Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Karamelo lahko uporabite v mnogih sladicah, jaz sem jo uporabila že v cheesecake-u, brownijih, piškotih itd.
Karamelo lahko uporabite v mnogih sladicah, jaz sem jo uporabila že v cheesecake-u, brownijih, piškotih itd.
Domača karamela
Nina Zorčič
Čas priprave 5mins
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Prelivi, kreme
Količina 1kozarec
Sestavine
230gbelega sladkorja
85gmasla(sobna temperatura in narezan na kocke)
120gsmetane za stepanje ali kokosovega mleka iz pločevinke
Postopek
V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte sladkor, dokler se ne stopi in porjavi. Sladkorja med segrevanjem ne rabite preveč mešati, lahko pa vsake toliko lonec malo potresete, da se sladkor premeša.
Ko se začne topiti, ga bolj pogosto mešajte in s pomočjo lesene kuhalnice potlačite večje skupke sladkorja, da se lažje raztopijo. Sladkor je karameliziran, ko je bakreno rjave barve.
Takrat odstavite in primešajte maslo, ki mora biti sobne temperature. Mešajte, dokler se sladkor in maslo ne povežeta. V kolikor se ne povežeta popolnoma, nič narobe. Dodajte še smetano in mešajte, dokler ne dobite gladke karamele. V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se vse ne poveže.
Zmes prelijte v pripravljen kozarec (v kolikor so se vam naredili manjši strjeni kosi jo lahko tudi precedite) in pustite, da se ohladi.
Zakaj imate 2 razlicna recepta za karamelo? Pri enem je vec masla in manj smetane (pri receptu za karamelne kocke), pri drugem pa je manj masla in vec smetane. V cem je razlika potem pri karameli? Je katera bolj ali manj gosta?
Hvala.
Lp
Katja
Domača karamela
Najboljša domača karamela, ki vedno uspe!
Najboljša domača karamela, ki vedno uspe!
Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Priprava karamele je preprosta, pomembno pa je, da se vam med pripravo ne mudi. Sladkor segrevajte na nizkem ognju, da se bo lahko počasi stopil in karameliziral. Če boste želeli zadevo pohitriti in boste sladkor topili na srednjem ognju se bo sladkor začel žgati, kljub temu, da še ne bo v celoti raztopljen in karameliziran.
Prav tako je pomembno, da ste pri pripravi previdni, saj po tem, ko v karameliziran sladkor dodate maslo, zmes začne brbotati in vreti. To je čisto normalno. Zmes še naprej previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo v gladko karamelo. V kolikor se karamela med mešanjem strdi oz. se stopljen sladkor ne poveže z maslom, jo pristavite nazaj na srednje močan ogenj. Med stalnim mešanjem se bodo strjeni delci karamele stopili in povezali z vsemi sestavinami, nastala pa bo božanska, gladka karamela.
Karamelo lahko uporabite v mnogih sladicah, jaz sem jo uporabila že v cheesecake-u, brownijih, piškotih itd.
Karamelo lahko uporabite v mnogih sladicah, jaz sem jo uporabila že v cheesecake-u, brownijih, piškotih itd.
Domača karamela
Nina ZorčičSestavine
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Domača karamela”
Katja
Pozdravljeni,
Zakaj imate 2 razlicna recepta za karamelo? Pri enem je vec masla in manj smetane (pri receptu za karamelne kocke), pri drugem pa je manj masla in vec smetane. V cem je razlika potem pri karameli? Je katera bolj ali manj gosta?
Hvala.
Lp
Katja
Nina Zorčič
Živijo, kjer je več smetane bo bolj tekoča karamela, saj se zaradi masla bolj zgosti. Lep pzodrav, Nina