NAJBOLJŠI BROWNIJI! Brez dvoma, preverjeno. Božanska kombinacija perfektnih čokoladnih brownijev, v kavo namočenih piškotov in slastne tiramisu kreme "na hitro".
Pred vami je recept za najboljše brownije - tako sočni in mehki, da se kar stopijo v ustih. Prava "gooey" brownie tekstura, tako kot mora biti. Vmes se skriva plast piškotov, namočenih v kavi, po vrhu pa zapečena mascarpone krema s kavo in kakavom - za katero ne potrebujemo jajc!
Za piko na i in bolj izrazit okus tiramisuja pa preostanek kreme premažemo po pečenih brownijih. BOŽANSKO!
Postopek ni zahteven, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin. Poleg klasičnih sestavin za brownije potrebujete še mascarpone kremo in piškote za tiramisu.
Na blogu imam že kar nekaj receptov za različne brownije (klasični, z arašidovim maslom, proteinski, ovseni itd.), najdete jih tukaj
Tiramisu brownije pripravimo po plasteh. Najprej pripravimo tiramisu kremo iz mascarone sira, vanilje in sladkorja. Kremo potem razdelimo na dva dela in eni dodamo kavo ter kakav.
Nato se lotimo brownie plasti. Najpomembnejši korak tukaj je stepanje jajc s sladkorjem. Stepamu ju 5 minut s pomočjo ročnega mešalnika na višji hitrosti. Po 5 minutah dobimo gladko, puhasto kremo. Ta korak je pomemben, saj se tukaj sladkor raztopi in poveže z jajci, kar poskrbi za tanko hrustlavo skorjo in neverjetno sočno, "gooey" notranjost. tega koraka NE preskočite oz. ne krajšajte.
Nato sledi zlaganje, kakor pri tiramisu sladici. Najprej brownie plast, nato piškoti, potem spet brownie plast, na vrhu pa mešanica obeh mascarpone krem. Z zobotrebcem oblikujte lep vzorec in postavite v pečico.
Brownije pečemo 45 - 50 minut oz. toliko časa, da je sredica v pekaču pečena in se ob rahlem tresljaju ne strese preveč. V kolikor masa v sredici deluje surova, potem pecite brownije še dodatnih 5 minut. Masa se bo ob tresljaju še vedno zatresla ampak bistveno manj. Brownijev ne pecite predolgo, saj jih s tem izsušite, med rezanjem pa se drobijo. Bolje, da so pečeni minuto manj.
Posebnih zamenjav ne svetujem, saj nastanejo s temi sestavinami, postopkom in razmerjem sestavin najboljši browniji!
Tiramisu Browniji
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Mascarpone krema
250gmascarpone sira(svetujem Spar S Budget ali katerikoli drugi, mascarpone ki je gost in kompakten)
1čajna žličkavaniljeve paste ali arome
125gsladkorja v prahu
1 ½čajne žlićkeinstant kave v zrncih
1čajna žlička100% kakava v prahu
Brownie
170gmasla
125gtemne čokolade 75%
220gsladkorja(dodan v dveh delih)
1jedilna žlicavaniljeve paste ali arome
1zvrhana jedilna žlicainstant kave v zrncih
3srednje velikajajca(sobne temperature)
50gpšenične bele moke tip 500
40g100% kakava v prahu
150gčokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade
Piškoti
4dclskuhane, nesladkane ohlajene kave(pazite, da ni usedlin)
9-10piškotov za tiramisu
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
Pripravite mascarpone kremo. V večji posodi zmešajte mascarpone sir, sladkor v prahu in vaniljevo aromo. Premešajte, da nastane gladka krema brez grudic.
Polovico mase prestavite v ločeno posodo in ji dodajte kavo ter kakav. Premešajte, da se kakav raztopi, kava bo pa verjetno ostala še v zrncih. Nič zato. Obe kremi pustite na strani in pripravite brownie maso.
Na vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici stopite maslo in temno čokolado.
Vmešajte 100g sladkorja v prahu, vanilijo in instant kavo. Premešajte, nato pripravite jajca.
V veliki posodi s pomočjo ročnega mešalnika na višji hitrosti stepajte jajca in preostanek sladkorja tako dolgo, da nastane bleda, puhasta zmes (približno 5 minut).
V jajca dodajte čokoladno mešanico in premešajte, da nastane malo bolj gosta čokoladna masa.
Dodajte moko in kakav ter mešajte, dokler ni več sledu moke. Ne mešajte predolgo.
Dodajte čokoladne kapljice ali nastrgano čokolado in premešajte samo toliko, da se vse poveže.
3/4 zmesi razporedite v pekač premera 18 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko. Preostanek zmesi prihranite za kasneje.
Po brownie plasti razporedite piškote, ki ste jih pred tem na hitro namočili v ohlajeno kavo. Piškote zlagajte enega ob drugega, dodajte pa jih samo toliko, da prekrijete površino. Piškote po vrhu zalijte z 2 jedilnima žlicama kave.
Po vrhu piškotov pokapajte preostanek brownie mase, najbolj pomembno pa je, da jo razporedite čisto do robov. Če niste prihranili dovolj mase, da bi pokrili celo površino tudi po sredini nič zato, saj dodamo tja še mascarpone kremo, poskrbite samo, da so robovi prekriti z brownie maso.
Po vrhu brownie mase pokapajte ½ pripravljene kavne mascarpone kreme in s pomočjo zobotrebca naredite vrtinčast vzorec, da masi združite med seboj. Po vrhu pokapajte še ½ mascarpone kreme brez kave in ponovno oblikujte vrtinčast vzorec.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 45-50 minut oz. tako dolgo, da se masa v sredini pekača zapeče. To preverite tako, da pekač nežno potresete. Če se masa v sami sredici pekača preveč trese in je na videz surova, pustite brownije v pekaču še 5 minut. Masa se bo po peki ob tresljaju še vedno zatresla ampak bistveno manj. Čas temperature se razlikuje pri različnih pečicah, zato začnite preverjati stanje brownijev po 40 minutah peke.
Pekač vzemite iz pečice, brownije pa pustite v pekaču še vsaj 15-30 minut oz. tako dolgo, da se malo ohladijo in strdijo. Ohlajene brownije premažite s preostankom mascarpone krem, za najlepše rezine pa raje počakajte, da se browniji popolnoma ohladijo.
KLJUČNE BESEDE browniji, browniji s piškoti, čokoladni browniji, sočni browniji, tiramisu, tiramisu browniji
Tiramisu Browniji
NAJBOLJŠI BROWNIJI! Brez dvoma, preverjeno. Božanska kombinacija perfektnih čokoladnih brownijev, v kavo namočenih piškotov in slastne tiramisu kreme "na hitro".
Pred vami je recept za najboljše brownije - tako sočni in mehki, da se kar stopijo v ustih. Prava "gooey" brownie tekstura, tako kot mora biti. Vmes se skriva plast piškotov, namočenih v kavi, po vrhu pa zapečena mascarpone krema s kavo in kakavom - za katero ne potrebujemo jajc!
Za piko na i in bolj izrazit okus tiramisuja pa preostanek kreme premažemo po pečenih brownijih. BOŽANSKO!
Postopek ni zahteven, potrebujete pa le nekaj osnovnih sestavin. Poleg klasičnih sestavin za brownije potrebujete še mascarpone kremo in piškote za tiramisu.
Na blogu imam že kar nekaj receptov za različne brownije (klasični, z arašidovim maslom, proteinski, ovseni itd.), najdete jih tukaj
Tiramisu brownije pripravimo po plasteh. Najprej pripravimo tiramisu kremo iz mascarone sira, vanilje in sladkorja. Kremo potem razdelimo na dva dela in eni dodamo kavo ter kakav.
Nato se lotimo brownie plasti. Najpomembnejši korak tukaj je stepanje jajc s sladkorjem. Stepamu ju 5 minut s pomočjo ročnega mešalnika na višji hitrosti. Po 5 minutah dobimo gladko, puhasto kremo. Ta korak je pomemben, saj se tukaj sladkor raztopi in poveže z jajci, kar poskrbi za tanko hrustlavo skorjo in neverjetno sočno, "gooey" notranjost. tega koraka NE preskočite oz. ne krajšajte.
Nato sledi zlaganje, kakor pri tiramisu sladici. Najprej brownie plast, nato piškoti, potem spet brownie plast, na vrhu pa mešanica obeh mascarpone krem. Z zobotrebcem oblikujte lep vzorec in postavite v pečico.
Brownije pečemo 45 - 50 minut oz. toliko časa, da je sredica v pekaču pečena in se ob rahlem tresljaju ne strese preveč. V kolikor masa v sredici deluje surova, potem pecite brownije še dodatnih 5 minut. Masa se bo ob tresljaju še vedno zatresla ampak bistveno manj. Brownijev ne pecite predolgo, saj jih s tem izsušite, med rezanjem pa se drobijo. Bolje, da so pečeni minuto manj.
Posebnih zamenjav ne svetujem, saj nastanejo s temi sestavinami, postopkom in razmerjem sestavin najboljši browniji!
Tiramisu Browniji
Nina ZorčičSestavine
Mascarpone krema
Brownie
Piškoti
Postopek
Preberite še: