Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa. Fotografije procesa priprave in izgled testa po korakih dostopen tukaj.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur.
Vzhajano s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure.
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio sušen paradižnik od eko-skrnicl.si.
V kolikor boste dodali sušen paradižnik ga dodajte po peki, saj se drugače med peko na tako visoki temperaturi zažge.
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa. Fotografije procesa priprave in izgled testa po korakih dostopen tukaj.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur.
Vzhajano s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure.
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio sušen paradižnik od eko-skrnicl.si.
V kolikor boste dodali sušen paradižnik ga dodajte po peki, saj se drugače med peko na tako visoki temperaturi zažge.
Klasična focaccia
Nina Zorčič
Čas priprave 14hrs15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka kruh, Malica, prigrizek, priloga
Količina 1focaccia
Sestavine
Testo
225gpšenične zlate moke(lahko uporabite tudi klasično pšenično belo moko top 500
¾čajne žličkesuhega kvasa
1čajna žličkasoli
225gmlačne vode
3jedilne žliceolivnega olja
Dodatki
rožmarin
sušen paradižnik od eko-skrnicl.si
Postopek
V večji stekleni posodi zmešajte moko, vodo, kvas in sol. Premešajte s pomočjo lesene kuhalnice ali silikonske lopatice. Zmes bo zelo mokra, važno je samo, da se vse sestavine premešajo in povežejo v enotno zmes.
Posodo tesno ovijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu 10-12 ur.
Po 10-12 urah, ko je testo vzhajano in ima mehurčke, odvijte folijo in notrajni rob posode rahlo naoljite z olivnim oljem (približno 1-2 jedilni žlici). Z naoljenimi rokami ali silikonsko lopatico nežno postrgajte testo z robov, nato pa pojdite z roko pod testo in ga ob strani dvignite ter raztegnite in spustite proti sredini - iz strani ga raztegnete navznoter. To storite nežno, da se testo ne pretrga in tolikokrat, da ponovite okoli celega testa. Testo je izrezno vlažno in mehurčkasto, zato se takoj nazaj razleze in s tem ni nič narobe.
Pekač premera 20 cm dobro premažite z maslom po celotni površini (ali obložite s papirjem za peko) in prelijte z jedilno žlico olivnega olja. Olje po posodi razmažite, pripravljeno testo pa samo "prelijte" iz posode v pekač. Ni potrebe po tem, da testo razporedite po pekaču, saj se bo samo razlezlo po pekaču med naslednjim vzhajanjem.
Pekač testo prekrijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu še 2 do 4 ure oz. toliko časa, da testo naraste še dvakrat toliko.
Ko je testo vzhajano, segrejte pečico na 220 stopinj.
Zopet si dobro naolijte roke (roke si res dobro naolijte, drugače se vam bo testo lepilo na prste in trgalo) in z rokami po celotni površini testa nežno naredite luknje - pritisnite v testo, da ustvarite mehurje.
Testo obložite z zelenjavo oz. dodatki po izbiri - jaz sem dodala samo rožmarin, na pečeno focaccio pa sem kasneje dodala še suh paradižnik.
Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da se skorja obarva zlato rjavo.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato pa postrezite.
Klasična focaccia
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa. Fotografije procesa priprave in izgled testa po korakih dostopen tukaj.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur.
Vzhajano s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure.
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio sušen paradižnik od eko-skrnicl.si.
V kolikor boste dodali sušen paradižnik ga dodajte po peki, saj se drugače med peko na tako visoki temperaturi zažge.
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa. Fotografije procesa priprave in izgled testa po korakih dostopen tukaj.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur.
Vzhajano s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure.
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio sušen paradižnik od eko-skrnicl.si.
V kolikor boste dodali sušen paradižnik ga dodajte po peki, saj se drugače med peko na tako visoki temperaturi zažge.
Klasična focaccia
Nina ZorčičSestavine
Testo
Dodatki
Postopek
Preberite še: