Sestavljene so iz prhkega dna, mehke, medene sredice, ki se kar stopi v ustih in zapečene skorje, polne karameliziranih oreščkov.
Prhko masleno dno, noro sočna medena sredica in božanski praženi pekan oreščki. Za najboljši okus je izredno pomembno, da pekan oreščke pred peko popražite na ponvi. Pražite brez olja, skupaj s kančkom soli – izboljša okus oreščkov in doda malo sladkobe.
Po peki pustite sladico v pekaču še vsaj eno uro, da se medenas sredica ohladi in strdi.
Sočne medene kocke z oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 53mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Dno
100gmasla(sobna temperatura)
30gsladkorja
230gpšenične bele moke tip 500
½čajne žličkevaniljeve arome
Nadev
140gpekan oreščkov
50gmasla
60grjavega sladkorja
200gmedu
2velikijajci
1čajna žličkavaniljeve arome
15gpšenične bele moke tip 500
ščepsoli
Postopek
Pripravite dno. Pečico segrejte na 175 stopinj.
Maslo in sladkor z ročnim mešalnikom kremasto vmešajte, da se sladkor malo raztopi - približno dve minuti. Dodajte vanilijo in moko ter premešajte, da se vse poveže v testo.
Zmes prenesite v rahlo naoljen pekač pekač, premera 18x18cm, obložen s papirjem za peko, in oblikujte ravno dno.
Pecite 18 minut oz. dokler se robovi ne obarvajo rahlo zlate barve.
Pečeno dno vzemite iz pečice in pustite, da se rahlo ohladi. Pečica naj greje še naprej.
Popecite oreščke. V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite izbrane oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo, nato pa jih grobo nasekljajte.
V ponev dodajte maslo in kuhajte na srednjem ognju, da se maslo popolnoma stopi.
Pripravite nadev. V veliki posodi zmešajte stopljeno maslo, sladkor, med, jajca in vaniljo, da dobite gladko zmes. Dodajte moko in sol in premešajte. Na koncu vmešajte še nasekljane oreščke in premešajte.
Ko je biskvit pečen in se je malenkost strdil (po približno 5 minutah hlajenja) prelijte biskvit z nadevom in pecite 25-30 minut.
Pustite v pekaču, dokler se biskvit in nadev ne ohladita. Pomembno je, da počakate, da je sladica popolnoma ohlajena, drugače se kocke ne bodo lepo rezale.
Ko se ohladi jo razrežite in postrezite.
KLJUČNE BESEDE kamutova moka, medene kocke, medene sladice
Sočne medene kocke z oreščki
Po peki pustite sladico v pekaču še vsaj eno uro, da se medenas sredica ohladi in strdi.
Sočne medene kocke z oreščki
Nina ZorčičSestavine
Dno
Nadev
Postopek
Preberite še: