Še ena bowla v zbirki božanskih in nasitnih zdravih kosil. Tokrat z amarantom in domačo polivko z arašidovim maslom. Piko na i doda pa še mariniran tofu v sojini omaki in hoisin omaki ter kurkumi.
Še ena bowla v zbirki božanskih in nasitnih zdravih kosil. Tokrat z amarantom in domačo polivko z arašidovim maslom. Piko na i doda pa še mariniran tofu v sojini omaki in hoisin omaki ter kurkumi.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od Eko Škrnicl.
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej. Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno in okusno skledo.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od Eko Škrnicl.
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej. Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno in okusno skledo.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin.
Izberite osnovo: lahko je amarant, riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala domačo polivko z naravnim arašidovim maslom.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu, ki sem ga pred peko marinirala.
Na koncu pa dodajte še svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačo polivko in uživajte. Bowle se lahko uživajo tudi hladne, zato so odlične kot malica to-go ali kot mealprep.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin.
Izberite osnovo: lahko je amarant, riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala domačo polivko z naravnim arašidovim maslom.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu, ki sem ga pred peko marinirala.
Na koncu pa dodajte še svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačo polivko in uživajte. Bowle se lahko uživajo tudi hladne, zato so odlične kot malica to-go ali kot mealprep.
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Nina Zorčič
Vrsta obroka Kosilo
Količina 2porciji
Sestavine
Amarant skleda
120gbio amaranta Eko Škrnicl
600mlvode(+ dodatno po potrebi)
Domača arašidova omaka
20ghoisin omake
1jedilna žlicasojine omake z manj soli
80gnaravnega arašidovega masla
1čajna žličkasezamovega olja
1dclvode(več/manj odvisno od tega kako gosto omako želite)
Mariniran tofu
250gsojinega tofuja
1strokčesna
3jedilne žlicesojine omake z manj soli
1jedilna žlicahoisin omake
½jedilne žlicesezamovega olja
¼čajne žličkekurkume
½čajne žličkekokosovega sladkorja
2jedilni žlicidomače arašidove, recept zgoraj
Dodatki
korenček
por ali mlada čebula
kumara
avokado
Postopek
V večjem loncu skuhajte amarant po navodilih - v osoljeni vodi kuhajte amarant približno 20-25 minut. Na 1 merico amaranta dodajte 2,5 merice vode.
Medtem pripravite tofu. Tofu razrežite na manjše kocke, velikosti približno 1cm x 1cm. Koščke tofuja dobro popivnajte s papirnatimi brisačkami.
Kocke enkomerno razporedite po ravni površini, jih prekrijte z nekaj papirnatimi brisačkami in na njih položite knjigo ali drug težji predmet ter pustite vsaj 15 minut, da brisačke popivnajo odvečno tekočino iz tofuja. Medtem pripravite omako.
Vse sestavine za omako zmešajte v v skodelici in poskusite. Po želji dodajte več soli, arašidovega masla ali mleka, glede na to, kako intenzivno omako želite.
Tofu nato prestavite v manjšo posodo in dodajte česen, sojino omako, javorjev sirup, sezamovo olje, kokosov sladkor in ingver v prahu. Nežno premešajte, da je tofu v celoti prekrit z marinado in pokrijte s folijo za živila.
Postavite v hladilnik za vsaj 15 minut, najboljše je da se tofu marinira vsaj 45 minut.
Na večji ponvi segrejte žlico olivnega olja. Na ponev dodajte mariniran tofu in ostanke marinade. Na srednjem ognju kuhajte tako dolgo, da se tofu zapeče in robovi postanejo zlato rjavo zapečeni. Na koncu v tofu dodajte še dve žlici domače arašidove omake in premešajte. Pečen tofu odstavite in pripravite zelenjavo.
Izbrano zelenjavo operite in narežite na poljubne kose.
V manjši skodelici zmešajte jogurt po izbiri, limetin sok in dodajte čili ali druge začimbe po okusu. Zmešajte in postavite na stran.
Pripravite skledo. Amarant naj bo osnova, na njo pa dodajte tofu, pekan oreščke, pripravljeno sadje in zelenjavo in vse skupaj prelijte z izbranim prelivom. Po želji posujte s sezamom in postrezite.
KLJUČNE BESEDE kosilo, vegansko kosilo, zelenjavna skleda
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Še ena bowla v zbirki božanskih in nasitnih zdravih kosil. Tokrat z amarantom in domačo polivko z arašidovim maslom. Piko na i doda pa še mariniran tofu v sojini omaki in hoisin omaki ter kurkumi.
Še ena bowla v zbirki božanskih in nasitnih zdravih kosil. Tokrat z amarantom in domačo polivko z arašidovim maslom. Piko na i doda pa še mariniran tofu v sojini omaki in hoisin omaki ter kurkumi.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od Eko Škrnicl.
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej. Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno in okusno skledo.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od Eko Škrnicl.
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej. Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno in okusno skledo.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin.
Izberite osnovo: lahko je amarant, riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala domačo polivko z naravnim arašidovim maslom.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu, ki sem ga pred peko marinirala.
Na koncu pa dodajte še svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačo polivko in uživajte. Bowle se lahko uživajo tudi hladne, zato so odlične kot malica to-go ali kot mealprep.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin.
Izberite osnovo: lahko je amarant, riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala domačo polivko z naravnim arašidovim maslom.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu, ki sem ga pred peko marinirala.
Na koncu pa dodajte še svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačo polivko in uživajte. Bowle se lahko uživajo tudi hladne, zato so odlične kot malica to-go ali kot mealprep.
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Nina ZorčičSestavine
Amarant skleda
Domača arašidova omaka
Mariniran tofu
Dodatki
Postopek
Preberite še: