Okusen, sočen in mehek kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki.
Kolač ni presladek, zato sem ga prelila s hitro domačo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in toplimi, pečenimi jabolkami.
Kolač lahko prelijete s preprosto, bolj tekočo, karamelo iz dveh sestavin (recept tukaj) ali pa pripravite bolj gosto domačo karamelo s kokosovim mlekom in (veganskim) maslom – recept spodaj! Obe karameli sta brez mlečnih izdelkov.
Okusen, sočen in mehek kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki.
Kolač ni presladek, zato sem ga prelila s hitro domačo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in toplimi, pečenimi jabolkami.
Kolač lahko prelijete s preprosto, bolj tekočo, karamelo iz dveh sestavin (recept tukaj) ali pa pripravite bolj gosto domačo karamelo s kokosovim mlekom in (veganskim) maslom – recept spodaj! Obe karameli sta brez mlečnih izdelkov.
Kolač je pripravljen zelo preprosto in v dveh posodah. Masa za kolač je zelo gosta, zato svetujem, da mešate mokre in suhe sestavine v ločenih posodah – predolgo mešanje moke lahko povzroči zbit in gumijast biskvit, zato moko v sestavine dodamo na koncu, po tem pa mešamo samo toliko, kolikor je potrebno. Tako poskrbimo za rahel in puhast kolač.
Za pripravo pa sem tokrat uporabila klasično gladko in polnozrnato moko. Polnozrnata moka poskrbi za odlično teksturo.
Kolač je pripravljen zelo preprosto in v dveh posodah. Masa za kolač je zelo gosta, zato svetujem, da mešate mokre in suhe sestavine v ločenih posodah – predolgo mešanje moke lahko povzroči zbit in gumijast biskvit, zato moko v sestavine dodamo na koncu, po tem pa mešamo samo toliko, kolikor je potrebno. Tako poskrbimo za rahel in puhast kolač.
Za pripravo pa sem tokrat uporabila klasično gladko in polnozrnato moko. Polnozrnata moka poskrbi za odlično teksturo.
Posebnih zamenjav sestavin ne bi svetovala, nekaj možnih zamenjav pa vas že čaka spodaj v receptu. Pšenično polnozrnato moko lahko nadomestite z gladko moko, namesto kokosovega sladkorja je dobrodošel tudi rjavi ali klasični beli sladkor, namesto javorjevega sirupa pa tudi datljev sirup ali med.
Pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Namesto jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške ali žižole, namesto pekan oreščkov pa katerekoli oreščke po izbiri – naj ne bodo praženi v olju ali soljeni! Lahko so suho praženi (samo na ponvi, s kančkom soli).
Posebnih zamenjav sestavin ne bi svetovala, nekaj možnih zamenjav pa vas že čaka spodaj v receptu. Pšenično polnozrnato moko lahko nadomestite z gladko moko, namesto kokosovega sladkorja je dobrodošel tudi rjavi ali klasični beli sladkor, namesto javorjevega sirupa pa tudi datljev sirup ali med.
Pri dodatkih pa ste lahko kreativni. Namesto jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške ali žižole, namesto pekan oreščkov pa katerekoli oreščke po izbiri – naj ne bodo praženi v olju ali soljeni! Lahko so suho praženi (samo na ponvi, s kančkom soli).
Sočen kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 25min
Čas peke 20min
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Biskvit
1jedilna žlicamletih lanenih semen
2jedilni žlici vode
80gjavorjevega sirupa, medu ali datljevega sirupa
65gmandljevega masla(ali drugo 100% naravno maslo oreščkov)
185gvode ali mleka po izbiri
110gpšenične bele moke tip 500
140gpšenične polnozrnate moke
1 ½čajne žličkepecilnega praška
60gkokosovega sladkorja
20grjavega sladkorja
½čajne žličkecimeta
ščepsoli
120gjabolk(ali hruške, žižole)
70gnasekljanih praženih pekan orehov(ali oreščki po izbiri)
Domača karamela
120gsladkorja
25gmasla(sobna temperatura, lahko tudi vegansko)
120gkokosovega mleka iz pločevinke - uporabitre strjen del na vrhu (meso)(sobna temperatura)
1čajna žličkavaniljeve paste
ščepsoli
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V večji posodi zmešajte mleta lanena semena in vodo. Pustite stati 5 minut, da se zgosti.
V posodo dodajte sirup/med, mandljevo maslo in vodo/mleko. Vse skupaj z železno metlico dobro premešajte.
V ločeni posodi zmešajte belo in polnozrnato moko, pecilni prašek, oba sladkorja, cimet in sol.
Suhe sestavine dodajte mokrim in dobro premešajte. Zmes bo zelo gosta.
Dodajte drobno narezana jabolka in nasekljane oreške ter premešajte, da se dodatki enakomerno razporedijo po masi.
Zmes prelijte v pekač, premera 22 x 18cm, obložen s papirjem za peko in pecite 20 minut oz. tako dolgo, da vstavljen zobotrebec na sebi nima surove mase, lahko pa ima kakšne vlažne drobtine.
Pustite v pekaču in pokrijte s čisto kuhinjsko krpo. Pustite v pekalu, dokler se popolnoma ne ohladi, vmes pa pripravite domačo karamelo.
V manjšem loncu na srednjem ognju segrevajte sladkor. Med segrevanjem redno mešajte z metlico za stepanje. Ko se sladkor začne topiti ga premešajte s koščki sladkorja, ki so še ostali.
Ko je ves sladkor raztopljen odstavite lonec in karameli dodajte maslo in kokosovo mleko (oboje naj bo sobne temperature, po želji pa ju lahko tudi malo pogrejete). Sedaj bo masa začela vreti - pustite na miru pol minute, brez mešanja. Ko se karamela umiri nadaljujte z mešanjem. S pomočjo metlice za stepanje mešajte tako dolgo, da nastane enotna zmes.
V kolikor so v njej večji kosi karamele ali se zmes ni povezala, pristavite lonec na srednje močan ogenj in ob stalnem mešanju segrevajte, dokler se vse ne poveže.
Karamelo nato odstavite in prelijte v pripravljeno skodelico - v kolikor je v njej še kaj koščkov jo pre
Zmes prelijte v pripravljen kozarec (v kolikor so se vam naredili manjši strjeni kosi jo lahko tudi precedite) in pustite, da se ohladi. Ko se karamela ohladi na sobno temperaturo jo postavite v zamrzovalnik za 15-30 minut da se še bolj zgosti. Vmes na 10 minut karamelo premešajte. Po želji pa lahko kolač prelijete tudi takoj, s tekočo karamelo.
Ohlajen kolač lahko po želji, za dodatno rumovo aromo, prelijete s pripravljeno rumovo mešanico (1 dcl vode + 1 jedilna žlica ruma) ali pa prelijete samo s karamelo.
KLJUČNE BESEDE kolač z jabolki, sadni kolač, sočen kolač
Sočen kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki
Sočen kolač z jabolki, mandljevim maslom in oreščki
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Domača karamela
Postopek
Preberite še: