka.
Puhaste čokoladne rolice
Nina Zorčič
Čas priprave 3hrs
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12rolic
Sestavine
Testo
240gtoplega mleka(ne vroče)
45gmasla(stopljeno in ohlajeno)
50grjavega ali belega sladkorja
1zavojčeksuhega kvasa
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
465gpšenične bele moke tip 500
Nadev
3jedilne žlicemasla(stopljeno, ohlajeno)
120grjavega ali belega sladkorja
50gkakava v prahu
Preliv
250gkremnega sira(ABC, Philadelphia)
120gsladkorja v prahu(manj/več po okusu, dodajajte postopoma)
½čajne žličkeburbonske vanilje
1jedilna žlicalimoninega soka
Postopek
V posodo kuhinjskega robota dodajte toplo mleko, stopljeno maslo, sladkor in kvas. Rahlo premešajte in pustite stati 5-10 minut, da se kvas aktivira in napihne.
Dodajte jajce in moko. Na kuhinjski robot nastavite kavelj za gnetenje in na drugi ali tretji hitrosti gnetite tako dolgo, da nastane gladko, elastično testo (približno 3-5 minut).
Ko je testo pregneteno in elastično (ko ga raztegnete z rokami, se ne trga) ga prestavite v naoljeno posodo in pokrijte s folijo za živila.
Testo pustite vzhajati 40-50 minut oz. tako dolgo, da testo naraste na dvakrat večjo velikost.
Ko testo naraste ga udarite s pestjo po sredini, da upade in ga pokrijte za nadaljnih 30 minut oz. za toliko časa, da bo testo spet dvakrat večje.
Vzhajano testo prestavite na rahlo pomokano površino in razvaljajte na velikost 45cm x 35cm.
Razvaljano testo premažite s stopljenim maslom po celi površini. Premazano testo enakomerno posujte s sladkorjem in kakavom - čisto do roba.
Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 4 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Rolice zlagajte v naoljen pekač premera 30cm x 20cm in jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Rolice pustite vzhajati 1 uro. Po približno 45 minutah vzhajanja prižgite pečico in jo segrejte na 175 stopinj.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, sredica pa pečena.
Pripravite preliv. V skodelici zmešajte kremni sir, sladkor v prahu, vaniljevo aromo in limonin sok. Premešajte in po želji dodajte več sladkorja.
Pripravljeno kremo premažite po čokoladnih rolicah in postrezite še tople. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.
Puhaste čokoladne rolice
Puhaste čokoladne rolice
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: