Najbolj sočne in puhaste cimetove rolice - a hkrati brez jajc in mlečnih izdelkov! Moje veganske cimetove rolice so narejene iz klaisčnih sestavin in polne okusnega cimetovega nadeva.
Pripravljene v eni posodi - testo lahko gnetete s pomočjo kuhinjskega robota ali na roke, čisto po želji.
Za pripravo sem uporabila čisto klasične sestavine - pšenična moka, rjavi sladkor, cimet, voda in kvas. Namesto klsičnega mleka sem uporabila rastlinski napite, namesto masla kokosovo olje in namesto jajc.. nič! Jajca sem kar izpustila, kljub temu pa so bile rolice noro sočne in zelo okusne.
Nekaj nasvetov za najlepše oblikovane rolice vas čaka spodaj v receptu - lahko pa razkrijem, da potrebujete le zobno nitko!
Posebnih zamenjav tukaj ne bi svetovala, lahko pa se igrate z izbiro sladkorja. Jaz sem uporabila rjavi sladkor za testo in kokosov za nadev. Priporočam bio kokosov sladkor od Eko Škrnicl, kjer imate s kodo NINAZORCIC še 10% popust.
Pri rolicah je pomembno, da jih pustite vzhajati ravno dovolj časa - dokler ne narastejo za 2x, ne pustite predolgo. Enako velja za drugo vzhajanje - če rolice pred peko preveč vzhajajo, med peko potem ne bodo vzhajale in bodo manj puhaste, bolj suhe in zbite.
Cimetove rolice
Nina Zorčič
Čas priprave 2hrs15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 12rolic
Sestavine
Kvasni pripravek
120gtople vode
1zavojčeksuhega kvasa
1jedilna žlicarjavega ali kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
Testo
60gkokosovega olja + 1 jedilna žlica(stopljeno in ohlajeno, dodajte ločeno)
120g rastlinskega napitka (sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve arome
70grjavega ali bio kokosovega sladkorja Eko Škrnicl
1-2jedilni žlicivode(ali več po želji, glede na gostoto preliva)
Postopek
V večji posodi ali v posodi kuhinjskega robota zmešajte toplo vodo, suhi kvas in žlico sladkorja. Premešajte in pustite stati vsaj 5 minut, da se kvas aktivira in speni.
Dodajte stopljeno in ohlajeno kokosovo olje, rastlinsko mleko ter vaniljevo aromo. Premešajte na hitro z nastavkom za gnetenje. Dodajte sladkor in moko ter vse skupaj gnetite na srednji hitrosti vsaj 5 minut, da nastane gladko, a lepljivo testo. Testo lahko gnetete tudi z rokami, gnetite tako dolgo, da nastane elastično testo, ki se med nežnim vlečenjem ne raztrga.
Testo bo lepljivo, ampak tako mora biti.
Ločeno večjo posodo namastite z žlico kokosovega olja in vanjo preložite testo. Testo v posodi parkrat obrnite, da se testo naolji z vseh strani.
Posodo nežno zavijte v folijo za živila in pustite vzhajati vsaj 1 uro oz. dokler testo ne naraste za dvakrat.
Medtem pripravite nadev. V skodelici zmešajte sladkor in cimet.
Ko testo naraste, ga udarite s pestjo po sredini, da upade, nato pa prestavite na rahlo pomokano površino.
Testo razvaljajte na velikost 50cm x 30cm.
Razvaljano testo premažite s 3 jedilnimi žlicami kokosovega sladkorja in nato enakomerno posujte z nadevom.
Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 12, da dobite velikost ene rolice. Pri rezanju si lahko pomagate z zobno nitko (nujno brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 4 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Rolice zlagajte v naoljen pekač premera 30cm x 20cm in jih pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Rolice pustite vzhajati 1 uro. Po približno 45 minutah vzhajanja prižgite pečico in jo segrejte na 175 stopinj.
Pekač postavite v segreto pečico in pecite 25 minut oz. tako dolgo, da so robovi zlato rjavi, sredica pa pečena.
Pripravite preliv. V skodelici zmešajte sladkor v prahu in postopoma dodajajte vodo - začnite z eno jedilno žlico in premešajte. Glede na želeno gostoto počasi dodajajte vodo in premešajte.
Ko dobite želeno gostoto, preliv prelijte po cimetovih rolicah in postrezite še tople. Hranite v neprodušno zaprti posodi na sobni temperaturi.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, veganske cimetove rolice
Cimetove rolice
Najbolj sočne in puhaste cimetove rolice - a hkrati brez jajc in mlečnih izdelkov! Moje veganske cimetove rolice so narejene iz klaisčnih sestavin in polne okusnega cimetovega nadeva.
Pripravljene v eni posodi - testo lahko gnetete s pomočjo kuhinjskega robota ali na roke, čisto po želji.
Za pripravo sem uporabila čisto klasične sestavine - pšenična moka, rjavi sladkor, cimet, voda in kvas. Namesto klsičnega mleka sem uporabila rastlinski napite, namesto masla kokosovo olje in namesto jajc.. nič! Jajca sem kar izpustila, kljub temu pa so bile rolice noro sočne in zelo okusne.
Nekaj nasvetov za najlepše oblikovane rolice vas čaka spodaj v receptu - lahko pa razkrijem, da potrebujete le zobno nitko!
Posebnih zamenjav tukaj ne bi svetovala, lahko pa se igrate z izbiro sladkorja. Jaz sem uporabila rjavi sladkor za testo in kokosov za nadev. Priporočam bio kokosov sladkor od Eko Škrnicl, kjer imate s kodo NINAZORCIC še 10% popust.
Pri rolicah je pomembno, da jih pustite vzhajati ravno dovolj časa - dokler ne narastejo za 2x, ne pustite predolgo. Enako velja za drugo vzhajanje - če rolice pred peko preveč vzhajajo, med peko potem ne bodo vzhajale in bodo manj puhaste, bolj suhe in zbite.
Cimetove rolice
Nina ZorčičSestavine
Kvasni pripravek
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: