Cimetove rolice brez olj, masla, sladkorja ali moke? Je mogoče? Je! Pa so dejansko dobre? Vrhunske, ne samo dobre!
Rolice so res noro okusne in sočne, je pa res, da tekstura ni tako puhasta kot klasične rolice, predvsem zato, ker tukaj ni jajc, moke, olj ali mlečnih izdelkov.
So pa moje fit rolice kljub temu noro okusne, mehke in sočne, zmanjkalo pa jih bo še prehitro!
Ta recept sem testirala samo z Instant Oats fino mleto ovseno moko. V kolikor boste v receptu uporabili drugo ovseno moko ali doma zmlete ovsene kosmiče, dodajajte suhe sestavine v mokre postopoma, ker je možno, da boste potrebovali več/manj moke.
Spodaj pa še nekaj nasvetov za testo.
Ko oblikujete testo dodajajte suhe sestavine postopoma, vmes pa stalno mešajte. Dobiti morate enotno testo, ki ga lahko gnetete in se ne lepi na prste. Če je testo premokro, dodajte še kakšno jedilno žlico ovsene moke in spet dobro pregnetite.
Ste za en trik kako lažje razrezati cimetove rolice?
Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado (testo vedno zvijajte z daljše strani), dobljeno testo izmerite in delite z 9 ali 10, da dobite velikost ene rolice. Jaz si pri rezanju pomagam z zobno nitko (ki mora biti brez okusa in arome).
Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 3 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno – to storite istočasno).
Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj. Voila!
Za nadev sem tokrat uporabila 3 najljubše sestavine: arašidovo maslo, cimet in temno čokolado!
Namesto tega lahko uporabite nadev po želji – lahko jih premažete z jabolčno čežano, sladkorjem/eritritolom in cimetom, lahko pa uporabite tudi kakšen čokoladni namaz. Z dodatki se lahko igrate.
Posebnih zamenjav v receptu ni, zato res svetujem, da se uporabijo točno te sestavine in količine, zapisane spodaj. Ravno zato, ker sem želela recept brez moke, olj, jajc ali mlečnih izdelkov, je držanje recepta nujno.
Namesto olj ali jogurta sem v receptu uporabila jabolčno čežano. Drugih zamenjav nisem testirala.
Namesto sladkorja sem v receptu uporabila eritritol, lahko pa uporabite sladkor po želji, dokler je v zrnih.
Fit ovsene rolice
Nina Zorčič
Čas priprave 15mins
Čas peke 18mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 9rolic
Sestavine
Testo
230gvode ali mleka po izbiri
2čajni žličkikisa
60gjabolčne čežane
510ginstant ovsenih kosmičev oz. zelo fino mlete ovsene moke(povezava do izdelka zgoraj)
30gkokosovega sladkorja ali eritritola
3čajne žličkepecilnega praška
ščepsoli
1/2čajne žličkecimeta
Nadev
5-6jedilnih žlicarašidovega masla
½čajne žličkecimeta
pestčokoladne kapljice ali nasekljana temna čokolada
Preliv
1mericavaniljevih proteinov(ali 2 jedilni žlici eritritola v prahu)
voda po občutku
Postopek
Pečico segrejte na 205 stopinj.
V manjši posodi zmešajte mleko ali vodo in kis ter pustite 5 minut.
Dodajte jabolčno čežano in premešajte.
V ločeni posodi zmešajte ovseno moko, pecilni prašek, kokosov sladkor ali eritritol, sol in cimet.
V mokre sestavine dodajte polovico suhih in s pomočjo silikonske lopatice premešajte. Nato postopoma dodajajte preostanek mase in mešajte, dokler ne nastane enotno testo, ki ga lahko gnetete in se ne lepi na prste. Če je testo premokro, dodajte še kakšno jedilno žlico ovsene moke in dobro pregnetite.
Ko je testo enotno prestavite na rahlo pomokan pult in razvaljajte v pravokotnik velikosti približno 35cmx45cm. Testo začnite zvijati na daljši strani pravokotnika. Zvijajte počasi in enakomerno, da oblikujete lepe, simetrične rolice. Ko je testo zvito in imate oblikovano rolado, pričnite z rezanjem. Dobljeno testo izmerite in delite z 9 ali 10, da dobite velikost ene rolice. Jaz si pri rezanju pomagam z zobno nitko (brez okusa in arome). Zobno nitko potegnite pod zvito testo, nekje 3 cm (dolžina je odvisna od velikost ene rolice), tako da ob straneh gleda nitka ven. Nitko primite na obeh koncih in sežite z njo preko rolade oz. testa na nasprotno stran nitke (kakor da bi želeli en konec nitke prestaviti preko testa na drugo stran in obratno - to storite istočasno). Na tak način boste prerezali rolice, brez da bi jo z nožem preveč pretlačili in stisnili skupaj.
Oblikovane rolice položite v naoljen pekač premera 17cmx18 cm.
Pecite 18-20 minut oz. dokler testo na sredini ni pečeno, to lahko preverite z zobotrebcem, robovi pa zlato rjavi oz. rahlo porjaveli.
Pripravite preliv. Za preliv lahko uporabite proteine (30g) in vodo ali pa eritritol (2 jedilni žlici) in vodo. V obeh primerih dodajajte vodo postopoma, med stalnim mešanjem, dokler ne dosežete želene gostote preliva.
Prelijte po toplih rolicah in postrezite.
KLJUČNE BESEDE cimetove rolice, cimetove rolice brez sladkorja, cinnamon rolls, fit cimetove rolice
Fit ovsene rolice
Za moje fit cimetove rolice brez moke sem uporabila zelo fino mleto ovseno moko oz. Instant Oats od Myprotein (dostopno tukaj). To je najbolj fino mleta ovsena moka, kar sem jih kdaj preizkusila zato res toplo svetujem to moko.
Ta recept sem testirala samo z Instant Oats fino mleto ovseno moko. V kolikor boste v receptu uporabili drugo ovseno moko ali doma zmlete ovsene kosmiče, dodajajte suhe sestavine v mokre postopoma, ker je možno, da boste potrebovali več/manj moke.
Spodaj pa še nekaj nasvetov za testo.
Ko oblikujete testo dodajajte suhe sestavine postopoma, vmes pa stalno mešajte. Dobiti morate enotno testo, ki ga lahko gnetete in se ne lepi na prste. Če je testo premokro, dodajte še kakšno jedilno žlico ovsene moke in spet dobro pregnetite.
Fit ovsene rolice
Nina ZorčičSestavine
Testo
Nadev
Preliv
Postopek
Preberite še: