Okusen, sočen in mehek kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki.
Sam biskvit ni presladek, zato sem ga premazala z domačo, hitro, kremasto arašidovo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in pečenimi jabolkami.
Kolač lahko prelijete s preprosto, bolj tekočo, karamelo iz dveh sestavin (recept tukaj) ali pa pripravite tole domačo karamelo s kokosovim mlekom, (veganskim) maslom in arašidovim maslom – recept delim spodaj. Obe karameli sta lahko pripravljeni tudi brez mlečnih izdelkov.
Okusen, sočen in mehek kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki.
Sam biskvit ni presladek, zato sem ga premazala z domačo, hitro, kremasto arašidovo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in pečenimi jabolkami.
Kolač lahko prelijete s preprosto, bolj tekočo, karamelo iz dveh sestavin (recept tukaj) ali pa pripravite tole domačo karamelo s kokosovim mlekom, (veganskim) maslom in arašidovim maslom – recept delim spodaj. Obe karameli sta lahko pripravljeni tudi brez mlečnih izdelkov.
Kolač je pripravljen zelo preprosto in v samo dveh posodah. Masa za kolač je zelo gosta, zato svetujem, da mešate mokre in suhe sestavine v ločenih posodah – predolgo mešanje moke lahko povzroči zbit in gumijast biskvit, zato moko v sestavine dodamo na koncu, po tem pa mešamo samo toliko, kolikor je potrebno. Tako poskrbimo za rahel in puhast kolač.
Za pripravo pa sem tokrat uporabila mešanico klasične gladke in polnozrnate moke. Polnozrnata moka v tem receptu poskrbi za odlično teksturo in bolj bogat okus.
Kolač je pripravljen zelo preprosto in v samo dveh posodah. Masa za kolač je zelo gosta, zato svetujem, da mešate mokre in suhe sestavine v ločenih posodah – predolgo mešanje moke lahko povzroči zbit in gumijast biskvit, zato moko v sestavine dodamo na koncu, po tem pa mešamo samo toliko, kolikor je potrebno. Tako poskrbimo za rahel in puhast kolač.
Za pripravo pa sem tokrat uporabila mešanico klasične gladke in polnozrnate moke. Polnozrnata moka v tem receptu poskrbi za odlično teksturo in bolj bogat okus.
Recept za kolač je zelo preprost in tudi prilagodljiv, tako da lahko uporabite sestavine, ki jih imate na voljo. Pšenično polnozrnato moko lahko nadomestite z gladko moko, namesto kokosovega sladkorja lahko uporabite rjavi ali klasični beli sladkor, namesto javorjevega sirupa pa tudi datljev sirup ali med.
Pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Namesto jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške ali žižole, namesto pekan oreščkov pa katerekoli oreščke po izbiri – naj ne bodo praženi v olju ali soljeni. Lahko so suho praženi (samo na ponvi, s kančkom soli).
Recept za kolač je zelo preprost in tudi prilagodljiv, tako da lahko uporabite sestavine, ki jih imate na voljo. Pšenično polnozrnato moko lahko nadomestite z gladko moko, namesto kokosovega sladkorja lahko uporabite rjavi ali klasični beli sladkor, namesto javorjevega sirupa pa tudi datljev sirup ali med.
Pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Namesto jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške ali žižole, namesto pekan oreščkov pa katerekoli oreščke po izbiri – naj ne bodo praženi v olju ali soljeni. Lahko so suho praženi (samo na ponvi, s kančkom soli).
Sočen kolač z jabolki, oreščki in arašidovo karamelo
Nina Zorčič
Čas priprave 25mins
Čas peke 20mins
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Biskvit
1jedilna žlicamletih lanenih semen
2jedilni žlici vode
80gjavorjevega sirupa, medu ali datljevega sirupa
65gnaravnega arašidovega ali mandljevega masla(ali drugo 100% naravno maslo oreščkov, brez dodanih olj, sladkorjev, soli)
185gvode ali mleka po izbiri
110gpšenične bele moke tip 500
140gpšenične polnozrnate moke(ali pšenične bele moke tip 500 - klasična moka)
1 ½čajne žličkepecilnega praška
60gkokosovega sladkorja(ali rjavega sladkorja)
20grjavega sladkorja
½čajne žličkecimeta
ščepsoli
120gdrobno narezanih jabolk(ali hruške, žižole)
70gdrobno nasekljanih pekan orehov(ali drugi nesoljeni oreščki po izbiri)
Rumova polivka
2jedilni žliciruma
2jedilni žlicivode
Domača arašidova karamela
120gsladkorja
25gmasla(sobna temperatura, lahko tudi vegansko)
100gkokosovega mleka iz pločevinke - uporabitre strjen del na vrhu (meso)(sobna temperatura, ali smetane za kuhanje)
V večji posodi zmešajte mleta lanena semena in vodo. Pustite stati 5 minut, da se zgosti.
V posodo dodajte sirup/med, maslo oreščkov in vodo/mleko. Vse skupaj z metlico za stepanje dobro premešajte.
V ločeni posodi zmešajte belo in polnozrnato moko, pecilni prašek, oba sladkorja, cimet in sol.
Suhe sestavine dodajte mokrim in dobro premešajte. Zmes bo zelo gosta.
Dodajte drobno narezana jabolka in nasekljane oreške ter premešajte s silikonsko lopatico, da se dodatki enakomerno razporedijo po masi.
Zmes prelijte v pekač, premera 22 cm x 18 cm, obložen s papirjem za peko in pecite 18-20 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surove mase, lahko pa ima kakšne vlažne drobtine, saj želimo sočen kolač.
Pečen biskvit pustite v pekaču in ga prepikajte z vilicami. Po želji kolaču prelijte rumovo mešanico (2 jedilni žlici vode + 2 jedilni žlici ruma), lahko pa ta korak izpustite, kolač je sočen tudi brez tega. Kolač pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite, dokler se popolnoma ne ohladi, vmes pa pripravite domačo arašidovo karamelo.
V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte sladkor. Med segrevanjem redno mešajte z leseno kuhalnico. Ko se sladkor začne topiti ga premešajte s koščki sladkorja, ki so še ostali.
Ko je ves sladkor raztopljen odstavite lonec in karameli dodajte maslo in kokosovo mleko (oboje naj bo sobne temperature, po želji pa ju lahko tudi malo pogrejete). Sedaj bo masa začela vreti - pustite na miru pol minute, brez mešanja. Ko se karamela umiri nadaljujte z mešanjem. S pomočjo kuhalnice mešajte tako dolgo, da nastane enotna zmes.
V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se vse ne poveže.
Karamelo nato odstavite in prelijte v pripravljeno skodelico - v kolikor je v karameli ostalo še kaj koščkov jo skozi sito precedite.
Karameli primešajte arašidovo maslo. Premešajte, da se vse poveže v enotno zmes. Posodo prekrijte s folijo in jo postavite na hladno za vsaj 30 minut oz. toliko časa, da se karamela čisto zgosti. Po želji pa lahko kolač prelijete tudi takoj, s tekočo karamelo.
Ohlajen kolač premažite s karamelo in posujte z nasekljanimi arašidi. Hranite v neprodušno zaprti posodi.
KLJUČNE BESEDE kolač z jabolki, sadni kolač, sočen kolač
Sočen kolač z jabolki, oreščki in arašidovo karamelo
Sočen kolač z jabolki, oreščki in arašidovo karamelo
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Rumova polivka
Domača arašidova karamela
Posip
Postopek
Preberite še: