Neverjetno hrustljavi in debeli piškoti, polni slastne temne čokolade in pistacij!
Tokrat sem piškote pripravila na malo drugačen način - namesto tanjših, hrustljavih piškotov sem pripravila debelejše, še bolj polne s koščki temne čokolade in slanimi pistacijami. Tokrat sem uporabila kar slane pražene pistacije, saj sem ugotovila, da sol na njih prispeva k bolj intenzivnemu okusu temne čokolade.
Recept sem testirala tudi tako da sem poleg temne čokolade in pistacij dodala še pražene lešnike in arašide, prelite s čokolado - BOŽANSKO!
Piškoti pred peko potrebujejo tudi malo hlajenja, tokrat kar v zamrzovalniku, saj se tako celoten postopek pohitri.
Čas peke nadzirajte - za res hrustljave piškote jih pecite približno 16, 17 minut oz. toliko časa, da so piškoti res zlato rjavo zapečeni. Za bolj sočno sredico jih pecite 1-2 minuti manj. Piškote takoj po peki pustite na pekaču, dokler se popolnoma ne strdijo, saj so direktno po peki v vsakem primeru mehki in krhki.
Posebnih navodil in zamenjav tukaj ni. Najbolje, da popolnoma sledite receptu in sestavinam, igrate se lahko samo z dodatki (izberete oreščke po izbiri, namesto čokoladnih kapljic pa lahko uporabite tudi nasekljano belo, mlečno ali temno čokolado).
Na blogu vas čaka že kar nekaj idej za piškote - hrustljavi masleni, mehki in sočni, veganski, brezglutenski, čokoladni ali sadni, fit ali foodporn - najdete jih tukaj.
Piškote lahko pred peko tudi zamrznete - oblikujte krogljce in jih postavite na krožnik vsaj 0,5 cm narazen, da se med seboj ne dotikajo. Krožnik postavite v zamrzovalnik za 30 minut, da se strdijo. Nato jih prestavite v posodo ali vrečko in neprodušno zaprite. Oblikovane kroglice lahko hranite v zamrzovalniku do 3 mesece. Kroglice najprej zamrznemo posebej, zato da se ne sprimejo. Tako lahko po potrebi odmrznete samo določeno število piškotov.
Piškote po zamrzovanju postavite direktno v segreto pečico in pecite 2 minuti dlje oz. po potrebi še kakšno dodatno minuto.
Neverjetno hrustljavi debeli piškoti s čokolado in pistacijami
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 16mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 15piškotov
Sestavine
115gmasla(sobne temperature)
120grjavega demerara sladkorja
100gbelega sladkorja za peko(ta ima malo manjša zrna, lahko pa uporabite klasičen beli sladkor)
¾čajne žličkesoli
1 ¾čajne žličkepecilnega praška
1čajna žličkasoda bikarbone
1jedilna žlicavaniljeve paste ali 1 čajna žlička vaniljeve arome
2srednje velikijajci
290gpšenične bele moke tip 500
200gčokoladnih kapljic(ali nasekljane bele, mlečne ali temne čokolade)
200gcelih slanih praženih pistacij(olupljene; ali drugi celi oreščki: celi praženi lešniki, arašidi, arašidi prekriti s čokolado itd.)
Postopek
V večji posodi zmešajte maslo (sobne temprature, na opti mora biti mehko), oba sladkorja, sol, pecilni prašek, soda bikarbono in vaniljevo pasto/aromo. S pomočjo ročnega mešalnika stepajte 5-7 minut oz. tako dolgo, da postane masa bleda in puhasta.
Nato dodajte prvo jajce in premešajte. Dodajte še drugo jajce in mešajte eno minuto, da se masa poveže v enotno, gladko, sijočo maso.
Dodajte moko in s pomočjo silikonske lopatice premešajte samo toliko, da skoraj ni več sledu moke. Dodajte čokoladne kapljice in oreščke (oreščkov NE sekljajte) in premešajte, da se dodatki enakomerno razporedijo po masi.
Iz mase s pomočjo žlice ali zajemalke za sladoled oblikujte velike kroglice, vsaka naj bo težka približno 55g. Oblikujte kroglice in jih postavite na krožnik. Ko vam zmanjka mase postavite krožnik v zamrzovalnik in pustite 15-30 minut oz. toliko časa, da se kroglice strdijo.
Nato segrejte pečico na 185 stopinj.
Na večji pekač, obložen s papirjem za peko, položite kroglice vsaj 5 cm narazen, saj se med peko razlezejo. Po kroglicah lahko posujete dodatke koščke čokolade.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 16-18 minut oz. tako dolgo, da je piškot zunaj zlato rjavo zapečen. Če želite piškote z manj hrustljavo sredico jih pecite 1-2 minuti manj.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še vsaj 3 minute saj so še preveč mehki, da bi jih prestavljali. Še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge (modelček postavite okoli piškota in ga nežno sukajte, da oblikujete lepo enakomerno okroglo obliko). Po želji lahko na tople piškote posujete dodatne koščke čokolade. Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
KLJUČNE BESEDE ameriški piškoti, čokoladni piškoti, debeli piškoti, hrustljavi piškoti, piškoti, piškoti s čokolado, piškoti z oreščki
Neverjetno hrustljavi debeli piškoti s čokolado in pistacijami
Neverjetno hrustljavi in debeli piškoti, polni slastne temne čokolade in pistacij!
Tokrat sem piškote pripravila na malo drugačen način - namesto tanjših, hrustljavih piškotov sem pripravila debelejše, še bolj polne s koščki temne čokolade in slanimi pistacijami. Tokrat sem uporabila kar slane pražene pistacije, saj sem ugotovila, da sol na njih prispeva k bolj intenzivnemu okusu temne čokolade.
Recept sem testirala tudi tako da sem poleg temne čokolade in pistacij dodala še pražene lešnike in arašide, prelite s čokolado - BOŽANSKO!
Piškoti pred peko potrebujejo tudi malo hlajenja, tokrat kar v zamrzovalniku, saj se tako celoten postopek pohitri.
Čas peke nadzirajte - za res hrustljave piškote jih pecite približno 16, 17 minut oz. toliko časa, da so piškoti res zlato rjavo zapečeni. Za bolj sočno sredico jih pecite 1-2 minuti manj. Piškote takoj po peki pustite na pekaču, dokler se popolnoma ne strdijo, saj so direktno po peki v vsakem primeru mehki in krhki.
Posebnih navodil in zamenjav tukaj ni. Najbolje, da popolnoma sledite receptu in sestavinam, igrate se lahko samo z dodatki (izberete oreščke po izbiri, namesto čokoladnih kapljic pa lahko uporabite tudi nasekljano belo, mlečno ali temno čokolado).
Na blogu vas čaka že kar nekaj idej za piškote - hrustljavi masleni, mehki in sočni, veganski, brezglutenski, čokoladni ali sadni, fit ali foodporn - najdete jih tukaj.
Piškote lahko pred peko tudi zamrznete - oblikujte krogljce in jih postavite na krožnik vsaj 0,5 cm narazen, da se med seboj ne dotikajo. Krožnik postavite v zamrzovalnik za 30 minut, da se strdijo. Nato jih prestavite v posodo ali vrečko in neprodušno zaprite. Oblikovane kroglice lahko hranite v zamrzovalniku do 3 mesece. Kroglice najprej zamrznemo posebej, zato da se ne sprimejo. Tako lahko po potrebi odmrznete samo določeno število piškotov.
Piškote po zamrzovanju postavite direktno v segreto pečico in pecite 2 minuti dlje oz. po potrebi še kakšno dodatno minuto.
Neverjetno hrustljavi debeli piškoti s čokolado in pistacijami
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: