Kraljevi zajtrk - domače Bagel štručke, pripravljene noro hitro in iz samo 4 sestavin. Nadevane s kremno omako s špinačo, popolno zapečenimi jajčki in nadrobljenim slanim feta sirom. BOŽANSKO!
Odličen zajtrk med vikendom, ko si vzamemo čas in res uživamo v pripravi prvega obroka v dnevu. Bagel štručke lahko pripravite tudi vnaprej in jih zjutraj samo na hitro popečete skupaj z jajčki. P.S. testirala sem tudi, kako se štručke odzovejo na zamrzovalnik - odlično!
Pečene štručke shranite v neprodušno zaprto posodo ali v vrečko za zamrzovanje, ki jo tesno zaprite. Shranite v zamrzovalnik in pred uživanjem odtalite. V kolikor jih boste popekli jih odtalite samo toliko, da jih lahko prerežete, ostalo taljenje se bo zgodilo med peko.
Preprosto a neverjetno okusno, bolje, kot v kavarni, saj lahko v tem zajtrku uživate kar v udobju svojega doma.
Domače bagel štručke so okusne, mehke in puhaste, kljub temu da so pripravljene brez kvasa ali masla! Iz samo 4 sestavin in v manj kot 40 minutah.
Skrivne sestavine so grški tip jogurta in pecilni prašek! V pravem razmerju poskrbita za puhaste štručke kot iz pekarne. Zaradi jogurta pa so štručke izredno sočne, tudi po zamrzovanju.
Recept je pripravljen v sodelovanju s Spar trgovino, kjer sem tudi nabavila vse potrebne sestavine. Svetujem ta grški tip jogurta znamke Spar, saj sem z njim dobila vrhunske rezultate, prav tako pa je izredno ugoden.
Bagel štručke lahko uživate samostojne (z namazi, v sendviču, kot prilogo) ali pa jih popečete skupaj z jajčki, kremno špinačo in feta sirom. To kombinacijo toplo priporočam. Recept vas čaka spodaj.
Bagel štručke pred peko najprej prerežite in povečajte luknjo na sredini - luknja naj bo dovolj velika, da boste lahko vanjo ubili jajce. Rumenjak mora ostati na štručki, beljak pa naj se razlije po pekaču/ponvi (poskrbite, da bo pekač/ponev drobo namaščena ali obložena s papirjem za peko, drugače se vam lahko sprime na dno).
Vse skupaj pečemo v segreti pečici 15 minut za najbolj popolno zapečena jajčka, ki se lepo razlijejo. Če imate raje bolj zapečena jajčka jih pecite kakšno minuto dlje, stanje jajčk pa začnite preverjati po 10 minutah peke, saj se pečice, in posledično čas peke, med seboj razlikujejo.
Za dodatne okuse in sočnost dodamo še hitro kremasto špinačo s česnom in kremnim sirom, na koncu pa vse skupaj posujemo z nadrobljenim feta sirom, ki je nujen, saj lepo poveže in dopolni okuse.
Zapečene domače Bagel štručke z jajci, kremnim sirom, špinačo in feto
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 40mins
Vrsta obroka Brunch, Zajtrk
Količina 3porcije
Sestavine
Domače "Bagel" štručke
140gpšenične bele moke tip 500
200ggrškega tipa jogurta Spar(zgoraj link do uporabljenega izdelka)
2čajni žličkipecilnega praška(9g)
¾čajne žličkesoli
Premaz
1razžvrkljano jajce
Dodatki
mešana semena, mak
Kremna omaka s špinačo
1jedilna žlicamasla
1drobno nasekljanstrok česna
2pestisveže špinače
90gkremnega sira
voda po potrebi
sol, poper po okusu
čili v prahu(opcijsko)
Zapečena jajčka
maslo za namastitev pekača
olivno olje za premaz
6srednje velikihjajc
nadrobljen feta sir
sol, poper
Postopek
Pečico segrejte na 190 stopinj.
V veliki posodi zmešajte moko, jogurt, pecilni prašek in sol.
S pomočjo lesene kuhalnice vse skupaj premešajte, da nastane enotna zmes. Testo bo na tej točki še zelo lepljivo.
Testo prestavite na dobro pomokano površino - najbolje se odzove lesena deska, saj se na njo prime manj testa, kakor na gladek pult.
Rahlo pomokajte še testo in parkrat pregnetite (približno 10x), da nastane enotno testo. V kolikor se testo preveč lepi na prste dodajte še malo moke.
Iz testa oblikujte kepo in jo razdelite na 4 enake dele.
Vsak del razvaljajte v svaljek nato pa stisnite robova skupaj, da oblikujete okroglo bagel štručko z luknjo na sredini. Luknja naj bo premera vsaj 2 cm, saj se bagel med peko poveča in razširi, luknja pa potem zmanjša.
Oblikovane bagel štručke postavite na večji pekač, obložen s papirjem za peko, vsaj 5 cm narazen, saj se med peko štručke povečajo.
Štručke premažite z razžvrkljanim jajcem (to jim doda lep zlat lesk) in posujte z mešanico semen ter maka.
Pekač postavite v pečico na najvišjo rešetko in pecite 25 minut oz. toliko časa, da so štručke zlato zapečene.
Pečene štručke vzemite iz pečice in pustite, da se ohladijo. Ohlajene štručke po dolžini prerežite na polovico, luknjo pa s prsti malenkost razširite, da boste lahko v sredino ubili jajce.
Pečico zmanjšajte na 180 stopinj.
Na srednjem ognju v večji ponvi stopite maslo.
Dodajte drobno nasekljan česen in pražite par minut, da zadiši in se obarva.
Dodajte svežo špinačo in premešajte. Pražite, dokler ne upade.
Dodajte kremni sir in premešajte. Po potrebi, če se vse skupaj preveč zgosti, dodajte še par jedilnih žlic vode, da dobite gladko, a vseeno gosto omako.
Začinite s soljo in poprom ter odstranite.
Litoželezno ponev ali pekač dobro namastite z maslom, da preprečite sprijemanje štručk na dno pekača.
V pekač položite razpolovljene štručke, s prerezano stranjo navzgor. Dodajte toliko razpolovljenih štručk, da prekrijete dno posode (6 polovičk za 3 porcije).
Vse štručke po prerezani strani premažite z olivnim oljem in po vrhu okoli luknje nadevajte kremno omako s špinačo. V sredino vsake bagel štručke v luknjo ubijte jajce. Beljak se bo razlil po pekaču, kar je v redu, rumenjak pa poskusite zadržati na štručki, najbolje da pade v luknjico.
Vse skupaj začinite s soljo in poprom ter dodajte nadrobljen feta sir.
Postavite v pečico in pecite 15 - 20 minut, odvisno od tega kako zelo zapečena jajčka imate radi. Za bolj tekočo sredico pecite 15-17 minut. Preverjati začnite po 10 minutah peke.
Postrežite s kančkom čilija v prahu in posujte s preostankom mešanice semen (opcijsko).
KLJUČNE BESEDE bagel štručke, bagel štručke z jajci, jajca s špinačo, pečena jajca, v pečici pečena jajca, zapečene štručke
Zapečene domače bagel štručke z jajci, kremnim sirom, špinačo in feto
Kraljevi zajtrk - domače Bagel štručke, pripravljene noro hitro in iz samo 4 sestavin. Nadevane s kremno omako s špinačo, popolno zapečenimi jajčki in nadrobljenim slanim feta sirom. BOŽANSKO!
Odličen zajtrk med vikendom, ko si vzamemo čas in res uživamo v pripravi prvega obroka v dnevu. Bagel štručke lahko pripravite tudi vnaprej in jih zjutraj samo na hitro popečete skupaj z jajčki. P.S. testirala sem tudi, kako se štručke odzovejo na zamrzovalnik - odlično!
Pečene štručke shranite v neprodušno zaprto posodo ali v vrečko za zamrzovanje, ki jo tesno zaprite. Shranite v zamrzovalnik in pred uživanjem odtalite. V kolikor jih boste popekli jih odtalite samo toliko, da jih lahko prerežete, ostalo taljenje se bo zgodilo med peko.
Preprosto a neverjetno okusno, bolje, kot v kavarni, saj lahko v tem zajtrku uživate kar v udobju svojega doma.
Domače bagel štručke so okusne, mehke in puhaste, kljub temu da so pripravljene brez kvasa ali masla! Iz samo 4 sestavin in v manj kot 40 minutah.
Skrivne sestavine so grški tip jogurta in pecilni prašek! V pravem razmerju poskrbita za puhaste štručke kot iz pekarne. Zaradi jogurta pa so štručke izredno sočne, tudi po zamrzovanju.
Recept je pripravljen v sodelovanju s Spar trgovino, kjer sem tudi nabavila vse potrebne sestavine. Svetujem ta grški tip jogurta znamke Spar, saj sem z njim dobila vrhunske rezultate, prav tako pa je izredno ugoden.
Bagel štručke lahko uživate samostojne (z namazi, v sendviču, kot prilogo) ali pa jih popečete skupaj z jajčki, kremno špinačo in feta sirom. To kombinacijo toplo priporočam. Recept vas čaka spodaj.
Bagel štručke pred peko najprej prerežite in povečajte luknjo na sredini - luknja naj bo dovolj velika, da boste lahko vanjo ubili jajce. Rumenjak mora ostati na štručki, beljak pa naj se razlije po pekaču/ponvi (poskrbite, da bo pekač/ponev drobo namaščena ali obložena s papirjem za peko, drugače se vam lahko sprime na dno).
Vse skupaj pečemo v segreti pečici 15 minut za najbolj popolno zapečena jajčka, ki se lepo razlijejo. Če imate raje bolj zapečena jajčka jih pecite kakšno minuto dlje, stanje jajčk pa začnite preverjati po 10 minutah peke, saj se pečice, in posledično čas peke, med seboj razlikujejo.
Za dodatne okuse in sočnost dodamo še hitro kremasto špinačo s česnom in kremnim sirom, na koncu pa vse skupaj posujemo z nadrobljenim feta sirom, ki je nujen, saj lepo poveže in dopolni okuse.
Zapečene domače Bagel štručke z jajci, kremnim sirom, špinačo in feto
Nina ZorčičSestavine
Domače "Bagel" štručke
Premaz
Dodatki
Kremna omaka s špinačo
Zapečena jajčka
Postopek
Preberite še: