Slasten lava oz. “kava” cake z ultra čokoladnim biskvitom z lešnikovo moko in neverjetno sočno sredico s stopljenim mandljevim maslom!
V tej čokoladni sladici s tekočo sredico se skriva božanska kombinacija okusov, dodala pa sem ji še Barcaffe instant Gold kavo, ki res doda piko na i in je v tem receptu nepogrešljiva. Kava poudari čokolado in poskrbi za bogat okus in nežno aromo. Priporočam, da je ne izpustite.
Sladico postrezite s skodelico vroče turške kave in uživajte v trenutku.
Moj lava cake skrivaj je skrivoma brez mlečnih izdelkov, moke ali dodanega sladkorja! Namesto teh sestavin sem uporabila lešnikovo moko oz. mlete lešnike, kakavo maslo in/ali kokosovo olje, temno čokolado (lahko uporabite tudi brez sladkorja) in sladilo, ki je lahko eritritol ali klasičen/kokosov sladkor.
Namesto lešnikove moke oz. mletih lešnikov lahko lava cake pripravite tudi z mandljevo moko. Ne svetujem pa klasične pšenične, saj bo biskvit manj “moker in sočen”.
Kljub temu, da je sredica tega lava cake-a noro sočna in neverjetno tekoča, sem ji dodala še žličko najljubšega namaza iz oreščkov. To je samo pika na i že tako popolni sladici.
Dodate lahko svoj najljubši namaz – arašidovo maslo, čokoladni namaz, lešnikov namaz, marmelado itd. Meni je najboljši naraven lešnikov ali mandljev namaz.
Svetujem, da lava cake pečete vsaj 10 minut, potem pa preverite stanje sredice. Za res sočno, tekočo čokoladno sladico ga ne pecite dlje kot 12, 13 minut. Pri svoji pečici sem sem ugotovila, da je najboljši rezultat po 11 minutah peke.
Kava Cake z lešnikovo moko in mandljevim maslom
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 11mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 3lava cakes
Sestavine
Biskvit
120gtemne čokolade
45gstopljenega kokosovega olja ali kakavovega masla
1srednje velikojajce
50gbeljakov ali 2 beljaka
45gsladkorja ali eritritola
1 ½jedilne žliceBarcaffe Gold instant kave
35gzmletih lešnikov ali lešnikove moke
2jedilni žlicivode
1čajna žličkavaniljeve arome
Polnilo
3čajne žličkemandljevega/lešnikovega ali arašidovega masla
Postopek
Pečico segrejte na 200°.
Posodice za sufle oz. lava cake poškropite z oljem ali maslom in popolnoma prekrijte s kakavom v prahu.
V mikrovalovni pečici ali na vodni kopeli stopite temno čokolado in kakavovo maslo/kokosovo olje ter premešajte. Pustite, da se malo ohladi. Dodajte jajca, beljake sladkor in kavo ter premešajte. Vmešajte še lešnikovo moko, vaniljevo aromo in vodo. Nastati mora gladka, enotna in gosta zmes brez grudic.
Maso prelijte v pripravljene posodice, na vrh dodajte žličko izbranega namaza in jo prekrijte z maso, da se skrije.
Pecite 11-13 minut oz. tako dolgo, da so robovi pečeni, sredica pa še rahlo tekoča (za tako tekočo sredico pecite samo 11 minut).
Vzemite iz pečice in pustite par minut nato postrezite s skodelico sveže kuhane turške kave.
KLJUČNE BESEDE lava cake, lava cake brez moke, lchf sladica, lešnikov sufle, souffle, sufle
Kava Cake z lešnikovo moko in mandljevim maslom
Kava Cake z lešnikovo moko in mandljevim maslom
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Polnilo
Postopek
Preberite še: