Še en recept za bananin kruh, ampak tokrat malo drugačen.
Večni klasiki sem dodala malo prazničnega pridiha. Bananinemu kruhu sem dodala suho sadje in praznične začimbe – dobila sem odličen prazničen bananin polnozrnat kolač!
Klasičen recept, pripravljen zelo preprosto iz sestavin, ki jih najverjetneje že imate doma.
Namesto pirine polnozrnate moke lahko uporabite tudi pšenično polnozrnato.
V kolikor pa ne marate suhega sadja pa lahko namesto tega uporabite tudi koščke čokolade, nasekljane oreščke itd. Z dodatki se lahko vedno igrati.
Po vrhu kruha sem za lepši videz in dodan okus dodala še par žličk mandljevega namaza – ta del lahko izpustite, lahko pa namsto tega uporabite katerokoli drugo maslo oreščkov ali čokoladni namaz.
Prav tako pa sem kruh testirala tudi z jabolčno čežano namesto banane in je uspel POPOLNO!
Katere sestavine sem uporabila, si preberite spodaj. Glavna sestavina pa je bio polnozrnata pirina moka od Vila Natura
Pri času peke bodite pozorni – vsaka pečica peče malo drugače. Svetujem vam, da stanje kolača začnete preverjati po 45 minutah – v kolač vstavite zobotrebec. Ko ga izvlečete na njem ne sme biti surovega testa.
Polnozrnat bananin kolač s suhim sadjem
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 55mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 1kolač
Sestavine
200gbio pirine polnozrnate moke od Vila Natura(ali pšenične)
1čajna žličkapecilnega praška
ščepsoli
75gpinjenca ali tekočega jogurta(če dodate jogurt mu dodajte še 1/2 čajne žličke kisa)
30gmleka
2srednje velikijajci
2srednje veliki banani(ali 160 g jabolčne čežane)
1čajna žličkavaniljeve arome
75gcvetličnega medu
50gsuhega sadja, čokolade, oreščkov itd. (jaz sem dodala 50g bio rozin)
6čajnih žlicmandljevega masla (opcijsko)
Postopek
Pečico segrejte na 190 stopinj. Pekač premera cca. 21cm x 8cm rahlo namastite in obložite s papirjem za peko.
V posodi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.
V mešalniku oz. sekljalniku zmiksajte banane, jajci, vaniljo, med, mleko in pinjenec/jogurt, dokler ne nastane gladka, tekoča zmes brez grudic.
Mokre sestavine dodajte suhim in premešajte s silikonsko lopatico samo toliko, da se vsa moka poveže z mokrimi sestavinami. Dodajte rozine (ali sadje, čokolado, oreščke itd.) in rahlo premešajte.
Zmes prelijte v pripravljen pekač. Če želite, lahko po vrhu pokapate z mandljevim maslom, ga z zobotrebcem razporedite in oblikujete lep vzorec ali pa posujete z dodatnimi koščki čokolade (v kolikor ste v kruhu uporabili čokolado, ne sadje).
Pecite 45-55 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec ali nož na sebi nima surovega testa.
Pustite v pekaču 10 minut nato pa prestavite na rešetko za hlajenje. Pustite, da se popolnoma ohladi, nato razrežite in postrežite.
Polnozrnat bananin kolač s suhim sadjem
Polnozrnat bananin kolač s suhim sadjem
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: