Ni besed, ki bi opisale kako okusen je tale piščančji file v kremni omaki. Ravno prav pečen file, ki ohrani sočnost, kljub zlato zapečeni zunanjosti. In neverjetno okusna kremasta omaka z rdečo papriko in sušenimi paradižniki. Eksplozija okusov v pravem "comfort food-u".
Kosilo za celo družino pripravljeno v eni veliki ponvi. Hitro in preprosto.
Skrivnost takšnega bogatega kosila je v mešanici začimb, ki jo pripravimo kar sami doma. Za ta recept sem uporabila mešanico osnovnih začimb, ki jih najverjetneje že imate doma: poleg soli in popra, ki sta stalna klasika, sem dodala še timijan, origano, sladko papirko in česen v prahu.
Top kombinacija za okuse, ki se skrivajo v tej kremni omaki.
Piščančji file najprej na srednjem ognju popečemo iz obeh strani. Ne pecite na premočnem ognju, saj se bo drugače zunaj zažgal, notri pa bo še surov. Prav tako svetujem, da piščanca med peko obrnete samo enkrat. Najprej ga torej pecite na eni strani, dokler ni ta zlato rjavo zapečena, vrhnja stran pa je tudi že skoraj skuhana. Nato ga obrnite in ponovno pecite, dokler se ne obarva zlato rjavo. Po tej formuli bi moral vedno uspeti sočen, zlato zapečen piščanec, ki se kar stopi v ustih.
Omaka je pripravljena preprosto, iz meni zelo ljube kombinacije okusov. Popečeni papriki dodamo sušene paradižnike v olju - za ta recept so nujno potrebni. Omaki dodajo neverjetno aromo. V kolikor jih na marate, lahko koščke po kuhanju poberete ven, kljub temu pa jih dodajte v omako med kuhanjem, saj dodajo nenadomestljivo aromo.
Jed lahko postrežete s kruki, popečenimi na olju ali solato. Po želji lahko postrežete tudi s tem gratiniranim krompirjem s tremi siri - to bo šele pravi comfort food!
Po vrhu pa za piko na i dodamo še malo naribanega parmezana in sveže začimbe, v kolikor jih imate.
Jed je odlična tudi naslednji dan - v kolikor boste pripravili več porcij jih lahko preprosto shranite v neprodušno zaprto posodo v hladilniku.
Piščanec v kremni omaki s papriko in sušenimi paradižniki
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 35mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Začimbna mešanica
½čajne žličkepopra
1čajna žličkasoli
1čajna žličkasladke paprike
1čajna žličkaorigana
1čajna žličkačesna v prahu
Piščanec v kremni omaki s papriko in sušenimi paradižniki
400gpiščančjih filejev
2jedilni žlicimasla
1srednje velikardeča čebula(drobno nasekljana)
4strokičesna(drobno nasekljani)
1dclvode ali belega vina
2srednje velikipapriki(narezani na tanke trakce)
100gsušenih paradižnikov v olju(narezani na tanke trakce)
1čajna žličkasladke paprike
1čajna žličkaorigana
1čajna žličkatimijana
1čajna žličkasoli
2jedilni žliciparadižnikovega koncentrata
300mljušne osnove
200g(lahke) smetane za kuhanje
50gnaribanega parmezana+ dodatno za posip
Dodatki
svež origano
nariban parmezan
Priloga
na olivnem olju popečeni kruhki
solata
Postopek
V manjši skodelici zmešajte začimbe za piščanca: poper, sol, papriko, origano in česen v prahu.
Piščančje fileje z obeh strani bogato posujte z mešanico začimb in jo dobro vtrite v meso.
Na srednjem ognju segrejte ponev in stopite maslo.
Dodajte piščančje fileje in pecite 5-8 minut na eni strani oz. tako dolgo, da se piščanec znotraj skuha, zunaj pa z obeh strani zlato zapeče.
Piščanca odstranite iz ponve in pokrijte z alufolijo, da se ne izsuši. V isto ponev dodajte nasekljano čebulo in česen. Premešajte in pražite par minut, da čebula postekleni in zadiši.
Zalijte z vodo ali vinom ter z dna postrgajte koščke, v kolikor se je kaj prijelo na dno. Pražite, dokler skoraj vsa tekočina ne izhlapi.
Dodajte papriko, narezano na tanke trakce in premešajte. Pražite 5 minut, nato dodajte sušene paradižnike, narezane na tanke trakce, sladko papriko, origano, timijan in sol. Premešajte in pražite še 5-7 minut.
Dodajte paradižnikov koncentrat in jušno osnovo ter premešajte. Kuhajte dokler skoraj vsa tekočina ne izpari.
Dodajte smetano in parmezan ter premešajte, da se parmezan raztopi.
V omako vrnite piščančje fileje in na srednjem ognju kuhajte še par minut, da se piščanec segreje.
Po želji dodatno posujte z naribanim parmezanom in dekorirajte s svežim origanom.
Postrezite s popečeni kruhki ali solato.
KLJUČNE BESEDE piščančji fileji, piščančji fileji v omaki, piščanec v kremni omaki, piščanec v omaki, piščanec v omaki s papriko
Piščanec v kremni omaki s papriko in sušenimi paradižniki
Ni besed, ki bi opisale kako okusen je tale piščančji file v kremni omaki. Ravno prav pečen file, ki ohrani sočnost, kljub zlato zapečeni zunanjosti. In neverjetno okusna kremasta omaka z rdečo papriko in sušenimi paradižniki. Eksplozija okusov v pravem "comfort food-u".
Kosilo za celo družino pripravljeno v eni veliki ponvi. Hitro in preprosto.
Skrivnost takšnega bogatega kosila je v mešanici začimb, ki jo pripravimo kar sami doma. Za ta recept sem uporabila mešanico osnovnih začimb, ki jih najverjetneje že imate doma: poleg soli in popra, ki sta stalna klasika, sem dodala še timijan, origano, sladko papirko in česen v prahu.
Top kombinacija za okuse, ki se skrivajo v tej kremni omaki.
Piščančji file najprej na srednjem ognju popečemo iz obeh strani. Ne pecite na premočnem ognju, saj se bo drugače zunaj zažgal, notri pa bo še surov. Prav tako svetujem, da piščanca med peko obrnete samo enkrat. Najprej ga torej pecite na eni strani, dokler ni ta zlato rjavo zapečena, vrhnja stran pa je tudi že skoraj skuhana. Nato ga obrnite in ponovno pecite, dokler se ne obarva zlato rjavo. Po tej formuli bi moral vedno uspeti sočen, zlato zapečen piščanec, ki se kar stopi v ustih.
Omaka je pripravljena preprosto, iz meni zelo ljube kombinacije okusov. Popečeni papriki dodamo sušene paradižnike v olju - za ta recept so nujno potrebni. Omaki dodajo neverjetno aromo. V kolikor jih na marate, lahko koščke po kuhanju poberete ven, kljub temu pa jih dodajte v omako med kuhanjem, saj dodajo nenadomestljivo aromo.
Jed lahko postrežete s kruki, popečenimi na olju ali solato. Po želji lahko postrežete tudi s tem gratiniranim krompirjem s tremi siri - to bo šele pravi comfort food!
Po vrhu pa za piko na i dodamo še malo naribanega parmezana in sveže začimbe, v kolikor jih imate.
Jed je odlična tudi naslednji dan - v kolikor boste pripravili več porcij jih lahko preprosto shranite v neprodušno zaprto posodo v hladilniku.
Piščanec v kremni omaki s papriko in sušenimi paradižniki
Nina ZorčičSestavine
Začimbna mešanica
Piščanec v kremni omaki s papriko in sušenimi paradižniki
Dodatki
Priloga
Postopek
Preberite še: