Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu z dodano pirino polbelo moko – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata parmezanova skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 10- 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu z dodano pirino polbelo moko – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata parmezanova skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 10- 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Pri tej focaccii sem uporabila bio pšenično belo in bio pirino polbelo moko od vila-natura. Pirina polbela moka doda testo odlično dodatno aromo in temne pikice, ki so vidne v testu.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Pri tej focaccii sem uporabila bio pšenično belo in bio pirino polbelo moko od vila-natura. Pirina polbela moka doda testo odlično dodatno aromo in temne pikice, ki so vidne v testu.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur. Prva fotografija spodaj prikazuje testo po 11 urah vzhajanja.
Vzhajano testo s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra (druga fotografija).. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač (tretja fotografija) in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure – četrta fotografija
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki – peta fotografija.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve (šesta fotografija) in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala malo parmezana, sezama in par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio semena od vila-natura.si.
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur. Prva fotografija spodaj prikazuje testo po 11 urah vzhajanja.
Vzhajano testo s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra (druga fotografija).. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač (tretja fotografija) in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure – četrta fotografija
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki – peta fotografija.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve (šesta fotografija) in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala malo parmezana, sezama in par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio semena od vila-natura.si.
Pirina polbela focaccia s parmezanovo skorjico in semeni
Nina Zorčič
Čas priprave 14hrs15mins
Čas peke 25mins
Vrsta obroka kruh, Malica, prigrizek
Količina 1focaccia
Sestavine
Testo
180gbio pšenične bele moke Vila Natura
45gbio pirine polbele moke Vila Natura
¾čajne žličkesuhega kvasa
1čajna žličkasoli
225gmlačne vode
3jedilne žliceolivnega olja
Dodatki
pestnaribanega parmezana
parvejicrožmarina (+ sušen rožmarin)
sol
poper
sezamova semena
bio sončnina semena Vila Natura
bio bučna semena Vila Natura
Postopek
V večji stekleni posodi zmešajte obe moki, vodo, kvas in sol. Premešajte s pomočjo lesene kuhalnice ali silikonske lopatice. Zmes bo zelo mokra, važno je samo, da se vse sestavine premešajo in povežejo v enotno zmes.
Posodo tesno ovijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu 10-12 ur.
Po 10-12 urah, ko je testo vzhajano in ima mehurčke, odvijte folijo in notrajni rob posode rahlo naoljite z olivnim oljem (približno 1-2 jedilni žlici). Z naoljenimi rokami ali silikonsko lopatico nežno postrgajte testo z robov, nato pa pojdite z roko pod testo in ga ob strani dvignite ter raztegnite in spustite proti sredini - iz strani ga raztegnete navznoter. To storite nežno, da se testo ne pretrga in tolikokrat, da ponovite okoli celega testa. Testo je izrezno vlažno in mehurčkasto, zato se takoj nazaj razleze in s tem ni nič narobe.
Pekač premera 20 cm dobro premažite z maslom po celotni površini (ali obložite s papirjem za peko) in prelijte z jedilno žlico olivnega olja. Olje po posodi razmažite, pripravljeno testo pa samo "prelijte" iz posode v pekač. Ni potrebe po tem, da testo razporedite po pekaču, saj se bo samo razlezlo po pekaču med naslednjim vzhajanjem.
Pekač testo prekrijte s folijo za živila in pustite vzhajati na kuhinjskem pultu še 2 do 4 ure oz. toliko časa, da testo naraste še dvakrat toliko.
Ko je testo vzhajano, segrejte pečico na 220 stopinj.
Zopet si dobro naolijte roke (roke si res dobro naolijte, drugače se vam bo testo lepilo na prste in trgalo) in z rokami po celotni površini testa nežno naredite luknje - pritisnite v testo, da ustvarite mehurje.
Testo obložite z zelenjavo oz. dodatki po izbiri - jaz sem dodala rožmarin (svež in sušen), parmezan, sol, poper in sezamova semena, na pečeno focaccio pa sem kasneje dodala še bučna in sončnična semena.
Pecite 25 minut oz. tako dolgo, da se skorja obarva zlato rjavo.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, posujte z bučnimi in sončničnimi semeni, nato pa postrezite.
Pirina polbela focaccia s parmezanovo skorjico in semeni
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu z dodano pirino polbelo moko – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata parmezanova skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 10- 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Najlažje pripravljena puhasta focaccia na svetu z dodano pirino polbelo moko – brez gnetenja in brez packanja!
Zunaj hrustljava zlata parmezanova skorjica, znotraj sočno, mehko testo, polno luknjic in okusa!
Priprava? Vse sestavine samo zmešate v posodi in pustite 10- 12 ur vzhajati na pultu – mislim, da to vsi zmoremo!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Pri tej focaccii sem uporabila bio pšenično belo in bio pirino polbelo moko od vila-natura. Pirina polbela moka doda testo odlično dodatno aromo in temne pikice, ki so vidne v testu.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Focaccia oz. fokača je testo, podobno pici, vendar je tukaj bistveno večji poudarek na testu, saj je na njej po navadi manj dodatkov.
Pri tej focaccii sem uporabila bio pšenično belo in bio pirino polbelo moko od vila-natura. Pirina polbela moka doda testo odlično dodatno aromo in temne pikice, ki so vidne v testu.
Dodatki kot so paradižnik, bazilika, rožmarin, parmezan itd. so njeni klasični dodatki, glavna zvezda pa je mehko in puhasto testo, polno zračnih mehurčkov!
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur. Prva fotografija spodaj prikazuje testo po 11 urah vzhajanja.
Vzhajano testo s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra (druga fotografija).. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač (tretja fotografija) in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure – četrta fotografija
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki – peta fotografija.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve (šesta fotografija) in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala malo parmezana, sezama in par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio semena od vila-natura.si.
Priprava je noro preprosta – vse sestavine zmešate v veliki posodi – jaz najraje uporabljam stekleno, da lahko lažje spremljam vzhajanje testa.
Zmešano testo pokrijete s folijo za živila in pustite vzhajati približno 12 ur. Prva fotografija spodaj prikazuje testo po 11 urah vzhajanja.
Vzhajano testo s potegi raztegnete in spustite na sredino – tako oblikujete “hlebček”, ki pa se hitro razleze, saj je masa zelo mokra (druga fotografija).. V primerjavi s pico imajo focaccie bistveno večjo hidracijo (več vode v testu).
Testo nato “prelijete” v res dobro namaščen pekač (tretja fotografija) in ga pustite, da ponovno vzhaja 2-4 ure – četrta fotografija
Nato z dobro naoljenimi prsti v testo naredite luknjice in s tem nastanejo znameniti mehurčki – peta fotografija.
Na testo sedaj nadevate priljubljene nadeve (šesta fotografija) in jo postavite v pečico za 25 minut. TO JE VSE!
Brez gnetenja, brez packanja in brez kompliciranja.
Pri dodatkih ste lahko zelo kreativni, jaz pa sem se držala načela manj je več – samo testo je res noro okusno, zato sem na vrh dodala malo parmezana, sezama in par vejic rožmarina, po peki pa sem po vrhu dodala še bio semena od vila-natura.si.
Pirina polbela focaccia s parmezanovo skorjico in semeni
Nina ZorčičSestavine
Testo
Dodatki
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Pirina polbela focaccia s parmezanovo skorjico in semeni”
Janya
Niker ni navedeno koliko kvasa gre na taksno kolicino?
Nina Zorčič
Pozdravljeni, res je, sem popravila, hvala za vaš komentar 🙂 Za to količino gre ¾ čajne žličke suhega kvasa. Lep pozdrav, Nina