Noro nasitna in okusna zelenjavna skleda z amarantom, zelenjavo, tofujem in oreščki!
Noro nasitna in okusna zelenjavna skleda z amarantom, zelenjavo, tofujem in oreščki!
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od eko-skrnicl.si!
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej! Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno, okusno skledo.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od eko-skrnicl.si!
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej! Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno, okusno skledo.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin!
Izberite osnovo: lahko je bio amarant, lahko je riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala olivno olje in pražene pekan oreščke.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu.
Na koncu pa še sadje in zelenjava – dodajte svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje. Jaz sem dodala korenček, brokoli, kumare, por, kalčke mango in rdeče pomaranče.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačim kokosovim limetinim prelivom. Skleda je končana!
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin!
Izberite osnovo: lahko je bio amarant, lahko je riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala olivno olje in pražene pekan oreščke.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu.
Na koncu pa še sadje in zelenjava – dodajte svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje. Jaz sem dodala korenček, brokoli, kumare, por, kalčke mango in rdeče pomaranče.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačim kokosovim limetinim prelivom. Skleda je končana!
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Nina Zorčič
Vrsta obroka Kosilo
Količina 1porcija
Sestavine
Amarant skleda
60gbio amaranta Eko Škrnicl
300mlvode(+ dodatno po potrebi)
Mariniran tofu
100gsojinega tofuja
2jedilni žliciolivnega olja(dodani ločeno)
1jedilna žlicasojine omake
ščeppopra
½čajne žličkesladke paprike
¼čajne žličkeingverja
Praženi oreščki
30gpekan oreščkov
ščepsoli
Dodatki
1srednje velikkorenček
¼pora
¼kumare
1jedilna žlicasojinih kalčkov
¼svežegamanga
Preliv
3jedilne žlicekokosovega (ali drugega) jogurta
1jedilna žlicaizstisnjenega soka limete(več po okusu)
ščepmletega čilija(opcijsko)
ščepbazilike
Postopek
V večjem loncu skuhajte amarant po navodilih - v osoljeni vodi kuhajte amarant približno 20-25 minut. Na 1 merico amaranta dodajte 2,5 merice vode (jaz sem dodala približno 300ml in dodajala sproti po potrebi dodatno vodo. Kuhan amarant prestavite v pripravljeno skledo.
Medtem pripravite pražene oreščke. V manjši ponvi na srednjem ognju (brez maščobe!) popražite pekan oreščke in dodajte ščep soli. Pražite tako dolgo, da se oreščki malo zapečejo in obarvajo - tako še dodatno upodarite njihovo aromo in okus. Pecite, dokler se robovi malenkost ne ožgejo. Odstavite, prestavite v manjšo posodo in pustite, da se ohladijo.
Pripravite tofu. Tofu narežite na manjše kocke velikosti 1cmx1cm in jih v krpi dobro ožamite, da iz njih odteče odvečna voda. Ožet tofu v manjši skledi zmešajte z žlico olivnega olja, žlico sojine omake, ščep popra ter dodatne začimbe po okusu: odlične so sladka paprika, česen v prahu, ingver itd. Za bolj intenziven okus marinirajte tofu vsaj 30 minut, lahko pa ga zlijete na ponev kar z omako, v kolikor se vam mudi.
Manjšo ponev segrevajte na srednjem ognju. Na segreto ponev dodajte žlico olivnega olja. Dodajte mariniran tofu in ga pecite tako dolgo, da se robovi obarvajo rjavo in postane tofu hrustljav. Odstavite in pripravite zelenjavo.
Izbrano zelenjavo operite in narežite na poljubne kose.
Kuhan amarant prestavite v pripravljeno skledo. Pripravite še preliv.
V manjši skodelici zmešajte jogurt po izbiri, limetin sok in dodajte čili ali druge začimbe po okusu. Zmešajte in postavite na stran.
Pripravite skledo. Amarant naj bo osnova, na njo pa dodajte tofu, pekan oreščke, pripravljeno sadje in zelenjavo in vse skupaj prelijte z izbranim prelivom. Po želji posujte s sezamom in postrezite.
KLJUČNE BESEDE kosilo, vegansko kosilo, zelenjavna skleda
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Noro nasitna in okusna zelenjavna skleda z amarantom, zelenjavo, tofujem in oreščki!
Noro nasitna in okusna zelenjavna skleda z amarantom, zelenjavo, tofujem in oreščki!
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od eko-skrnicl.si!
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej! Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno, okusno skledo.
Tokrat sem pripravila nekaj malo drugačnega. Zelenjavna skleda z amarantom. Uporabila sem bio amarant od eko-skrnicl.si!
Amarant je odlično brezglutensko živilo, pri katerem se uživajo semena, uporabljali pa so ga že Azteki. Je odličen vir beljakovin, ki so bolj prebavljive od beljakovin živalskega izvora. Znižuje holesterol, pospešuje rast tkiv in mišične mase, ima protivnetne učinke itd. Pravo super živilo torej! Jaz sem mu dodala še zdrav vir maščob in ogromno zelenjave, da sem ustvarila hranilno, nasitno, okusno skledo.
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin!
Izberite osnovo: lahko je bio amarant, lahko je riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala olivno olje in pražene pekan oreščke.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu.
Na koncu pa še sadje in zelenjava – dodajte svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje. Jaz sem dodala korenček, brokoli, kumare, por, kalčke mango in rdeče pomaranče.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačim kokosovim limetinim prelivom. Skleda je končana!
Za pripravo zelenjavne sklede potrebujete le nekaj osnovnih sestavin!
Izberite osnovo: lahko je bio amarant, lahko je riž, kvinoja, bulgur itd.
Dodajte ji vir zdravih maščob: jaz sem dodala olivno olje in pražene pekan oreščke.
Kljub temu, da je amarant že sam po sebi poln beljakovin, sem skledi dodala še popečen, hrustljav tofu.
Na koncu pa še sadje in zelenjava – dodajte svojo najljubšo zelenjavo in/ali sadje. Jaz sem dodala korenček, brokoli, kumare, por, kalčke mango in rdeče pomaranče.
Vse skupaj začinite in prelijte z domačim kokosovim limetinim prelivom. Skleda je končana!
Zelenjavna skleda z amarantom in tofujem
Nina ZorčičSestavine
Amarant skleda
Mariniran tofu
Praženi oreščki
Dodatki
Preliv
Postopek
Preberite še: