Tokrat pa burger po Japonsko - namesto puhaste kruhove bombetke imamo tukaj mehke riževe polpete. Pripravljene hitro in iz samo treh sestavin! Uporabite lahko riž po izbiri, jaz pa sem se igrala z rdečim rižem, ki poskrbi še za "waw" izgled! Lahko pa po želji uporabite tudi klasično bombetko.
Glavna zvezda recepta pa je definitivno BOŽANSKI hrustljav tofu, ki se skriva v našem burgerju. Pripravljen je res preprosto, iz malo sestavin, kljub temu pa navduši s sočnostjo in bogatim okusom. Okus spominja na začinjen hrustljav piščančji file, zato ga priporočam tudi strastnim mesojedcem.
Paniran je v kokosovem mleku in koruznih kosmičih - vedno izberem takšne brez sladkorja, lahko pa uporabite takšne, kot jih imate na zalogi ali pa krušne/panko drobtine. Kokosovo mleko lahko nadomestite tudi z jajci.
Burger pa ni popoln brez odlične omake - tokrat sem izbrala kar kupljeno vegansko majonezo brez jajc, saj mi odlično sede s hrustljavim tofujem. Celoten burger me močno spominja na McChicken - NJAMI!
Za piko na i pa svetujem še svežo zelenjavo, ki poskrbi da je naš burger ne samo sočen ampak tudi poln vitaminov in mineralov.
Na blogu vas čaka ogromno receptov za različna kosila, glavne jedi in priloge. Najdete jih tukaj.
Recept je nastal v sodelovanju z Eko Škrnicl.
Burger s hrustljavim tofujem in riževo "bombetko"
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Kosilo
Količina 3porcije
Sestavine
Hrustljav tofu
200gtofuja
1jedilna žlicaparadižnikovega koncentrata
2jedilni žlicisriracha omake
1manjšašalotka(zelo drobno nasekljana)
1jedilna žlicaposušene bazililke
1čajna žličkaorigana
2jedilni žlicipšenične moke
½čajne žličkesoli
Za paniranje
150gkokosovega mleka iz pločevinke(za nevegansko verzijo lahko uporabite tudi razžvrkljano jajce)
150ggrobo zmletih koruznih kosmičev(v sekljalniku ali zdrobljeni ročno)
sladka paprika v prahu
mlet čili(opcijsko)
olivno olje(za premaz)
Riževe bombetke (izberete lahko tudi klasično bombetko s sezamom)
200grdečega riža(ali riž po izbiri)
1jedilna žlicaškroba
1jedilna žlica(temnih ali svetlih) sezamovih semen(+ dodatno za posip)
olivno olje(za peko)
Dodatki
(veganska) majoneza
kumara, narezana na tanke kolobarje
nariban korenček, naribano zelje
zelena solata
Postopek
Pečico segrejte na 185 stopinj.
Tofu najprej dobro osušite - zavijte ga v kuhinjsko krpo, nanj pa postavite težjo posodo ali drug predmet, da iz njega odteče čimveč vode. Pustite 30 minut.
Medtem skuhajte riž v večji količini vode. Kuhajte toliko časa, da je riž popolnoma mehek. Nato (po potrebi odcedite in) riž razporedite na večji krožnik in pustite, da se ohladi. Ohlajenemu rižu vmešajte škrob in sezamova semena. Z rokami pregnetite, da dobite lepljivo maso, iz katerih lahko oblikujete polpete, ki bodo predstavljale štručke. Masa mora biti dovolj kompaktna, da se ne razlomi, ne sme pa biti premokra.
Iz mase oblikujte 4 enako velike polpete. Na srednjem ognju na večji ponvi segrejte olivno olje. Na segreto olje položite oblikovane riževe polpete in jih iz vsake strani pecite par minut, da se dno hrustljavo zapeče. Vzemite iz ponve, posujte s sezamovimi semeni in pustite na strani.
Odcejen tofu drobno nadrobite v večjo posodo in dodajte vse ostale sestavine za hrustljav fofu. Z rokami pregnetite, da dobite mehko maso, ki ni presuha ali premokra, da se lahko iz nje oblikuje polpete.
Iz mase oblikujte 3 polpete in jih pustite na strani.
Pripravite dodatke za paniranje. V eno skodelico dodajte kokosovo mleko, v drugo pa koruzne kosmiče, ki ste jih prej grobo zmleli.
Oblikovan tofujev polpet najprej pomočite v kokosovo mleko, potem pa še v koruzne kosmiče. Celoten polpet dobro prekrijte z debelejšo plastjo koruznih kosmičev.
Panirane polpete položite na pekač, obložen s papirjem za peko in jih začnite s sladko papriko v prahu in mletim čilijem (opcijsko). Polpete pokapajte z olivnim oljem in postavite v pečico. Pecite 20-25 minut oz. toliko časa, da je zunaj hrustljavo zapečeno, notri pa še prijetno sočen.
Vzemite iz pečice in sestavite svoj burger. Enn rižev polpet, ki predstavlja bombetko (za osnovo burgerja lahko uporabite tudi klasično bombetko), premažite z vegansko majonezo. Dodajte kumaro. Na vrh položite hrustljavo zapečen tofu. Dodajte še korenček, zelje in svežo solato. Na vrh položite še en rižev polpet, ki ste ga na spodnji strani premazali z vegansko majonezo, na zgornji pa dodatno posuli s sezamovimi semeni.
KLJUČNE BESEDE burger, burger s hrustljavim tofujem, crispy chicken burger, veganski burger
Burger s hrustljavim tofujem in riževo “bombetko”
Tokrat pa burger po Japonsko - namesto puhaste kruhove bombetke imamo tukaj mehke riževe polpete. Pripravljene hitro in iz samo treh sestavin! Uporabite lahko riž po izbiri, jaz pa sem se igrala z rdečim rižem, ki poskrbi še za "waw" izgled! Lahko pa po želji uporabite tudi klasično bombetko.
Glavna zvezda recepta pa je definitivno BOŽANSKI hrustljav tofu, ki se skriva v našem burgerju. Pripravljen je res preprosto, iz malo sestavin, kljub temu pa navduši s sočnostjo in bogatim okusom. Okus spominja na začinjen hrustljav piščančji file, zato ga priporočam tudi strastnim mesojedcem.
Paniran je v kokosovem mleku in koruznih kosmičih - vedno izberem takšne brez sladkorja, lahko pa uporabite takšne, kot jih imate na zalogi ali pa krušne/panko drobtine. Kokosovo mleko lahko nadomestite tudi z jajci.
Burger pa ni popoln brez odlične omake - tokrat sem izbrala kar kupljeno vegansko majonezo brez jajc, saj mi odlično sede s hrustljavim tofujem. Celoten burger me močno spominja na McChicken - NJAMI!
Za piko na i pa svetujem še svežo zelenjavo, ki poskrbi da je naš burger ne samo sočen ampak tudi poln vitaminov in mineralov.
Na blogu vas čaka ogromno receptov za različna kosila, glavne jedi in priloge. Najdete jih tukaj.
Recept je nastal v sodelovanju z Eko Škrnicl.
Burger s hrustljavim tofujem in riževo "bombetko"
Nina ZorčičSestavine
Hrustljav tofu
Za paniranje
Riževe bombetke (izberete lahko tudi klasično bombetko s sezamom)
Dodatki
Postopek
Preberite še: