Preprost jabolčni kolač, narejen v eni posodi in v manj kot eni uri!
Mehek, puhast in ravno prav sladek kolač! Prelit s hitro domačo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in toplimi, pečenimi jabolkami.
Preprost jabolčni kolač, narejen v eni posodi in v manj kot eni uri!
Mehek, puhast in ravno prav sladek kolač! Prelit s hitro domačo karamelo, ki se odlično poveže z aromatičnim cimetom in toplimi, pečenimi jabolkami.
Za kolač sem uporabila gladko in polnozrnato pšenično moko, saj sem tako dobila odlično kombinacijo puhastega biskvita z dodatnim karakterjem, ki ga doda polnozrnata moka.
Priprava je noro preprosta. Vse sestavine samo zmešate in prelijete v pekač – bolj preprosto in hitro kot to ne gre.
Za kolač sem uporabila gladko in polnozrnato pšenično moko, saj sem tako dobila odlično kombinacijo puhastega biskvita z dodatnim karakterjem, ki ga doda polnozrnata moka.
Priprava je noro preprosta. Vse sestavine samo zmešate in prelijete v pekač – bolj preprosto in hitro kot to ne gre.
Posebnih zamenjav kar se tiče sestavin tukaj ne bi svetovala, lahko pa se igrate z dodatki. Poleg jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške in različne oreščke – izberite svoje najljubše, odlično pa sedejo razni praženi oreščki.
Posebnih zamenjav kar se tiče sestavin tukaj ne bi svetovala, lahko pa se igrate z dodatki. Poleg jabolk lahko v zmes dodate tudi hruške in različne oreščke – izberite svoje najljubše, odlično pa sedejo razni praženi oreščki.
Jabolčni kolač z mandljevim maslom in oreščki
Nina Zorčič
Čas priprave 25min
Čas peke 45min
Vrsta obroka Sladica
Količina 16kock
Sestavine
Biskvit
1jedilna žlicamletih lanenih semen
2jedilni žlici vode
80gmedu ali datljevega sirupa
65gmandljevega masla(ali drugo 100% naravno maslo oreščkov)
185gmleka po izbiri ali vode
110gpšenične bele moke tip 500
140gpšenične polnozrnate moke
1 ½čajne žličkepecilnega praška
60gkokosovega sladkorja
20grjavega sladkorja
½čajne žličkecimeta
ščepsoli
100gjabolk
70gnasekljanih praženih pekan orehov
70gnasekljanih mandljev
Domača karamela
200gkokosovega mleka
135gkokosovega sladkorja od Hiša dobrot Zalc
Postopek
Pečico segrejte na 175 stopinj.
V večji posodi zmešajte mleta lanena semena in vodo. Pustite stati 5 minut, da se zgosti.
V posodo dodajte med, mandljevo masloin mleko. Vse skupaj z železno metlico dobro premešajte.
V ločeni posodi zmešajte belo in polnozrnato moko, pecilni prašek, oba sladkorja, cimet in sol.
Suhe sestavine dodajte mokrim in dobro premešajte. Zmes bo zelo gosta.
Dodajte jabolka in oreške ter premešajte, da se enakomerno razporedi.
Zmes prelijte v pekač, premera 18 x 18cm, obložen s peki papirjem in pecite 45 minut.
Pustite v pekaču, dokler se popolnoma ne ohladi, nato prestavite na rešetko za hlajenje in pripravite domačo karamelo.
V loncu zmešajte kokosovo mleko in kokosov sladkor. S pomočjo železne metlice za stepanje zmes dobro premešajte. Kuhajte na srednjem ognju, dokler ne začne počasi vreti. Ogenj nato zmanjšajte na nizek in kuhajte še vsaj 30 minut. Vmes vsake toliko premešajte.
Ko se karamela zgosti in nastane gostemu sirupu podobna zmes lonec odstavite in pustite, da se malo ohladi. Med hlajenjem karamelo večkrat premešajte.
Ohlajeno in zgoščeno karamelo prelijte po biskvitu in postrezite.
Jabolčni kolač z mandljevim maslom in oreščki
Jabolčni kolač z mandljevim maslom in oreščki
Nina ZorčičSestavine
Biskvit
Domača karamela
Postopek
Preberite še: