Danes z vami delim idejo, kako preprosto kosilo s piščancem in krompirjem spremenite v pravo gurmansko doživetje. Piščanca bomo tokrat marinirali v božanskem Naturetinem domačem ajvarju iz pečenih paprik, krompir pa bomo pripravili na poseben način, s katerim boste očarali vse za mizo. Spodaj vas čaka recept za rebrast "hasselback" krompir, ki je pripravljen čisto preprosto, kot rezultat pa dobimo slastne hrustljave rezine začinjenega krompirja.
Piščanec je mariniran v ajvarju in začinjen z osnovnimi začimbami: sol, poper. Druge sestavine niso potrebne, ker je ajvar že sam po sebi tako poln okusov in arom.
Pri izbiri začimb za krompir ste lahko bolj kreativni - jaz sem izbrala timijan ter svežo baziliko, odlično pa sede zraven tudi rožmarin, česen, itd.
Priprava teh dveh jedi je izredno preprosta in hitra. Najprej pripravite krompir, medtem ko se ta peče pa pripravite še piščanca. Za bolj povezane in bogate okuse vam priporočam, da piščanca marinirate vsaj par ur. V kolikor se vam pa mudi pa ga lahko uporabite kar takoj.
Recept je primeren tudi za vaš naslednji piknik, saj je tale piščanec z ajvarjem še boljši, če je pečen direktno na žaru. V kolikor žara nimate lahko fileje popečete tudi na navadni ponvi ali žar ponvi ali pa kar v pečici.
Krompir je pripravljen izredno preprosto, še posebej če upoštevate moj trik za popolne rezine - kitajske palčke! Navodila, kako jih uporabite vas čakajo spodaj v receptu. Prilagam pa tudi fotografije za pomoč in lažjo predstavo.
Piščančji fileji z ajvarjem in rebrastim “hasselback” krompirjem
Nina Zorčič
Čas priprave 30mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Kosilo
Količina 4porcije
Sestavine
Krompir
10enako velikih manjšihmladih krompirjev
olivno olje
sol, poper po okusu
timijan ali druga začimba po izbiri
Piščanec
700gpiščančjih filejev
2jedilni žlicinepekočega ajvarja Natureta
4jedilne žlicedomačega ajvarja iz na žaru pečenih paprik Natureta
1čajna žličkasoli
½čajne žličjepopra
Dodatki
nepekoč ajvar in/ali domač ajvar iz na žaru pečenih paprik Natureta
Postopek
Pečico segrejte na 210 stopinj.
Krompir dobro operite (po želji olupite, ampak mladega krompirja ni potrebno) in osušite.
Ob daljši strani krompirja postavite dve leseni palčki (kitajske palčke so odlične), v krompir pa v enakem razmaku delajte zareze, da dobite podobo harmonike. Bodite pozorni, da na robovih ne zarežete čisto do konca, saj mora ostati krompir v enem kosu. Ponovite z vsemi krompirji in jih položite na pekač.
Krompirje dobro pokapajte z olivnim oljem, s pomočjo čopiča olje premažite po celi površini, tudi med rezinami. Tako poskrbimo za hrustljave rezine.
Začinite s soljo in poprom ter dodajte svojo najljubšo začimbo za krompir: timijan, rožmarin, česen v prahu itd.
Krompir pecite v segreti pečici 50-60 minut, po potrebi, če se vrhovi prehitro barvajo rjavo, ga po približno 30 minutah peke pokrijte z alufolijo (tako preprečite, da bi se vrhovi zažgali). Pecite toliko časa, da je krompir znotraj mehek in skuhan, zunaj pa hrustljavo zapečen. Pečen krompir po okusu dodatno posolite in okrasite s svežo baziliko.
Pripravite piščanca. Piščančje fileje očistite in dodajte v večjo posodo. V posodo dodajte nepekoč ajvar in domač ajvar iz na žaru pečenih paprik Natureta. Začinite s soljo in poprom ter premešajte, da se marinada razporedi po filejih in jih bogato obloži.
Za še bolj intentiven okus pustite fileje počivati v marinadi vsaj 1 uro v hladilniku, če se vam pa mudi pa jih lahko popečete kar takoj. Okus bo prav tako vrhunski.
Fileje lahko popečete na žaru ali na ponvi, za bolj intenziven okus in sočno meso pa svetujem dobro segret žar.
Fileje popecite iz obeh strani, za najbolj sočno meso pa svetujem, da file obrnete samo enkrat - najprej pecite dobrih 5-7 minut na eni strani oz. toliko časa, da se dno rjavo zapeče, nato obrnite in pecite še 5 minut oz. toliko časa, da je file popolnoma pečen. Tako je meso odlično pečeno in se med peko ne izsuši.
Pečene fileje vstavite z žara in postrezite z rebrastim “hasselback” krompirjem z baziliko. Za piko na i dodajte še prilogo ajvarja in uživajte.
KLJUČNE BESEDE hasselback krompir, mariniran piščanec, piknik, piknik ideje, piščančji fileji z ajvarjem, piščanec z ajvarjem, rebrast krompir
Piščančji fileji z ajvarjem in rebrastim “hasselback” krompirjem
Danes z vami delim idejo, kako preprosto kosilo s piščancem in krompirjem spremenite v pravo gurmansko doživetje. Piščanca bomo tokrat marinirali v božanskem Naturetinem domačem ajvarju iz pečenih paprik, krompir pa bomo pripravili na poseben način, s katerim boste očarali vse za mizo. Spodaj vas čaka recept za rebrast "hasselback" krompir, ki je pripravljen čisto preprosto, kot rezultat pa dobimo slastne hrustljave rezine začinjenega krompirja.
Piščanec je mariniran v ajvarju in začinjen z osnovnimi začimbami: sol, poper. Druge sestavine niso potrebne, ker je ajvar že sam po sebi tako poln okusov in arom.
Pri izbiri začimb za krompir ste lahko bolj kreativni - jaz sem izbrala timijan ter svežo baziliko, odlično pa sede zraven tudi rožmarin, česen, itd.
Priprava teh dveh jedi je izredno preprosta in hitra. Najprej pripravite krompir, medtem ko se ta peče pa pripravite še piščanca. Za bolj povezane in bogate okuse vam priporočam, da piščanca marinirate vsaj par ur. V kolikor se vam pa mudi pa ga lahko uporabite kar takoj.
Recept je primeren tudi za vaš naslednji piknik, saj je tale piščanec z ajvarjem še boljši, če je pečen direktno na žaru. V kolikor žara nimate lahko fileje popečete tudi na navadni ponvi ali žar ponvi ali pa kar v pečici.
Krompir je pripravljen izredno preprosto, še posebej če upoštevate moj trik za popolne rezine - kitajske palčke! Navodila, kako jih uporabite vas čakajo spodaj v receptu. Prilagam pa tudi fotografije za pomoč in lažjo predstavo.
Piščančji fileji z ajvarjem in rebrastim “hasselback” krompirjem
Nina ZorčičSestavine
Krompir
Piščanec
Dodatki
Postopek
Preberite še: