Končno imam za vas recept za božansko, noro sočno čokoladno torto pripravljeno s polnozrnato moko. Torta je noro kuhasta in sočna, kljub temu, da je pripravljena brez jajc.
Kljub temu, da je torta popolnoma brez jajc in pripravljena s polnozrnato moko pa se lahko pohvali z bogatim čokoladnim okusom in noro sočnim puhastim biskvitom.
Torta je prelita z domačim, hitro pripravljenim čokoladnim prelivom, ki lepo poudari čokoladen biskvit in karakter polnozrnate moke.
Pri pripravi je pomembno, da sledite navodilom.
Najpomembnejši korak za sočnost je topljenje sladkorja v vodi. Sladkor v hladni vodi namakajte vsaj 5 minut, da se popolnoma raztopi. Šele nato mu dodajte olje.
V nasprotnem primeru se bo sladkor med peko dvignil na vrh in povzročil zelo hrustljavo skorjo in pusto, drobljivo sredico.
Sočna čokoladna torta s polnozrnato moko brez jajc
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
Biskvit
250mlhladne vode
140gbelega sladkorja
50mlolivnega olja
1jedilna žlicakisa
½čajne žličkevaniljeve arome
120gpolnozrnate pšenične ali pirine moke
25g100% kakava v prahu
½čajne žličkesode bikarbone
ščephimalajske soli
Preliv
10golivnega olja(ali drugo rastlinsko olje po izbiri)
60gvode
30gkokosovega sladkorja
25gorganskega kakava
Postopek
Pečico segrejte na 200 stopinj.
Pripravite biskvit. V posodo presejte moko, sol, sodo in kakav.
V dodajte vodo in sladkor in premešajte, nato pa pustite stati vsaj 5 minut. Mešajte tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Tega ne preskočite.
Ko je sladkor popolnoma raztopljen dodajte olje in zmešajte, da se vse poveže v enotno zmes. Dodajte kis in vanilijo ter premešajte.
V mokre sestavine dodajte še moko, kakav, soda bikarbono in sol. S pomočjo železne metlice za stepanje vse skupaj dobro premešajte, da nastane enotna, gladka - zelo tekoča, zmes.
Zmes prelijte v dobro naoljen pekač, premera 18 cm in pecite 45-50 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Pečen biskvit vzemite iz pečice in pustite v pekaču, da se ohladi na sobno temperaturo. Medtem pripravite čokoladni preliv.
Pomembno je, da preliv pripravljate na zelo nizkem ognju in da tekočina s sladkorjem ne zavre, saj se lahko tako v prelivu naredijo grudice.
V loncu na nizkem ognju zmešajte vse sestavine. Med pogostim mešanjem segrevajte, dokler se sladkor ne stopi in nastane gosta, kremasta čokoladna krema. Po potrebi, če je preliv pregost in ga ne morete preliti po biskvitu, dodajte kakšno jedilno žlico vode in premešajte.
Biskvit previdno vzemite iz pekača in ga popolnoma prelijte s čokoladnim prelivom. Okrasite in postrezite. Če želite strjen preliv lahko torto za nekaj minut postavite v hladilnik, da se strdi.
KLJUČNE BESEDE brez jajc, čokoladna torta, čokoladni kolač, sočna čokoladna torta
Sočna čokoladna torta s polnozrnato moko brez jajc
Sočna čokoladna torta s polnozrnato moko brez jajc
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Preliv
Postopek
Preberite še: