Puhast in sočen čokoladni biskvit, poln pravega kakava, temne čokolade in okusnega olivnega olja!
Prelit s hitrim, toplim, noro okusnim čokoladnim ganachem.
Kombinacija olivnega olja in temne čokolade je vrhunska! Zaradi olja je biskvit noro sočen in mehek, zaradi visoke vsebnosti čokolade pa samo še bolj okusen!
Priprava je noro preprosta, uporabila pa sem samo klasične sestavine. Vse skupaj zmešate, prelijete v dobro namaščen pekač in pečete, dokler vstavljen zobotrebec na sebi nima surovega testa. To je vse!
Posebnih zamenjav tukaj ne bi svetovala, ker je kolač popoln točno takšen kot je. Masla namesto olja nisem testirala, tako da ne vem, kako vpliva na končen rezultat kolača.
Čokoladen kolač z olivnim oljem
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 45mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 8kosov
Sestavine
160gpšenične bele moke tip 500
185gbelega sladkorja
ščepsoli
25gkakava v prahu
1 ½čajne žličkesoda bikarbone
½čajne žličkepecilnega praška
2čajni žličkivaniljeve arome
3srednje velikajajca(sobna temperatura)
2rumenjaka(sobna temperatura)
80golivnega olja
200gjogurta po izbiri
50gvroče kave
140gnasekljane temne čokolade(vsaj 75%)
Čokoladni ganache preliv
150gsladke smetane
25gbelega sladkorja
1čajna žličkavaniljeve arome
100gtemne čokolade(vsaj 75%)
Postopek
Pečico segrejte na 175°C.
Pekač za torto dobro premažite z oljem (ali namastite z oljem v spreju) in nato bogato posujte s sladkorjem. Odvečen sladkor stresite iz pekača.
V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, sol, kakav v prahu, soda bikarbono in pecilni prašek.
V ločeni posodi zmešajte jajca, rumenjake in vanilijevo aromo.
Dodajte jogurt in olivno olje ter dobro premešajte, da nastane gladka, kremna zmes.
Mokre sestavine prelijte v suhe in premešajte, da se vse poveže.
Dodajt vročo kavo in premešajte. Na koncu dodajte še nasekljano temno čokolado in dobro premešajte.
Zmes prelijte v pripravljen pekač in pecite 48-45 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec (ali palčka za ražnjič/nož) na sebi nima surovega testa.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pekač obrnite okoli, da pade biskvit ven. V kolikor ne pade sam si pomagajte tako, da robove spodrezate z nožem in tako spravite biskvit ven.
Kolač položite na rešetko za hlajenje in pustite, da se popolnoma ohladi, medtem pa pripravite preliv.
V večjo posodo dodajte nasekljano temno čokolado.
V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte smetano, sladkor in vaniljo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi, smetana pa segreje in iz nje izpareva para. Odstavite, preden zavre!
Prelijte po nasekljani temni čokoladi in vmes rahlo mešajte z železno metlico za stepanje. Nastati bi morala gladka, kremna, čokoladna zmes. V kolikor je zmes pregosta v loncu segrejte še 50g smetane in jo prelijte po čokoladni kremi.
Ohlajen kolač prelijte s pripravljeno čokoladno ganache kremo in postrezite.
KLJUČNE BESEDE čokoladna torta, čokoladni kolač, olivno olje
Čokoladen kolač z olivnim oljem
Čokoladen kolač z olivnim oljem
Nina ZorčičSestavine
Čokoladni ganache preliv
Postopek
Preberite še: