Brez dvoma najboljši, najbolj okusni, najbolj mehki in definitivno najbolj sočni borovničevi mafini s polnozrnato moko!
Polnozrnata moka doda mafinom karakter in aromo, ki je neprecenljiva. Mafini so noro sočni, zelo puhasti in res nasitni – so skoraj XXL.
Oblikuje jih puhasta in sočna notranjost, polna svežih borovnic, ki kar pokajo od soka ter hrustljava zunanjost s hrustljavim posipom.
Kombinacija sočnega s hrustljavim je neverjetno božanska – pred vami je recept za najboljše borovničeve mafine!
Z vami pa v receptu delim tudi trik, kako poskrbeti, da borovnice ne zlezejo na dno biskvita in kako preprečiti popolnoma razbarvan biskvit zaradi razdretih borovnic!
Za biskvit so najboljše sveže borovnice, saj so manj krhke kot zamrznjene. Prav tako jih najprej prekrijemo z eno jedilno žlico moke – moka prepreči, da bi v biskvitu zlezle na dno. Če vse borovnice padejo na dno mafina potem lahko dobite mafin s popolnoma vlažnim in mehkim dnom.
Najboljši borovničevi mafini so za iko na i po vrhu preliti še s hitrim borovničevim sirupom in norim hrustljavim maslenim posipom – brez teh dodatkov ne gre!
Mafini so pripravljeni preprosto, iz spodnjih sestavin pa dobimo 7 velikih, puhastih mafinov.
Moji borovničevi mafini so kar veliki – po velikosti podobni tistim klasičnim, ki jih vidite v pekarni. Veliki, puhasti, s hrustljavo skorjo in najbolj sočno notranjostjo.
Odlično sedejo k sveži kavi, dobrem čaju ali po okusnem kosilu. Odlični so tudi kot malica, saj so zaradi svoje velikosti zelo nasitni, zaradi borovnic pa lahko in osvežilni.
Recept vas čaka spodaj, posebnih zamenjav pri receptu pa ni – namesto pšenične polnozrnate moke lahko uporabite pirino polnozrnato.
Drugih zamenjav pa ne svetujem, ker je recept popoln točno takšen kot je – svetujem pa, da za biskvit uporabite sveže borovnice, saj so bolj črvste in se ne razlijejo toliko po biskvitu, kot zamrznjene.
Sočni borovničevi mafini s polnozrnato moko
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 17mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 7velikih, puhastih mafinov
Sestavine
Sladkorni posip
50gbio pšenične bele moke od Vila Natura(ali pirine polnozrnate moke)
20gkristalnega belega sladkorja
10grjavega sladkorja
ščepnaribane limonine lupinice
30gmasla(stopljeno in ohlajeno)
Borovničev preliv
70gborovnic(svežih ali zamrznjenih)
1jedilna žlicakristalnega belega sladkorja
1jedilna žlicasoka iztisnjene limone
Biskvit
155gbio polnozrnate pšenične moke od Vila Natura(ali pirine polnozrnate moke)
40gbio pšenične bele moke tip 500
1čajna žličkapecilnega praška
¼čajne žličkesoda bikarbone
¼čajne žličkesoli
60gkristalnega belega sladkorja
1srednje velikojajce
120gmleka + ½ čajne žličke kisa
55grastlinskega olja po izbiri(jaz najraje dodajam olivno, ker ne pusti okusa)
1čajna žličkavaniljeve arome
70gsvežih borovnic + 1 jedilna žlica moke
Postopek
Pečico segrejte na 220 stopinj.
Pripravite posip. V manjši skodelici zmešajte moko, sladkorja in limonino lupinico. Dodajte stopljeno maslo in premešajte, da nastane peskasta zmes v velikosti majhnih grahkov.
Pripravite borovničev preliv. Borovnice in sladkor segrejte na srednjem ognju, da se borovnice zmehčajo in spustijo malo tekočine. Na koncu jih z vilicami malo zmečkajte, dodajte limonin sok in vse skupaj dobro ppremešajte. Odstavite in pripravite biskvit.
V večji posodi zmešajte mleko in kis ter pustite stati 5 minut.
V ločeni posodi zmešajte moko, sol, pecilni prašek in soda bikarbono.
V posodo z mlekom, kjer so že nastale grudice, dodajte sladkor, jajca, olje, vaniljo in mešanico mleka s kisom.
Mokre sestavine dodajte k suhim in s pomočjo železne metlice za stepanje premešajte samo toliko, da se vse poveže.
V manjši skodelici zmešajte sveže borovnice in moko. Na nežno premešajte, da so borovnice v celoti prekrite z moko.
Borovnice in ostanek moke dodajte v maso in s pomočjo silikonske lopatice nežno premešajte, da ne predrete borovnic.
Zmes enakomerno razporedite v pekač za mafine, obložen s papirjem za peko - iz moje mase dobite 7 velikih, puhastih mafinov.
Po vrhu vsakega mafina prelijte 1 zvrhano čajno žličko borovničevega preliva, na koncu pa še bogato posujte s sladkornim posipom.
Pekač postavite v ogreto pečico in pecite 12 minut, nato znižajte temperaturo na 190 stopinj in pecite še 2-3 minute oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa.
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču dokler se ne ohladijo, nato pa postrezite.
KLJUČNE BESEDE borovničevi mafini, mafini, muffins, polnozrnati mafini, puhasti mafini, veliki mafini
Sočni borovničevi mafini s polnozrnato moko
Sočni borovničevi mafini s polnozrnato moko
Nina ZorčičSestavine
Sladkorni posip
Borovničev preliv
Biskvit
Postopek
Preberite še: