Najbolj sočen čokoladno vaniljev “Zebra” kolač s čudovitim zebrastim vzorcem.
Zelo preprost za pripravo, noro okusen, sočen in mehek biskvit, ki je tako puhast, da se kar stopi v ustih.
Zebra kolač je čisto klasičen vaniljev kolač s kakavom, kjer z izmenjavanjem vanilijevega in kakavovega biskvita dosežemo ta čudovit zebrast vzorec.
Prelila sem ga s hitrim sladkornim prelivom, lahko pa ga prelijete tudi z domačo karamelo – klasično ali kokosovo! Kliknite za recepte.
Priprava je zelo preprosta, uporabljene pa so čisto klasične sestavine, ki jih najverjetneje že imate doma!
Prav tako ne pripravljate dveh ločenih biskvitov, ampak najprej pripravite vaniljev biskvit, ki ga potem razdelite v dve posodi in v eno dodate kakav – tako dobite dva različna biskvita in okusno prepletanje dveh klasičnih okusov.
Za pripravo kolača sem uporabila silikonski pekač oz. model velikosti 25cm x 9 cm. V kolikor bi želeli pripraviti manjši kolač enostavno uporabite samo polovico sestavin in prilagodite čas peke.
Čas peke se lahko razlikuje tudi glede na uporabljen pekač – silikonski, kovinski, velikost pekača itd. Svetujem, da stanje kolača začnete preverjati po 45 minutah peke. V kolikor bo pekač manjši se bo pekel približno 45-60 minut. V kolikor bo pekač večji pa se lahko peče tudi 1 uro 30 minut.
V vsakem primeru izbrani pekač napolnite le do polovice oz. 3/4 visoko, saj se kolač med peko dvigne. Lahko se tudi zgodi, da biskvit med peko razpoka, kar je normalno. Po peki ohlajen kolač obrnete na drugo stran in se to dno skrije. V kolikor bi želeli, pa lahko ta del tudi odrežete, da izravnate dno kolača.
Čokoladno vanilijev Zebra kolač
Nina Zorčič
Čas priprave 20mins
Čas peke 1hr30mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 10kosov
Sestavine
Biskvit
180gmasla(sobna temperatura)
50golivnega olja(ali rastlinskega olja po izbiri)
1čajna žličkasoli
330gbelega sladkorja
4srednje velikajajca(sobna temperatura)
2čajni žličkivaniljeve arome
245gmleka
400gpšenične bele moke tip 500
2čajni žličkipecilnega praška
35gkakava v prahu
40gmleka (dodate na koncu skupaj s kakavom)
Hitri sladkorni preliv
2jedilni žlicisladkorja v prahu
2čajni žličkivode
Postopek
Pečico segrejte na 180 stopinj.
Silikonski model za torto, velikosti 25cm x 9cm, res dobro namastite, nato pa ga še rahlo posujte z moko ali sladkorjem. S tem preprečite, da bi se pečen biskvit zalepil na površino pekača. Pred peko ga še enkrat obrnite okoli in dobro stresite, da se odvečna moka oz. olje zlije ven.
sPripravite biskvit. S pomočjo ročnega mešalnika zmešajte maslo, sladkor, sol in olje. Mešajte približno 3-4 minute, da nastane gladka zmes.
Dodajte jajca in mešajte tako dolgo, da nastane gladka, gosta zmes - približno 5 minut. Lahko se zgodi, da se bo masa začela "odmikati" od robov posode in s tem ni nič narobe.
Dodajte mleko in vanilijo ter dobro premešajte.
Dodajte moko in pecilni prašek ter premešajte samo toliko, da se vse poveže.
Zmes razdelite v dve posodi (jaz sem merila s tehtnico, da sta bili obe masi približno enako težki).
V eno maso dodajte kakav in mleko (40g) in premešajte.
V dve ločeni vrečki za pipetiranje (ali v dve plastični vrečki za zamrzovanje in odrežite en rob) nadevajte pripravljeni masi, v eno kakavovo in v eno vaniljevo.
Na dnu pekača, iz katerega ste ponovno stresli odvečno moko, začnite delati kroge z maso. Najprej po dnu pekača naredite en krog z vanilijevo maso in nato s kakavovo. Vsak nov krog z drugo maso naredite direktno nad prvo maso in ne okoli nje - tako dobite lep zebrast vzorec. Masa se bo po pekaču razlezla že sama, tako da vas naj ne skrbi, če masa ne sega čisto do robov. Lahko pa na koncu pekač čisto na rahlo zatresete, da se zmes razporedi bolj enakomerno in ni zračnih mehurčkov v masi. Ponavljajte dokler vam ne zmanjka mase, masa pa naj ne sega višje od 3/4 višine pekača, ker se biskvit med peko dvigne.
Pecite 1 uro in 30 minut oz. dokler vstavljen nož na sebi nima surovega testa. Stanje biskvita začnite preverjati po 45 minutah peke, ker se lahko čas peke razlikuje glede na izbran pekač in pečico.
Pečen biskvit pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pekač obrnite okoli, da pade biskvit ven. V kolikor ne pade sam si pomagajte tako, da robove spodrezate z nožem in tako spravite biskvit ven.
Pustite da se ohladi, dodajte jagodičevje in prelijte s hitrim sladkornim prelivom. Po želji lahko kolač prelijete tudi z domačo karamelo. Povezava do recepta zgoraj.
Pripravite sladkorni preliv. V manjši posodi zmešajte sladkor v prahu in vodo. Po potrebi dodajte še kakšno čajno žličko vode, doker ne dosežete želene gostote preliva.
Čokoladno vaniljev Zebra kolač
Čokoladno vanilijev Zebra kolač
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Hitri sladkorni preliv
Postopek
Preberite še: