Noro sočni in puhasti mafini s svežimi borovnicami, ki kar pokajo od sočnosti. Po vrhu pa še hrustljav drobljenec, ki odlično sede v kombinaciji s sočnim biskvitom in sladkimi borovnicami.
Moji puhasti pirini mafini z borovnicami so narejeni iz gladke pirine moke, kokosovega sladkorja in cejlonskega cimeta, vse od Malinca.si! Dodala sem še sveže ameriške borovnice in nastala je božanska kombinacija okusov.
Cimet, borovnice in masleni drobljenec – božansko!
S kodo NINAZOR10 imate v spletni trgovini malinca.si 10% popust na čisto VSE izdelke.
Priprava je zelo preprosta – masa je zmešana v eni posodi in v manj kot petih minutah, uporabljene pa so samo klasične sestavine, ki jih najverjetneje že imate doma.
Uporabila sem gladko pirino moko, lahko pa namesto tega uporabite tudi klasično pšenično belo moko (tip 500).
V mafine sem dodala sveže borovnice – za mafine vedno svetujem sveže sadje, še posebej borovnice, saj se v masi bolje obdržijo, so bolj kompaktne, prav tako pa mase ne obarvajo. Sveže borovnice so po navadi tudi bolj sočne, sladke in mesnate, kar je v takšnih mafinih priporočljivo.
Če uporabljate zamrznjene borovnice vam lahko maso med mešanjem obarvajo na vijolično, med peko pa se lahko to obarva zeleno (zaradi dodatka soda bikarbone). Zato so najboljša izbira sveže ameriške borovnice, ki so tudi debelejše in bolj sladke.
Borovnice najprej premešajte s čajno žličko moke. To pomaga pri tem, da borovnice med peko ne zlezejo na dno in ne povzročijo vlažnega, razpadajočega dna.
Puhasti pirini mafini z borovnicami in hrustljavim drobljencem
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 6velikih, puhastih mafinov
Sestavine
Biskvit
55gmasla(sobna temperatura)
65gkokosovega sladkorja Malinca
1srednje velikojajce(sobna temperatura)
145ggladke pirine moke Malinca(ali pšenične bele moke tip 500)
50ggladke pirine moke Malinca(ali pšenične bele moke tip 500)
30gkokosovega sladkorja Malinca
30gstopljenega masla
Postopek
Pečico segrejte na 185 stopinj.
Z ročnim mešalnikom kremasto vmešajte maslo in sladkor, da nastane kremna masa - približno 2 do 3 minute.
Dodajte jajce in premešajte.
V ločeni posodi zmešajte pirino moko, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine dodajte k mokrim in premešajte.
Dodajte vanilijo in mleko ter zmešajte samo toliko, da se vse ne poveže, ne mešajte predolgo.
Borovnice operite in dobro osušite. Prestavite jih v manjšo skodelico, dodajte 1 čajno žličko moke in rahlo premešajte (to naredite zato, da borovnice med peko ne zlezejo na dno mafina). 3/4 borovnic dodajte v testo za mafine in rahlo premešajte z lopatko, ostalo prihranite za dekoracijo po vrhu.
Zmes enakomerno razporedite v pripravljen pekač za mafine, obložen z lističi za peko - iz moje mase dobite 5-6 velikih, puhastih mafinov (odvisno od velikosti modelčkov za mafine). Vsak modelček za mafine napolnite do vrha (porabite celotno maso). Po vrhu mafinov dodajte preostale borovnice in jih nežno potisnite v maso.
Pripravite drobljenev. Vse sestavine zmešajte z vilicami, da nastane masa v oobliki grahkov.
Drobljenec bogato posujte po mafinih.
Pecite 25-30 minut oz. tako dolgo, da se mafini zapečejo zlato rjavo, vstavljen zobotrebec pa na sebi nima koščkov testa.
Pustite v pekaču še vsaj 5 minut oz. tako dolgo, da se mafini rahlo ohladijo, nato pa postrezite.
Puhasti pirini mafini z borovnicami in hrustljavim drobljencem
Puhasti pirini mafini z borovnicami in hrustljavim drobljencem
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Drobljenec
Postopek
Preberite še: