Sočni piščančji fileji v božanski kremni omaki z gorčico in belim vinom - njami! Pripravljeni hitro in preprosto v eni ponvi.
Za prilogo lahko poleg postrežete preproste maslene mlince z začimbami - božanska variacija klasičnih mlincev, ki vas bo očarala tudi, če niste ljubitelji mlincev!
Obe jedi sta odlični za martinovo pojedino, še posebej če ne marate pečene race. Poleg mlincev lahko ponudite še Martinovo solato z jajcem in kostanji
- božanska kombinacija! Ali pa te gratinirane mlince z mozzarello - najboljša oblika mlincev! Na pravi Martinovi pojedini pa ne sme manjkati prava sladica - svetujem tole kremno kostanjevo pito z belo čokolado.
Priprava je izredno preprosta. Uporabite debelejše fileje, da bo meso res lepo sočno. Premažite jih z gorčicama in posujte z začimbami. Popecite na vroči ponvi, da se file čim bolj "skuha" tudi v sredici. Potem ga zalijte z belim vinom in pustite, da izhlapi. Uporabila sem Šipon Jeruzalem Ormož - odlična izbira tudi kot vinska spremljlava.
Za jed sem uporabila kombinacijo klasične mlete in polnozrnate gorčice, da pa omako malo "omilimo" sem dodala še smetano za kuhanje, ki posrkbi za res lahkotno, nežno, kremno omako.
Zgoraj imate že nekaj povezav do drugih martinovih jedi, več drugih receptov za kosila pa najdete tukaj.
Piščančji file v gorčični omaki in masleni mlinci z začimbami
Nina Zorčič
Čas priprave 5min
Čas peke 20min
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Piščančji file
500gpiščančjih prsi(2 debelejša kosa)
2jedilni žlicimlete gorčice
2jedilni žlicipolnizrnate gorčice
sol, poper
Gorčična omaka
3jedilne žlicemasla
1dclbelega vina
2dclsmetane za kuhanje
1dclvode(+ več po potrebi)
1jedilna žlicamlete gorčice
1jedilna žlicapolnozrnate gorčice
1jedilna žlicarožmarina
1čajna žličkatimijana
Masleni mlinci z začimbami
250gmlincev
4jedilne žlicemasla(dodajte v dveh delih)
2jedilni žlicirožmarina(dodajte v dveh delih)
2jedilni žlicitimijana(dodajte v dveh delih)
½čajne žličkesoli(dodajte v dveh delih)
Postopek
Piščančja fileja z obeh strani začinite s soljo in poprom. Nato ju z obeh strani najprej premažite z mleto gorčico, potem pa še s polnozrnato. V kolikor jih pripravljate vnaprej jih lahko postavite v hladilnik za 30-60 minut, da se marinirajo. Lahko pa jih spečete kar takoj.
Na srednjem ognju v veliki ponvi (non stick) segrejte maslo. Na segreto olje dodajte premazana piščančja prsa in pecite 5-10 minut na eni strani, da se spodaj zlato zapeče, zgoraj pa je meso že kuhano in bolj belo. Vmes z lopatko meso pritisnite ob ponev, da se lepo in hitreje zapeče. Obrnite in pecite še 5-7 minut na drugi strani.
Meso nato zalijte z belim vinom in pustite, da omaka zavre in izhlapi. Ko je tekočina skoraj v celoti izhlapela v ponev dodajte smetano za kuhanje, vodo, gorčici in začimbe. Premešajte in kuhajte toliko časa, da se omaka zgosti, vmes pa z omako zalivajte piščanca, da se prepoji z omako.
Ko je omaka zgoščena jo poskusite in po želji dodatno začinite.
Vmes pripravite mlince. Mlince namočite v vrelo vodo za par minut, da se zmehčajo, nato jih odcedite.
Na večji ponvi stopite 2 jedilni žlici masla in dodajte polovico začimb. Premešajte in pražite par minut, da maslo zadiši in se obarva rahlo rjavo. Takrat dodajte polovico odcejenih mlincv in premešajte. Pražite par minut, da se mlinci lepo zapečejo, nato v ponev ponovno dodajte preostanek masla in začimb ter popražite še drugo polovico mlincev.
Mlince postrezite s piščančjimi fileji.
KLJUČNE BESEDE martinova pojedina, martinovo kosilo, masleni mlinci, piščanec v gorčični omaki
Piščančji file v gorčični omaki in masleni mlinci z začimbami
Sočni piščančji fileji v božanski kremni omaki z gorčico in belim vinom - njami! Pripravljeni hitro in preprosto v eni ponvi.
Za prilogo lahko poleg postrežete preproste maslene mlince z začimbami - božanska variacija klasičnih mlincev, ki vas bo očarala tudi, če niste ljubitelji mlincev!
Obe jedi sta odlični za martinovo pojedino, še posebej če ne marate pečene race. Poleg mlincev lahko ponudite še Martinovo solato z jajcem in kostanji - božanska kombinacija! Ali pa te gratinirane mlince z mozzarello - najboljša oblika mlincev! Na pravi Martinovi pojedini pa ne sme manjkati prava sladica - svetujem tole kremno kostanjevo pito z belo čokolado.
Priprava je izredno preprosta. Uporabite debelejše fileje, da bo meso res lepo sočno. Premažite jih z gorčicama in posujte z začimbami. Popecite na vroči ponvi, da se file čim bolj "skuha" tudi v sredici. Potem ga zalijte z belim vinom in pustite, da izhlapi. Uporabila sem Šipon Jeruzalem Ormož - odlična izbira tudi kot vinska spremljlava.
Za jed sem uporabila kombinacijo klasične mlete in polnozrnate gorčice, da pa omako malo "omilimo" sem dodala še smetano za kuhanje, ki posrkbi za res lahkotno, nežno, kremno omako.
Zgoraj imate že nekaj povezav do drugih martinovih jedi, več drugih receptov za kosila pa najdete tukaj.
Piščančji file v gorčični omaki in masleni mlinci z začimbami
Nina ZorčičSestavine
Piščančji file
Gorčična omaka
Masleni mlinci z začimbami
Postopek
Preberite še: