Božansko kosilo pečeno v enem pekaču! V pečici skuhan riž s sočnim piščancem v jogurtovi marinadi s krhlji limone in neverjetno osvežilno polivko.
Priprava je preprosta, ključna pa je marinada, v kateri se skrivajo odlični okusi in način priprave, ki poskrbi da se vsi okusi lepo počasi povežejo v božansko celoto.
Okusno kosilo, ki vas preseneti s svežimi okusi zelišč in pečene limone. Božanska kombinacija za kosilo za celo družino ali goste, ki bi jih radi presenetili z božanskim obrokom.
Priprava kosila je preprosta. Najprej pripravite piščanca in marinado. V marinadi ga pustite počivati vsaj pol ure. Medtem pripravite vse ostale stvari - v pekač dodajte še surov riž, ga prelijete z jušno osnovo, dodate kocke masla in brokolijeve cvetke. Po vrhu dodate mariniranega piščanca ter prelijete z vso marinado - le-ta doda božanski okus, zato je ne izpustite. Po vrhu še krlji limone in pekač gre v pečico!
Po tej točki delo namesto vas opravi pečica. Pomembno je, da jed med peko nadzirate. Po 40 minutah peke preverite riž z vilicami - v kolikor je še trd dodajte še vode ali jušne osnove in pecite še vsaj 10 minut. Riž mora biti skuhan, ne pa razkuhan ali premehek. Tako počasi pečen se odlično poveže z okusi, riž pa ni "pacast" ampak prav popolno kuhan. Pred peko nanj dodamo še koščke masla - jaz sem dodala čajno maslo Pomurske mlekarne - ta dodatek naredi riž res poln okusa in ga definitivno ne smete izpustiti.
Svetujem, da sledite receptu in upoštevate zapisane količine in sestavine. Kljub temu pa spodaj ponudim nekaj možnih zamenjav oz. alternativ.
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
V enem pekaču pečen riž s piščancem v jogurtovi marinadi s krhlji limone
Čas priprave 20mins
Čas peke 1hr
Vrsta obroka Kosilo
Sestavine
Mariniran piščanec
550gpiščančjih mini filejev/bedrc(lahko s kožo ali brez)
35golivnega olja
50ggrškega jogurta
1jedilna žlicalimoninega soka
1-2čajni žličkimletega popra(po okusu)
2čajni žličkiposušenega origana
1čajna žličkaposušenega timijana
1čajna žličkasladke paprike v prahu
1čajna žličkačebule v prahu
½čajne žličkesoli
ščepščep čilija(opcijsko)
Pečen riž z zelenjavo
380gbasmati riža
800mltople vode + 1 zelenjavna jušna kocka
35gčajnega masla Pomurske mlekarne, narezanega na kocke
200gbrokolija, narezanega na cvetke
1bio limona, narezana na krhlje
Jogurtova omaka
100gbio limona, narezana na krhlje
1strokčesna, drobno nariban
1jedilna žlicaolivnega olja
sol, poper po okusu
drobnjak/timijan ali drugo posušeno zelišče po izbiri
Dodatki
sveža zelišča
1limona, narezana na krhlje
Postopek
V večji posodi zmešajte piščanca, olivno olje, jogurt, limonin sok in vse začimbe za marinado. Premešajte, da je piščanec v celoti prekrit z marinado. Pokrijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za 30 minut ali pa čez noč, v kolikor boste jed pripravili naslednji dan.
Pečico segrejte na 210 stopinj.
V pekač velikosti 22 x 35 cm dodajte opran riž. V 800ml tople vode raztopite jušno zelenjavno kocko. Riž prelijte z jušno osnovo. Po vrhu razporedite maslo, narezano na kocke. Čez položite marinirane kose piščanca (postrgajte vso marinado in jo razporedite po piščancu ali rižu), oprane brokolijeve cvetke in oprane limone, narezane na krhlje.
Postavite v segreto pečico in pecite 40 minut, nato preglejte riž. Če je že mehek in puhast potem vzemite iz pečice, v nasprotnem primeru zalijte z 1 skodelico vode in pecite še dodatnih 10 minut. Ponovite tolikokrat, da bo riž mehek. Če se vrhovi prehitro pečejo lahko po 50 minutah peke pekač pokrijete z alufolijo.
Vzemite iz pečice in pustite v pekaču, da se rahlo ohladi. Po vrhu dodajte izbrana sveža zelišča
Nato pripravite jogurtovo omako. Vse sestavine za omako zmešajte v posodici in začinite po okusu. Poskusite in postrezite poleg pečenega riža s piščancem. Po piščancu in rižu stisnite celo limono in pokapajte s sokom.
KLJUČNE BESEDE pečen piščanec, pečen piščanec z rižem, pečen riž, piščančja rižota, piščanec z limono, rižota z limono, v pečici pečen riž
V enem pekaču pečen riž s piščancem v jogurtovi marinadi s krhlji limone
Božansko kosilo pečeno v enem pekaču! V pečici skuhan riž s sočnim piščancem v jogurtovi marinadi s krhlji limone in neverjetno osvežilno polivko.
Priprava je preprosta, ključna pa je marinada, v kateri se skrivajo odlični okusi in način priprave, ki poskrbi da se vsi okusi lepo počasi povežejo v božansko celoto.
Okusno kosilo, ki vas preseneti s svežimi okusi zelišč in pečene limone. Božanska kombinacija za kosilo za celo družino ali goste, ki bi jih radi presenetili z božanskim obrokom.
Priprava kosila je preprosta. Najprej pripravite piščanca in marinado. V marinadi ga pustite počivati vsaj pol ure. Medtem pripravite vse ostale stvari - v pekač dodajte še surov riž, ga prelijete z jušno osnovo, dodate kocke masla in brokolijeve cvetke. Po vrhu dodate mariniranega piščanca ter prelijete z vso marinado - le-ta doda božanski okus, zato je ne izpustite. Po vrhu še krlji limone in pekač gre v pečico!
Po tej točki delo namesto vas opravi pečica. Pomembno je, da jed med peko nadzirate. Po 40 minutah peke preverite riž z vilicami - v kolikor je še trd dodajte še vode ali jušne osnove in pecite še vsaj 10 minut. Riž mora biti skuhan, ne pa razkuhan ali premehek. Tako počasi pečen se odlično poveže z okusi, riž pa ni "pacast" ampak prav popolno kuhan. Pred peko nanj dodamo še koščke masla - jaz sem dodala čajno maslo Pomurske mlekarne - ta dodatek naredi riž res poln okusa in ga definitivno ne smete izpustiti.
Svetujem, da sledite receptu in upoštevate zapisane količine in sestavine. Kljub temu pa spodaj ponudim nekaj možnih zamenjav oz. alternativ.
Na blogu vas čaka že kar nekaj različnih receptov za kosila: razne testenine v kremnih omakah ali zapečene testenine, lazanje, mesne jedi, jedi na žlico itd. Čakajo vas tako veganske kot mesne jedi, za vsakega se najde nekaj. Vsi recepti za kosila in večerje so tukaj.
V enem pekaču pečen riž s piščancem v jogurtovi marinadi s krhlji limone
Sestavine
Mariniran piščanec
Pečen riž z zelenjavo
Jogurtova omaka
Dodatki
Postopek
Preberite še: