Pred vami je recept za najboljše, hitro pripravljene veganske tortilje iz mandljeve moke! Poleg tega pa z vami delim odličen recept za nadev: pripravljen s paradižnikovo omako, fižolom, zelenjavo in čilijem!
Pred vami je recept za najboljše, hitro pripravljene veganske tortilje iz mandljeve moke! Poleg tega pa z vami delim odličen recept za nadev: pripravljen s paradižnikovo omako, fižolom, zelenjavo in čilijem!
Tortilje so pripravljene zelo hitro, saj testo ne rabi počivati! Namesto pšenične moke sem uporabila mandljevo in kokosovo moko, kot vezivo pa sem dodala indijski trpotec. Vse to pa sem naročila pri eko-skrnicl.si.
Moje hitre mandljeve tortilje so pripravljene iz samo 6 sestavin, masa pa je zmešana v manj kot 5 minutah. Prav tako v receptu z vami delim skrivnost za najbolj okrogle tortilje – pokrovka za ponev! Z njo vedno dobim lepe, enako velike, popolnoma okrogle tortilje.
Za pripravo mojih tortilj ni potrebno gnetenje, saj uporabljamo moke, ki ne vsebujejo glutena. Svetujem vam, da testo, po tem, ko ga na hitro pregnetete v kepo, pustite 5 minut počivati, da lahko indijski trpotec v miru nase veže vlago. Tako dobite bolj kompaktno in prožno testo, ki ga boste lažje oblikovali.
Tortilje so pripravljene zelo hitro, saj testo ne rabi počivati! Namesto pšenične moke sem uporabila mandljevo in kokosovo moko, kot vezivo pa sem dodala indijski trpotec. Vse to pa sem naročila pri eko-skrnicl.si.
Moje hitre mandljeve tortilje so pripravljene iz samo 6 sestavin, masa pa je zmešana v manj kot 5 minutah. Prav tako v receptu z vami delim skrivnost za najbolj okrogle tortilje – pokrovka za ponev! Z njo vedno dobim lepe, enako velike, popolnoma okrogle tortilje.
Za pripravo mojih tortilj ni potrebno gnetenje, saj uporabljamo moke, ki ne vsebujejo glutena. Svetujem vam, da testo, po tem, ko ga na hitro pregnetete v kepo, pustite 5 minut počivati, da lahko indijski trpotec v miru nase veže vlago. Tako dobite bolj kompaktno in prožno testo, ki ga boste lažje oblikovali.
Tortilje lahko napolnite z dodatki oz. nadevi po izboru, jaz pa z vami delim recept za paradižnikovo omako s fižolom, zelenjavo in čilijem!
Omaka je noro okusna, zelo nasitna, saj je fižol poln beljakovn in zelo vsestranska. Uporabila sem bio azuki fižol od eko-skrnicl.si, ki je odličen kot nadev za mini tortilje, saj je zelo majhen in se odlično premeša z ostalimi sestavinami.
Mojo paradižnikovo omako lahko uporabite kot nadev za tortilje, kot omako za testenine ali pa kot omako za tortilja čipse.
Omaka je pripravljena hitro in brez kompliciranja, vse zasluge za njen odličen, aromatičen okus pa gredo vsem začimbam, ki jih uporabimo. Po želji lahko čili izpustite, prav tako pa lahko v omako dodate svojo mešanico začimb.
Tortilje lahko napolnite z dodatki oz. nadevi po izboru, jaz pa z vami delim recept za paradižnikovo omako s fižolom, zelenjavo in čilijem!
Omaka je noro okusna, zelo nasitna, saj je fižol poln beljakovn in zelo vsestranska. Uporabila sem bio azuki fižol od eko-skrnicl.si, ki je odličen kot nadev za mini tortilje, saj je zelo majhen in se odlično premeša z ostalimi sestavinami.
Mojo paradižnikovo omako lahko uporabite kot nadev za tortilje, kot omako za testenine ali pa kot omako za tortilja čipse.
Omaka je pripravljena hitro in brez kompliciranja, vse zasluge za njen odličen, aromatičen okus pa gredo vsem začimbam, ki jih uporabimo. Po želji lahko čili izpustite, prav tako pa lahko v omako dodate svojo mešanico začimb.
Veganske tortilje iz mandljeve moke s paradižnikovo omako in fižolom
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Kosilo, vegansko kosilo
Količina 6manjših tortilj
Sestavine
Tortilje
95gbio mandljeve moke Eko Škrnicl
20gbio kokosove moke Eko Škrnicl
10gbio indijskega trpotca Eko Škrnicl
¼čajne žličkesoli
1 jedilna žlicaolivnega olja
120mltople vode
Paradižnikova omaka s fižolom in zelenjavo
200gbio azuki fižola od Eko Škrnicl
1jedilna žlicaolivnega olja
1srednje velikardeča čebula
1srednje velikardeča paprika
80gsladke koruze v zrnju iz pločevinke
450gparadižnikove omake/mezge(passata)
2strokačesna
1čajna žličkahimalajske soli(ali več po okusu)
½čajne žličkepopra
½čajne žličkemletega čilija(opcijsko)
½čajne žličke sladke rdeče paprike
½čajne žličke kumine
¼čajne žličkeorigana
¼čajne žličkemuškatnega oreščka
200mlvode(+ dodatno po potrebi)
Kokosova limetina polivka
2jedilni žlicikokosovega jogurta oz. kreme
4jedilne žlicesvežega limetinega soka
ščepmletega čilija
Postopek
Pripravite tortilje. V večji posodi zmešajte mandljevo moko, kokosovo moko, indijski trpotec in sol.
Dodajte olje in toplo vodo in premešajte z žlico ali kar z rokami, dokler ne nastane kompaktno testo. Testa ne rabite dolgo gnesti, saj ni glutena. Gnetite samo toliko, da nastane kompaktno testo. Testo pustite počivati 5 minut, da lahko indijski trpotec posrka vso vlago in nastane testo, ki ga lažje oblikujemo.
Ko je testo pripravljeno segrejte ponev. Na srednjem ognju segrevajte litoželezno ponev ali ponev po lastni izbiri. Ponev mora biti dobro segreta, preden na njo položimo tortiljo.
Ko je ponev segreta oblikujte tortilje. To lahko storite na dva načina. Zmes lahko razdelite na 6 enakih delov in te razvaljate med dvema papirjema za peko, v kolikor pa bi želeli, da so vse tortilje enako velike in popolne okrogle oblike pa predlagam naslednje.
Najlažje je tako, da iz testa vzamete približno polovico mase in jo razvaljate med dvema papirjema za peko. Na pult položite en papir za peko. Nanj položite testo in na vrh še en kos papirja za peko. Z valjarjem razvaljajte do želene debeline. Najboljša debelina je okoli 1,6mm, da niso predebele in ne pretanke.
Ko je testo razvaljano izrežite tortiljo. Na razvaljano testo položite manjšo pokrovko za lonec ali ponev in jo pritisnite ob testo, da izreže krog. Pokrovko dvignite, ostanek testa dajte na stran (kasneje boste iz tega ponovno oblikovali tortilje) in tortilja je pripravljena.
Na segreto ponev dodajte kanček olja - samo toliko, da je ponev namaščena, ne sme pa biti preveč olja.
Na namaščeno ponev previdno prenesite oblikovano tortiljo in jo pecite na eni strani 2-3 minute oz. tako dolgo, da se popeče na zlato rjavo, tortilja malenkost napihne, spodaj pa so tudi kakšni bolj "ožgani" delci - kot na fotografiji.
Obrnite in pecite še na drugi strani slabi dve minuti.
Pečene tortilje odlagajte na krožnik. Ponovite, dokler vam ne zmanjka testa.
Ko so tortilje pečene pripravite fižol.
V večjem loncu v večji količini vode kuhajte fižol dokler se ne zmehča in popolnoma skuha - približno 25-35 minut. Odstavite, odcedite in dobro sperite fižol. Pustite v cedilu in pripravite paradižnikovo omako.
Pripravite zelenjavo - operite in poljubno narežite. Čebulo in česen drobno nasekljajte, papriko pa narežite na manjše kocke.
V večji navadni ali litoželezni ponvi na srednjem ognju segrejte žlico olivnega olja. Na segreto ponev dodajte nasekljano čebulo, papriko in koruzo. Pražite, dokler čebula ne postekleni.
Dodajte odcejen fižol in drobno nasekljan česen ter premešajte. Dodajte paradižnikovo omako oz. passato in premešajte. Dodajte začimbe: sol, poper, čili, sladka paprika, muškatni orešček, kumino origano. Vse skupaj dobro premešajte in pokrijte.
Kuhajte na nizkem do srednjem ognju toliko časa, da se omaka zgosti in vse poveže - približno 15 minut. Po potrebu, če zmanjka tekočine, dodajte vodo. Najprej dodajce 100-200ml in po potrebi še več.
Ko je omaka končana pripravite še limetino polivko.
V manjši skodelici zmešajte vse sestavine za polivko. Po okusu dodajte več limete/čilija ali jogurta, če vam je prekislo.
Veganske tortilje iz mandljeve moke s paradižnikovo omako in fižolom
Pred vami je recept za najboljše, hitro pripravljene veganske tortilje iz mandljeve moke! Poleg tega pa z vami delim odličen recept za nadev: pripravljen s paradižnikovo omako, fižolom, zelenjavo in čilijem!
Pred vami je recept za najboljše, hitro pripravljene veganske tortilje iz mandljeve moke! Poleg tega pa z vami delim odličen recept za nadev: pripravljen s paradižnikovo omako, fižolom, zelenjavo in čilijem!
Tortilje so pripravljene zelo hitro, saj testo ne rabi počivati! Namesto pšenične moke sem uporabila mandljevo in kokosovo moko, kot vezivo pa sem dodala indijski trpotec. Vse to pa sem naročila pri eko-skrnicl.si.
Moje hitre mandljeve tortilje so pripravljene iz samo 6 sestavin, masa pa je zmešana v manj kot 5 minutah. Prav tako v receptu z vami delim skrivnost za najbolj okrogle tortilje – pokrovka za ponev! Z njo vedno dobim lepe, enako velike, popolnoma okrogle tortilje.
Za pripravo mojih tortilj ni potrebno gnetenje, saj uporabljamo moke, ki ne vsebujejo glutena. Svetujem vam, da testo, po tem, ko ga na hitro pregnetete v kepo, pustite 5 minut počivati, da lahko indijski trpotec v miru nase veže vlago. Tako dobite bolj kompaktno in prožno testo, ki ga boste lažje oblikovali.
Tortilje so pripravljene zelo hitro, saj testo ne rabi počivati! Namesto pšenične moke sem uporabila mandljevo in kokosovo moko, kot vezivo pa sem dodala indijski trpotec. Vse to pa sem naročila pri eko-skrnicl.si.
Moje hitre mandljeve tortilje so pripravljene iz samo 6 sestavin, masa pa je zmešana v manj kot 5 minutah. Prav tako v receptu z vami delim skrivnost za najbolj okrogle tortilje – pokrovka za ponev! Z njo vedno dobim lepe, enako velike, popolnoma okrogle tortilje.
Za pripravo mojih tortilj ni potrebno gnetenje, saj uporabljamo moke, ki ne vsebujejo glutena. Svetujem vam, da testo, po tem, ko ga na hitro pregnetete v kepo, pustite 5 minut počivati, da lahko indijski trpotec v miru nase veže vlago. Tako dobite bolj kompaktno in prožno testo, ki ga boste lažje oblikovali.
Tortilje lahko napolnite z dodatki oz. nadevi po izboru, jaz pa z vami delim recept za paradižnikovo omako s fižolom, zelenjavo in čilijem!
Omaka je noro okusna, zelo nasitna, saj je fižol poln beljakovn in zelo vsestranska. Uporabila sem bio azuki fižol od eko-skrnicl.si, ki je odličen kot nadev za mini tortilje, saj je zelo majhen in se odlično premeša z ostalimi sestavinami.
Mojo paradižnikovo omako lahko uporabite kot nadev za tortilje, kot omako za testenine ali pa kot omako za tortilja čipse.
Omaka je pripravljena hitro in brez kompliciranja, vse zasluge za njen odličen, aromatičen okus pa gredo vsem začimbam, ki jih uporabimo. Po želji lahko čili izpustite, prav tako pa lahko v omako dodate svojo mešanico začimb.
Tortilje lahko napolnite z dodatki oz. nadevi po izboru, jaz pa z vami delim recept za paradižnikovo omako s fižolom, zelenjavo in čilijem!
Omaka je noro okusna, zelo nasitna, saj je fižol poln beljakovn in zelo vsestranska. Uporabila sem bio azuki fižol od eko-skrnicl.si, ki je odličen kot nadev za mini tortilje, saj je zelo majhen in se odlično premeša z ostalimi sestavinami.
Mojo paradižnikovo omako lahko uporabite kot nadev za tortilje, kot omako za testenine ali pa kot omako za tortilja čipse.
Omaka je pripravljena hitro in brez kompliciranja, vse zasluge za njen odličen, aromatičen okus pa gredo vsem začimbam, ki jih uporabimo. Po želji lahko čili izpustite, prav tako pa lahko v omako dodate svojo mešanico začimb.
Veganske tortilje iz mandljeve moke s paradižnikovo omako in fižolom
Nina ZorčičSestavine
Tortilje
Paradižnikova omaka s fižolom in zelenjavo
Kokosova limetina polivka
Postopek
Preberite še: