Hrustljavi, prhki masleni piškoti, ki se kar stopijo v ustih! Pripravljeni preprosto iz samih osnovnih sestavi. Potrebujete maslo, sladkor, jajce vaniljo in moko. To je vse!
Piškote lahko uživate samostojno, ali pa jih premažete s čokoladnim namazom in sestavite v sendviče.
Testo je primerno za izrezovanje tudi bolj zahtevnih oblik ali za pripravo piškotov z vzorcem.
Zelo preprosta priprava – piškote pripravite v eni posodi, maso pa zamešate kar z ročnim mešalnikom.
Za najboljši rezultat priporočam, da se držite zaporedja dodajanja sestavin in časa hlajenja.
Najprej na začetku, s pomočjo ročnega mešalnika, kremasto vmešajte maslo in sladkor v prahu. To je pomembno, saj tako nastanejo res božanski, prhki piškoti, ki se kar stopijo v ustih.
Prav tako pa je pomembno hlajenje, saj brez hlajenja piškoti ne bodo obdržali svoje oblike in se bodo med peko razlezli. Prav tako je bistveno težje oblikovanje toplega, mehkega testa.
Iz piškotov lahko naredite sendviče, kot prikazano na fotografiji, lahko pa oblikujete preproste piškote in jih samo posujete s sladkorjem v prahu ali prelijete s stopljeno čokolado.
Preprosti masleni piškoti z vzorcem
Nina Zorčič
Čas priprave 1hr10mins
Čas peke 7mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 40piškotov
Sestavine
Piškoti
225gmasla(sobne temperature)
220gsladkorja v prahu
1srednje velikojajce(sobne temperature)
1čajna žličkavaniljeve arome
420gpšenične bele moke tip 500
Dodatki
čokoladni namaz
Postopek
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika kremno vmešajte maslo in sladkor v prahu. Stepajte vsaj 3 minute, da dobite gladko, puhasto in bledo zmes.
Jajce in vaniljevo aromo. Premešajte samo toliko, da se vse poveže.
Dodajte moko in s pomočjo ročnega mešalnika premešajte, da nastane enotno testo. Nato z rokami pregnetite, da dobite kepo testa, ki ne sme biti lepljivo. V kolikor se lepi na roke, dodajte še kakšno čajno žličko moke.
Iz testa oblikujte dva diska, ju tesno zavijte v folijo za živila in postavite v hladilnik za 15-30 minut.
Ko je testo ohlajeno, segrejte pečico na 175 stopinj.
En disk vzemite iz hladilnika in ga razvaljajte. V kolikor je testo pretrdo, da bi ga lahko oblikovali, ga pustite na pultu 15-30 minut. Lahko pa zadevo pohitrite tako, da od testa odtrgate manjši kos, ga med rokami pregnetete in nato lažje razvaljate. Svetujem, da testo razvaljate med dvema papirjema za peko, saj tako preprečite lepljenje na delovno površino in na valjar.
Čez razvaljano testo pojdite še z valjarjem z vzorcem. Valjar nežno potisnite ob testo, samo toliko da za sabo pusti obliko.
Iz razvaljanega testa izrežite piškote poljubne oblike.
Izrezane piškote položite na pekač, obložen s papirjem za peko, med njimi pa naj bo vsaj 2 cm prostora.
Pekač postavite na hladno za vsaj 15 minut, da se piškoti strdijo - s tem poskrbimo za lepšo obliko piškotov.
Ohlajene piškote nato postavite v segreto pečico in pecite 6-8 minut, odvisno od velikost in debeline piškotov. Piškote po peki pustite še nekaj minut na pekaču, da se do konca strdijo, nato pa jih previdno prestavite na rešetko za hlajenje. Svetujem vam, da piškotov nikoli ne odlagate na vroč pekač, ampak si raje pripravite dva, saj se bodo piškoti na vročem pekaču začeli topiti še preden pridejo v pečico, zaradi česar izgubijo obliko.Ohlajene piškote posujte s sladkorjem v prahu in premažite z izbranim namazom, nato pa sestavite sendviče.
Ohlajene piškote lahko uživate takšne kot so, lahko pa jih posujete s sladkorjem v prahu ali premažete z izbranim namazom in sestavite sendviče.
KLJUČNE BESEDE božični piškoti, hrustljavi piškoti, masleni piškoti
Preprosti masleni piškoti z vzorcem
Piškote lahko uživate samostojno, ali pa jih premažete s čokoladnim namazom in sestavite v sendviče.
Testo je primerno za izrezovanje tudi bolj zahtevnih oblik ali za pripravo piškotov z vzorcem.
Preprosti masleni piškoti z vzorcem
Nina ZorčičSestavine
Piškoti
Dodatki
Postopek
Preberite še: