Najlažja sladica? Definitivno Cake pops oz. tortica na palčki!
Če vam kdaj odstane kakšen biskvit od torte, cupcakes ali muffini lahko priprave okusne Cake Pops tortice, ki so pripravljene noro hitro in iz sestavin, ki jih najverjetneje že imate doma!
Velikokrat se med peko biskvita za torto zgodi, da se sredina torte razpoči in dvigne, potem pa morate ta del odrezati, da dobite ravne plasti za torto. Ali pa pripravite preveč mafinov,. cupcakes kolačkot itd. Z vsem tem ostankom biskvita lahko preprosto pripravite moje okusne Cake Pops tortice na palčki!
V kolikor pa teh ostankov nimate pa spodaj za vas delim odličen recept za mehke in sočne kolačke, ki so odlični za pripravo takšnih Cake Popsov.
Cake Popse pripravite tako, da biskvit razdrobite in ga zmešate s poljubimi dodatki. V biskvit postopoma dodajate izbrano mokro sestavino, ki služi kot povezovalec.
Kot osnovo najraje dodajam mascarpone in sladkor v prahu, potem pa se igram z dodatki. Tokrat sem dodala rum in kokos, lahko pa dodate stopljeno temno čokolado, vaniljo, mlete oreščke itd.
Pri pripravi Cake Popsov je pomembno samo to, da mokre sestavine dodajate postopoma in maso vmes dobro premešate oz.pregnetete. Najlažje je to storiti z rokami.
Masa za kroglice mora biti dovolj vlažna in kompaktna, da lahko iz nje oblikujete kroglico, ne sme pa biti preveč vlažna in se vam lepiti na prste.
Če je masa preveč vlažna se v hladilniku ne bo dovolj strdila in bodo kroglice padale dol s palčke. Če bo masa presuha se kroglica ne bo obdržala na palčki ampak se bo razpadla.
Cake Pops z rumom in kokosom
Nina Zorčič
Čas priprave 1hr45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 17kroglic
Sestavine
Biskvit
70gpšenične bele moke tip 500
30g100% kakava v prahu
½čajne žličkepecilnega praška
¼čajne žličkesoda bikarbone
100gbelega sladkorja
75gmasla(stopljeno, ohlajeno)
1srednje velikojajce
1čajna žličkavaniljeve arome
120mlmleka + 1 čajna žlička kisa
Dodatki
40-60gmascarpone sira(dodajajte postopoma)
35gsladkorja v prahu(po okusu dodajte več)
40gnastrganega kokosa
1-2jedilni žliciruma
25gkakava v prahu
Preliv
100gbele čokolade
50gtemne čokolade
1jedilna žlicarastlinskega olja
Postopek
Pečico segrejte na 175°C.
Pripravite Cupcakes kolačke. V majhni skodelici zmešajte mleko s kisom in pustite stati 5 minut.
V veliki skledi zmešajte moko, kakav, sladkor, pecilni prašek in sodo.
V ločeni skledi stepite jajce, dodajte ohlajeno stopljeno maslo, vanilijo in premešajte.
Mokre sestavine dodajte suhim in premešajte.
Dodajte mleko, zmešano s kisom ter rahlo premešajte z lopatico. Ne mešajte preveč.
Pekač za mafine obložite z 12 lističi za peko in jih napolnite nekje do polovice. Pecite 18-20 minut, nato pa pustite, da se ohladijo.
Ohlajene Cupcakes kolačke prestavite v večjo posodo in jih razdrobite, dokler biskvit ne spominja na večje drobtine.
Dodajte 40g mascarpone sira, sladkor v prahu, kakav, kokos in rum. Premešajte oz. pregnetite z rokami in poskusite maso. Po okusu dodajte še sladkorja, kokosa ali ruma.
Masa za kroglice mora biti dovolj vlažna in kompaktna, da lahko iz nje oblikujete kroglico, ne sme pa biti preveč vlažna in se vam lepiti na prste. Če je preveč vlažna dodajte še kakšno žlico sladkorja ali kakava v prahu. Če je presuha pa dodajte kakšno čajno žlico mascarpone sira. Z dodatki se lahko igrate in dodajate po okusu. Ko dosežete željen okus in teksturo oblikujte kroglice.
Če želite, da so vse enake, izmerite testo - približno 30g na kroglico. Med rokami oblikujte kroglice in jih odlagajte na krožnik ali manjši pekač, obložen s papirjem za peko (da se ne primejo na dno). Postavite v hladilnik za približno 1 uro, da se strdijo.
Ko so kroglice ohlajene v mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli stopite dve vrsti čokolad ločeno, vsako v svoji skodelici - jaz sem izbrala belo in temno, lahko pa uporabite mlečno, ruby, pomarančno, karamelno itd.
V posodico bele čokolade dodajte olje in premešajte. Nato pokapajte temno čokolado s pomočjo s čajne žličke. Z zobotrebcem oblikujte marble vzorec - z zobotrebcem čokoladi rahlo premešajte samo toliko, da se oblikuje nek vzorec, ne mešajte preveč, da se čokoladi ne združita v eno.
Palčke za Cake Popse vstavite v ohlajene kroglice. Vstavite do sredine kroglice, ne pregloboko. Nato celo kroglico potopite v čokolado, da se popolnoma prekrije, jo izvlecite in jo rahlo zavrtite oz. nežno stresite, da iz nje odteče odvečna čokolada.
Prekrite Cake Pops postavite v večji kozarec in pustite, da iz njih odteče še vsa preostala odvečna čokolada.
Postavite v hladilnik za toliko časa, da se čokolada strdi in jih postrezite. Hranite v hladilniku.
KLJUČNE BESEDE cake pops, rumove kroglice, sladice brez peke, torta na palčki
Cake Pops z rumom in kokosom
Cake Pops z rumom in kokosom
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Dodatki
Preliv
Postopek
Preberite še: