Bučni pire pripravite sami doma: krhlje buče specite v pečici ali kocke buče skuhajte v vreli vodi, dokler ni mehka. Bučo nato spasirajte, dokler ne nastane gladek pire. Po potrebi, če je masa pregosta, dodajte kanček vode. To je vse!
Nekaj nasvetov za najbolje piškote - v manjšem loncu najprej pripravite rjavo oz. paljeno maslo. Kaj je rjavo maslo? Gre za klasično maslo, ki ga segrevamo tako dolgo, da mlečni delci porjavijo, maslo pa se obarva karamelno in dobi oreškast vonj. Božansko! Tako sladicam, kot tudi glavnim jedem doda neverjetno aromo in globino, zato ga ne izpustite!
Prav tako je pomemben tudi tip čokolade - osebno svetujem mešanico temnih čokoladnih kapljic in nasekljane temne čokolade, ki naj ima vsaj 75% delež kakava. ker so piškoti sladki se rahlo grenka temna čokolada poda ODLIČNO!
Postopek? Izredno preprost!
Maslo segrevajte, dokler ne porjavi. Rahlo ga ohladite, nato mu dodajte vse sestavine razen dodatkov, moke in ovsenih kosmičev. Premešajte in dodajte še suhe sestavine. Vedno mešajte samo toliko, da ni več sledu moke, ne mešajte predolgo.
Nato oblikujte piškote (posebna navodila spodaj) in postavite v pečico za 9 minut. BOŽANSKO in hitro!
Na spletni strani imam že ogromno različnih receptov za piškote. Vse najdete tukaj - od veganskih, tistih brez peke, brez glutena, čokoladnih in sadnih, hrustljavih in sočnih.
Postrezite takoj, še tople, a ne vroče ali shranite v neprodušno zaprti posodi.
Piškote lahko tudi zamrznete - po tej točki, ko so oblikovani v ploščate piškote (navodila spodaj) jih postavite na pekač (ki je dovolj velik za zamrzovalnik) vsaj 1 cm narazen. Hladite toliko časa, da so piškoti trdi, nato jih zložite v vrečko za zamrzovanje in tesno zaprite. Ko jih boste želeli popeči jih kar zamrznjene dodajte v pekač, vsaj 2 cm narazen in pecite par minut dlje oz. toliko časa, da so robovi zlato obarvani.
Sočni piškoti z bučo, ovsenimi kosmiči in čokolado
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 9mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 30piškotov
Sestavine
110gmasla
200grjavega sladkorja
1srednje velikojajce
170gbučnega pireja
1zavojčekvaniljevega sladkorja ali 1 čajna žlička vaniljeve arome
1čajna žličkainstant kave ali ½ čajne žličke espresso paste
1čajna žličkacimeta
¼čajne žličkeingverja
ščepmuškatnega oreščka
ščeppimenta
210gdrobnih ovsenih kosmičev
230gpšenične bele moke tip 500
250gčokoladnih kapljic in nasekljane 75% temne čokolade (75% temna čokolada najbolje sede, lahko pa uporabite tudi 70%, 85%)
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte maslo, dokler ne zavre. Vmes pogosto premešajte, dokler se pena ne obarva zlato, na dnu lonca se naberejo rjave usedline in dobi maslo vonj po oreščkih.
Maslo odstavite in prelijte v večjo posodo. Pustite 5 minut, da se ohladi.
Maslu nato dodajte sladkor, jajce, bučni pire, vaniljev sladkor/ aromo, instant kavo/espresso pasto ter začimbe. S pomočjo ročnega mešalnika premešajte samo toliko, da nastane enotna zmes.
Dodajte ovsene kosmiče in moko ter premešajte samo toliko, da skoraj ni več sledu moke.
Dodajte še čokoladne kapljice in nasekljano temno čokolado ter premešajte samo toliko, da se čokolada enakomerno razporedi po masi.
Večji pekač obložite s papirjem za peko. Iz mase oblikujte piškote, težke približno 30g. Pomagate si lahko z majhno zajemalko za sladoled ali z jedilno žlico. Zajamite maso in oblikovane kroglice odlagajte na pekač vsaj 4 cm narazen. Roke rahlo navlažite, potem pa vse kroglice rahlo pritisnite ob pekač, da jih sploščite na debelino malo več kot 0,5 cm. Ne pecite več kot 12 piškotov na enkrat.
Postavite v pečico in pecite 9 minut oz. toliko časa, da so robovi rahlo zlato obarvani, piškoti pa so že mehki.
Pečene piškote vzemite iz pečice in pustite na pekaču še vsaj 3 minute, še vroče pa lahko s pomočjo okroglega modelčka za piškote oblikujete v lepše kroge. Po želji lahko na tople piškote posujete dodatne koščke čokolade.
Prestavite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladijo.
Sočni piškoti z bučo, ovsenimi kosmiči in čokolado
Božanski piškoti s sočno sredico, pripravljeni v manj kot 30 minutah, saj ne potrebujejo hlajenja!
Posebnost piškotov? Polni bučnega pireja, pumpkin spice začimb, ovsenih kosmičev in stopljene temne čokolade. BOŽANSKO!
Bučni pire pripravite sami doma: krhlje buče specite v pečici ali kocke buče skuhajte v vreli vodi, dokler ni mehka. Bučo nato spasirajte, dokler ne nastane gladek pire. Po potrebi, če je masa pregosta, dodajte kanček vode. To je vse!
Nekaj nasvetov za najbolje piškote - v manjšem loncu najprej pripravite rjavo oz. paljeno maslo. Kaj je rjavo maslo? Gre za klasično maslo, ki ga segrevamo tako dolgo, da mlečni delci porjavijo, maslo pa se obarva karamelno in dobi oreškast vonj. Božansko! Tako sladicam, kot tudi glavnim jedem doda neverjetno aromo in globino, zato ga ne izpustite!
Prav tako je pomemben tudi tip čokolade - osebno svetujem mešanico temnih čokoladnih kapljic in nasekljane temne čokolade, ki naj ima vsaj 75% delež kakava. ker so piškoti sladki se rahlo grenka temna čokolada poda ODLIČNO!
Postopek? Izredno preprost!
Maslo segrevajte, dokler ne porjavi. Rahlo ga ohladite, nato mu dodajte vse sestavine razen dodatkov, moke in ovsenih kosmičev. Premešajte in dodajte še suhe sestavine. Vedno mešajte samo toliko, da ni več sledu moke, ne mešajte predolgo.
Nato oblikujte piškote (posebna navodila spodaj) in postavite v pečico za 9 minut. BOŽANSKO in hitro!
Na spletni strani imam že ogromno različnih receptov za piškote. Vse najdete tukaj - od veganskih, tistih brez peke, brez glutena, čokoladnih in sadnih, hrustljavih in sočnih.
Postrezite takoj, še tople, a ne vroče ali shranite v neprodušno zaprti posodi.
Piškote lahko tudi zamrznete - po tej točki, ko so oblikovani v ploščate piškote (navodila spodaj) jih postavite na pekač (ki je dovolj velik za zamrzovalnik) vsaj 1 cm narazen. Hladite toliko časa, da so piškoti trdi, nato jih zložite v vrečko za zamrzovanje in tesno zaprite. Ko jih boste želeli popeči jih kar zamrznjene dodajte v pekač, vsaj 2 cm narazen in pecite par minut dlje oz. toliko časa, da so robovi zlato obarvani.
Sočni piškoti z bučo, ovsenimi kosmiči in čokolado
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še: