Na mojem blogu se je končno znašla večna klasika – tanke, mehke “crepes” palačinke!
Na mojem blogu se je končno znašla večna klasika – tanke, mehke “crepes” palačinke!
Moja skrivnost za mehke in puhaste palačinke? Radenska! Od nekdaj jo dodajam v maso in vedno poskrbi za rahle palačinke. Druge skrivnosti za mehke palačinke? Dobro ohlajena masa, dovolj segreta ponev in zadostna količina mase za palačinke. Še en trik, kako mehčati robove, ki se med peko včasih posušijo? Po peki zlagajte palačinke eno na drugo in jih na nežno ovijte z alu folijo. Vlaga vročih palačink poskrbi, da se palačinke po peki še dodatno zmehčajo in navlažijo posušene robove.
Moja skrivnost za mehke in puhaste palačinke? Radenska! Od nekdaj jo dodajam v maso in vedno poskrbi za rahle palačinke. Druge skrivnosti za mehke palačinke? Dobro ohlajena masa, dovolj segreta ponev in zadostna količina mase za palačinke. Še en trik, kako mehčati robove, ki se med peko včasih posušijo? Po peki zlagajte palačinke eno na drugo in jih na nežno ovijte z alu folijo. Vlaga vročih palačink poskrbi, da se palačinke po peki še dodatno zmehčajo in navlažijo posušene robove.
Pri dodatkih ste pa lahko najbolj kreativni! Najboljše so v kombinaciji s čokoladno lešnikovim namazom, grškim jogurtom in javorjevim sirupom ali pa arašidovim maslom in karameliziranimi bananami.
Če pa imate raje slane nadeve, pa pri pripravi mase izpustite vaniljev sladkor. Za dodatke pa izberite kakšen okusen sir, praženo zelenjavo ali salamo po izbiri.
Pri dodatkih ste pa lahko najbolj kreativni! Najboljše so v kombinaciji s čokoladno lešnikovim namazom, grškim jogurtom in javorjevim sirupom ali pa arašidovim maslom in karameliziranimi bananami.
Če pa imate raje slane nadeve, pa pri pripravi mase izpustite vaniljev sladkor. Za dodatke pa izberite kakšen okusen sir, praženo zelenjavo ali salamo po izbiri.
Klasične "Crepes" palačinke
Nina Zorčič
Čas priprave 10mins
Čas peke 30mins
Vrsta obroka Sladica, Zajtrk
Količina 15palačink
Sestavine
Palačinke
150gpšenične bele moke tip 500
2zavojčkavaniljevega sladkorja
1/4čajne žličkesoli
3srednje velikajajcasobna temperatura
1čajna žličkavaniljeve arome
400gmleka
50ggazirane vode(Radenska)
1jedilna žlicastopljenega masla
Pečene jagode
10jagod
2jedilni žlicijavorjevega sirupa
1čajna žličkalimoninega soka
1jedilna žlicavode(po potrebi)
Dodatki
grški jogurt
javorjev sirup
češnje
sladkor v prahu
Postopek
V večji posodi zmešajte moko, sladkor in sol
V ločeni posodi z železno metlico mešajte jajca, dokler ne nastane gladka, enotna zmes. Dodajte vaniljo, mleko, radensko in maslo ter dobro premešajte.
V posodo s suhimi sestavinami prelijte nekje četrtino mokrih sestavin in vse skupaj z železno metlico dobro premešajte, da nastane gosta pasta.
Postopoma dodajajte maso po četrtinah in vmes stalno mešajte, da dobite gladko zmes brez grudic.
Posodo s pripravljeno maso za palačinke dobro ovijte s folijo za živila in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro ali kar čez noč.
Ko je masa ohlajena segrejte ponev na srednjem ognju (jaz vedno grejem kar dve ponvi hkrati, da je peka hitrejša). Segrevajte vsaj 5-8 minut, da bo ponev dovolj vroča, ko boste pričeli s peko. Ponev je dovolj vroča takrat, kadar se masa, po tem ko jo vlijete v ponev, lepo razlije po ponvi (v kolikor se masa ne oprime ponve ampak tekočina spolzi po površini, je ponev premalo segreta).
Segreto ponev rahlo namastite, odvečno olje pa popivnajte s papirnato brisačko. Na ponev odmerite nekje 1/4 skodelice mase oz. toliko, da pokrijete celotno dno. Vlito maso po ponvi enakomerno razporedite in pecite nekje 1-2 minuti na eni strani oz. tako dolgo, da je dno palačinke zlato obarvano, robovi pa rahlo zapečeni. Obrnite in pecite nekje 1 minuto na drugi strani.
Pečene palačinke odlagajte na krožnik, eno na drugo in jih vmes pokrijte s kosom alu folije (na tak način ostanejo tople, mehke in puhaste, ter se ne posušijo).
Palačinke lahko postrežete takoj z dodatki po izboru, lahko pa med peko palačink pripravite pečene jagode. Postopek spodaj.
Jagode operite in narežite na manjše kose.
Na manjši ponvi segrejte jagode, javorjev sirup in limonin sok. Kuhajte tako dolgo, da se jagode segrejejo in zmehčajo. Po potrebi, če jagode ne spustijo dovolj vode, dodajte eno jedilno žlico vode in premešajte. Kuhajte tako dolgo, da se jagode zmehčajo, tekočina pa zgosti. Odstravite in postrezite še tople.
Klasične “Crepes” palačinke
Na mojem blogu se je končno znašla večna klasika – tanke, mehke “crepes” palačinke!
Na mojem blogu se je končno znašla večna klasika – tanke, mehke “crepes” palačinke!
Moja skrivnost za mehke in puhaste palačinke? Radenska! Od nekdaj jo dodajam v maso in vedno poskrbi za rahle palačinke. Druge skrivnosti za mehke palačinke? Dobro ohlajena masa, dovolj segreta ponev in zadostna količina mase za palačinke. Še en trik, kako mehčati robove, ki se med peko včasih posušijo? Po peki zlagajte palačinke eno na drugo in jih na nežno ovijte z alu folijo. Vlaga vročih palačink poskrbi, da se palačinke po peki še dodatno zmehčajo in navlažijo posušene robove.
Moja skrivnost za mehke in puhaste palačinke? Radenska! Od nekdaj jo dodajam v maso in vedno poskrbi za rahle palačinke. Druge skrivnosti za mehke palačinke? Dobro ohlajena masa, dovolj segreta ponev in zadostna količina mase za palačinke. Še en trik, kako mehčati robove, ki se med peko včasih posušijo? Po peki zlagajte palačinke eno na drugo in jih na nežno ovijte z alu folijo. Vlaga vročih palačink poskrbi, da se palačinke po peki še dodatno zmehčajo in navlažijo posušene robove.
Pri dodatkih ste pa lahko najbolj kreativni! Najboljše so v kombinaciji s čokoladno lešnikovim namazom, grškim jogurtom in javorjevim sirupom ali pa arašidovim maslom in karameliziranimi bananami.
Če pa imate raje slane nadeve, pa pri pripravi mase izpustite vaniljev sladkor. Za dodatke pa izberite kakšen okusen sir, praženo zelenjavo ali salamo po izbiri.
Pri dodatkih ste pa lahko najbolj kreativni! Najboljše so v kombinaciji s čokoladno lešnikovim namazom, grškim jogurtom in javorjevim sirupom ali pa arašidovim maslom in karameliziranimi bananami.
Če pa imate raje slane nadeve, pa pri pripravi mase izpustite vaniljev sladkor. Za dodatke pa izberite kakšen okusen sir, praženo zelenjavo ali salamo po izbiri.
Klasične "Crepes" palačinke
Nina ZorčičSestavine
Palačinke
Pečene jagode
Dodatki
Postopek
Preberite še:
2 replies to “Klasične “Crepes” palačinke”
BARBARA PERME
Katero ponev za palačinke pa uporabljaš? Hvala.
Nina Zorčič
Živijo, pečem kar v navadni ponvi, keramična za indukcijo 🙂